Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

straty po tej nocy w truskawce bardzo duże,było -3 na 2m,może cena przynajmniej to w jakiś sposób zrekompensuje.. choć nie wiadomo jeszcze jak to do końca może być bo jeszcze chłody prognozują.

Opublikowano
5 godzin temu, thor1984 napisał:

tak z ciekawości zapytam. Kupował ktoś agrowłókninę na rolmarket.pl

Kupowałem kilka dni temu p23. Spóźniłem się z okryciem jeden dzień, wymroziło około 80%, z pod foli prawie nic mróz nie wziął. Ci którzy wszystko w porę pookrywali mogą nieźle zarobić przynajmniej w moich stronach gdzie mróz okrytym nic nie zrobił.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, tomekkomar napisał:

ile Ciebie kosztowała włóknina na 3 ha?

Hektar miałem  przykryty od wiosny, na 2 hektar miałem zapas z poprzednich lat a na 3 musiałem kupić teraz.   5-5,5 tys na ha gdzieś wychodzi.   Cóż taniej mnie wyszło  kupić włóknine i mam już na pare lat.    ubezpieczyć od przymrozków   to też 5 tys.od hektara bo pytałem   przy okazji ubezpieczania na grad

Opublikowano
26 minut temu, dzikiWschód napisał:

Dziś było-4 rano większość zmarzla ale na szczęście to tylko pojedyncze kwiaty zobaczymy jak dalej. Pytanie z innej beczki, stosował ktoś z was odrzywke aminovigor i ascovigor z foliq?

Ja co roku to daję. Co chcesz wiedzieć?

Opublikowano
28 minut temu, Calineczka napisał:

Ja co roku to daję. Co chcesz wiedzieć?

to już nic nie trzeba robić i same rosną po ascovigor i aminovigor ?

Opublikowano

Dobrze że mam dostęp do używanej włókniny z niemiec :D coraz mniej z tego interesu by zostawało jakbym miał płacić z 5-7tys/ha jeszcze na włóknine(2-3 sezony i połowa aut). Za te pieniądze to ja mam okryte 20ha ;)

Opublikowano
9 godzin temu, Calineczka napisał:

jakiej odmiany? bo mi cler poleciał w 50% reszta około 10%

Z tym clery to komedia.zostal nieprzykryty bo male poletko i w srodku zboz-zmarzlo praktycznie wszystko.200 m dalej pierwszoroczne rumba i roxana-nic nie zmarzlo

Opublikowano
8 godzin temu, sosyn94 napisał:

Dobrze że mam dostęp do używanej włókniny z niemiec :D coraz mniej z tego interesu by zostawało jakbym miał płacić z 5-7tys/ha jeszcze na włóknine(2-3 sezony i połowa aut). Za te pieniądze to ja mam okryte 20ha ;)

U nas też jedną włókninę wykorzystuje się na kilka sezonów (3-4), koszt wtedy to niecały tysiąc na 1 ha. 

56 minut temu, bonanza13 napisał:

Z tym clery to komedia.zostal nieprzykryty bo male poletko i w srodku zboz-zmarzlo praktycznie wszystko.200 m dalej pierwszoroczne rumba i roxana-nic nie zmarzlo

Jednoroczne i u mnie praktycznie nie zmarzły, na 3 letniej zabrakło nam 10 metrów włókniny to 50 % kwiatów zmarzło. Zawsze tak było że jednoroczne nie marzły, niezależnie od odmiany.

Opublikowano
13 godzin temu, dzikiWschód napisał:

Dziś było-4 rano większość zmarzla ale na szczęście to tylko pojedyncze kwiaty zobaczymy jak dalej. Pytanie z innej beczki, stosował ktoś z was odrzywke aminovigor i ascovigor z foliq?

A pąki nie przemarzły? U nas nawet owoc gdzieniegdzie przemroziło i zczarniał.

Opublikowano

U mnie honeoye wszystko co rozkwitło, zawiązki i po dwa największe nierozkwitnięte kwiaty na słupku znarznięte. Na tą chwilę szacuje 80-85%.

Elkat około 50% strat. 

Opublikowano

Już chyba kilka osób pisało, że pierwszoroczne nie przemarzły. U mnie też rumba posadzona w tamtym roku w listopadzie ocalała. A obok mam jeden rządek Clery 3 letni dla siebie i tu mróz złapał. Truskawki nie przykryte niczym. Pytanie czemu pierwszoroczne ocalały?

Opublikowano (edytowane)

U mnie region małopolskie

6 godzin temu, thor1984 napisał:

Już chyba kilka osób pisało, że pierwszoroczne nie przemarzły. U mnie też rumba posadzona w tamtym roku w listopadzie ocalała. A obok mam jeden rządek Clery 3 letni dla siebie i tu mróz złapał. Truskawki nie przykryte niczym. Pytanie czemu pierwszoroczne ocalały?

Clery jest odmianą bardziej wrażliwą na wiosenne przymrozki w porównaniu do Rumby

Edytowane przez viking
Opublikowano

Deszcz 2mm w godzinę po zabiegu mospilanem kwalifikuje zabieg do powtórki? ktoś się orientuje. Temp. zabiegu 13 stopni. Nie umiem znaleźć info o tym w jakim czasie się wchłania. Jedynie, że zwalczane owady przestają żerować od razu a w ciągu 2 h ponoszą śmierć 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Calineczka napisał:

Deszcz 2mm w godzinę po zabiegu mospilanem kwalifikuje zabieg do powtórki? ktoś się orientuje. Temp. zabiegu 13 stopni. Nie umiem znaleźć info o tym w jakim czasie się wchłania. Jedynie, że zwalczane owady przestają żerować od razu a w ciągu 2 h ponoszą śmierć 

od kiedy neonikotynoid (mospilan) działa od razu że owady padają ? Najszybciej to działają petroidy petroidy (np cyperkil, decis

Dla neonikotynoidów potrzeba czasu żeby owad nażarł się zatrutej rośliny . być może szybko się wchłaniają ale szybko to one nie działają

Bardzo ładnie widać na ziemniakach po oprysku proteusem ile czasu (dni)  potrzeba żeby po neonikotoidzie stonka spadła z krzaków

Edytowane przez racyl