Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pany agrowłokniny cale🙂? U mnie leza od wczoraj w rzadkach. Z fasolki szparagowej jedna mi zabralo. Mam nadzieje ze do wieczora przestanie tak napierdalac. Musze naciagnac na noc na truskawke. Niby kolo 2 stopni zapowiadaja ale pieron  ich wie.

Opublikowano

silnik za słaby do tego obciążenia  albo odpływ od pompy zdławiony za małą rurą

9 godzin temu, jaro86 napisał:

mnie w tym roku same nerwy. Wykopałem w końcu nowa studnie, okazało się, że pompa ssie piasek. Po reklamacji wykopali mi drugą, niby ok ze dwa tygodnie. Przed weekendem okazało się że spalił mi się silnik od pompy. Silnik sumoto krzyknęli mi 1700 zł, gdzie parę lat temu za całą pompę dałem około 2000tys. Dobrze, że miałem druga pompę z podobnym silnikiem tylko już omnigena chyba. Po zamianie silnika pompa chodzi ok 10 minut i wywala mi bezpiecznik termik. Już mi nerw brakuje. Dobrze, że weekend to można się odstresować :)

może ten termik za słaby do tego silnika,  z tego co pamiętam mniejszy jest do 3kw a powyżej już większy. chodzi po prostu o moc silnika do danego termika

Inną przyczyną może być że silnik za słaby do tej pompy i stawia za duży opór dla silnika powodując za duży pobór prądu, przegrzanie i wyłączanie pompy albo po prostu za mała rura w stosunku do wydajności pompy

Masz jakieś hydrofory po drodze czy wszystko na wolny wypływ ?

Opublikowano

Silnik założony takiej samej mocy jak ten stary. Tylko innej firmy. Zbyt mały przekrój rur wykluczam, bo po ciśnieniu na manometrze widzę. Muszę zobaczyć tabliczkę znamionowa silnika, bo poprostu może mam ustawiona za mała wartość na termiku.

Opublikowano

no a jaka rura do jakiej wydajności ?

tak bez powodu to stary silnik też się nie spalił

ja nie wiem co wy macie z tymi manometrami ma być rura odpowiednia do wydajności to wtedy mniejsze jest obciążenie dla silnika.

mierzyć to sobie można dopiero przy taśmach żeby była zapewniona odpowiednia ich wydajność

Opublikowano

deszczownia to opór stawia a taśmy to co innego

Opublikowano
8 minut temu, jaro86 napisał:

rura 50, max wydajnośc pompy 250l/min.

wiesz że do takiej wydajności to minimum pe 63.

ja taką wydajność puściłem 2x pe40 to pompa też sama potrafiła sie wyłączyć co prawda nie od razu bo pompa nowa ale się wyłączyła.

prądu więcej żre i opór stawia mała rura

Opublikowano

Co na pierwszy zabieg chemią dać lepiej Topsin Yamato czy Skorpion? Z pod włókniny zaczyna kwitnąć. Jutro się szykuje w miarę ładna pogoda nawet do 18 stopni trzeba by to wykorzystać.  Mozna mieszać alfacypermetrynę z któryś z powyzszych?  Bo kwieciaka znalazłem juz u siebie. 

Opublikowano

11 minut temu, Karollorak93 napisał:

Co na pierwszy zabieg chemią dać lepiej Topsin Yamato czy Skorpion? Z pod włókniny zaczyna kwitnąć. Jutro się szykuje w miarę ładna pogoda nawet do 18 stopni trzeba by to wykorzystać.  Mozna mieszać alfacypermetrynę z któryś z powyzszych?  Bo kwieciaka znalazłem juz u siebie. 

Wjedz yamato bo  bedzie optymalna temperatura. Bo tetrakonazol  w yamato  powyzej 12 stopni. U mnie na pierwszy poszedl topsin na pierwszy strzal, bo temperatury byly kolo 12 stopni.  Jako drugi poszedl scirpion.  A w  piatek  wjechalem juz pyrusem

Opublikowano (edytowane)

wali co popadnie bez względu czy są fizyczne warunki występowania patogena.

Edytowane przez racyl
Opublikowano

skuteczne i trafne zabiegi przede wszystkim i widzieć czemu chcę się zapobiec i kiedy co występuje

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

wali co popadnie bez względu czy są fizyczne warunki występowania patogena.

Jesli to do mnie  to juz ci tlumacze. U mnie truskawka maja juz niektore zawiazki jak  maly paznokiec. Wiec na co mam czekac. ?🤔🤔.  Ty jako góru  i naczelny przewodnik chyba wiesz ,ze od szarej sie pryska jak kwitnie, a nie kur..wa jak czerwone juz sa. 

8 minut temu, racyl napisał:

skuteczne i trafne zabiegi przede wszystkim i widzieć czemu chcę się zapobiec i kiedy co występuje

Racyl co ty pier**lisz. Mialem cie za ogarnietego chlopa. Ale widze ze kazdy sie myli🙄.  Zawsze k**wa zapobiegasz patogenom,a nie jak ci sie wj***e to wtedy dzialasz.

• Haha 1
Opublikowano

masz rację z szarą pleśnią nie ma zmiłuj. częściej niż co 7dni to nie pryskam od niej.

yamato czy domark to bardziej na mączniaka skuteczne rozwiązanie bo na szarą to kiepskie.

Opublikowano

Ty masz senge ekologiczną ze tak cię boli parę oprysków? Do wszystkiego podchodzić z głową i zgodnie z etykietą a nie widzę zadnego problemu ze ludzie będą to jedli, Zresztą nie tylko ludzie ale ja i moja rodzina również. Nie walę chemią wieczorem a rano idę rwać jakby Cię to interesowało.  

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Karollorak93 napisał:

Ty masz senge ekologiczną ze tak cię boli parę oprysków? Do wszystkiego podchodzić z głową i zgodnie z etykietą a nie widzę zadnego problemu ze ludzie będą to jedli, Zresztą nie tylko ludzie ale ja i moja rodzina również. Nie walę chemią wieczorem a rano idę rwać jakby Cię to interesowało.  

Tu sa sami ekolodzy. Zielone listki,zero smrodu itd.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Borczok napisał:

Racyl co ty pier**lisz. Mialem cie za ogarnietego chlopa. Ale widze ze kazdy sie myli🙄.  Zawsze k**wa zapobiegasz patogenom,a nie jak ci sie wj***e to wtedy dzialasz.

owszem zapobiegam ale nie przy tych niskich tempraturach strzelam często i mocną bronią . nie wypstrykuje się z najcieższej broni kiedy zagrożenie jest mniejsze.

to pier**lę że nie pryskam w czasie dnia a za parę godzin znowu czym innym jak Ty to masz w zwyczaju

co do Yamato, domarku to nie trzeba być jakimś omnibusem żeby zauważyć że te środki mają działanie wyniszczające i lepiej sobie zostawić je gdy jednak patoden zaatakuje a nie ładować go od tak sobie kiedy popadnie. czy muszę tłumaczyć co znaczy działanie wyniszczające środków ? dużo masz środków o działaniu wyniszczającym w truskawcę ?

ten rok jest zupełnie chłodniejszy  niż ostatnich kilka i trzeba mieć to na uwadze

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Proponuję nie robić się świętszymi od tych którzy tworzą środki i ustalają dawki oraz okresy karencji. Wystarczy tylko to zachowywać a już jest ok nie trzeba aż tak się wybielać. Nitrabor sypiecie na poczatku kwitnienia czy raczej unika calcium?  

• Like 1
Opublikowano

wszystko jest opisane jak i kiedy sypać saletrę  w programie yara.