Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ardjan94 napisał:

Jako amator z wczesniejszych postow wyczytalem ze wiosna devrinol+stomp lub devrinol+venzar po wczesniejszym poruszeniu gleby. W temperaturach w ktorych opryski beda dzialac calodobowo

Pytanie czy razem mieszać devrinol i stomp ? No i devrinol i venzar? 

Czy osobno nimi pryskać?

O ile venzar znam i on tylko wschody bierze. To nie widzę przeciwwskazań. Aczkolwiek ze stompem już nie jestem taki pewien.

Ja kiedyś czytałem, że stompem to pryskać teraz. Zanim ruszy wegetacja,  albo na jesień. I to lepiej później niż wcześniej. Natomiast devrinol piszą, żeby po ruszeniu wegetacji stosować. 

Macie jeszcze jakieś inne chwasto-zwalczacze?  

Bawiłem się trochę w nie stosowanie oprysków chwastobójczych tylko agrotechnika. Ale już mi się znudziło :)

Mam tego cholerstwa na plantacjach. Szczególnie na starszych. A też będę chciał zakładać nowe późne odmiany. 

Ogółem jak będzie czas to z chęcią się powymieniam doświadczeniami na temat uprawy truskawy. 

Opublikowano
44 minuty temu, tomek9149 napisał:

Oprysk doglebowy zapomniałem ująć. 

Przepraszam

to są wrażliwe odmiany truskawek i musisz to zrobić na wlasne ryzyko.

ja bym dał devrinol 4l+ venzar 1kg

Opublikowano

Tu na przykład Rumba z zeszłego roku. Zaraz po tych cholernych przymrozkach w maju. Plantacja 4 letnia. Już do likwidacji chociaż owocuje jak głupia. Ale nie daję już rady z zachwaszczeniem. 

Macie jakieś fajne propozycje na dwuliścienne chwaściory?

Mam w uprawie jeszcze Salse ale nie pokaże bo wstyd :) takie chwaściory :D 

_IGP7909.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, tomek9149 napisał:

Wiem ze na własne ryzyko.😀

Testował juz ktoś takie opryski w tych odmianach?.

w roxanie i działaB|

Opublikowano
5 minut temu, Karollorak93 napisał:

Można taką mieszanką prysnąć truskawki delikatnie zachwaszczone teraz i potem je wyplewić? Bo jak rozumiem ani wenzar ani dewrinol tych chwastów już nie ruszy. 

pryskać można tylko że jak zaczniesz plewić to zruszysz ziemię no i trochę ziemi z opryskiem wyrzucisz to już może nie działać

o tej porze to pewnie siewki są to może je weżmie jak zrobi się ciepło ale jeśli są większe to ich nie ruszy

Opublikowano

Kiedyś na giełdzie jak byłem z truskawkami pan który stał obok mówił ze stosuje 3 litry devrinolu oraz 3 litry nowego stompu na 300 litrow wody i jeździ na średnio kroplistych końcówkach około 8km na godzine.. 

Mozliwe to jest?

Opublikowano
Dnia 12.03.2018 o 19:31, racyl napisał:

jak póżną to nawet nie miałeś możliwośći bezpiecznego oprysku dla truskawki. poczekaj aż przejdą mrozy  -10 C

Tak zrobię a jakimi środkami najlepiej opryskać i w jakich dawkach? 

Opublikowano
3 minuty temu, tomek9149 napisał:

Kiedyś na giełdzie jak byłem z truskawkami pan który stał obok mówił ze stosuje 3 litry devrinolu oraz 3 litry nowego stompu na 300 litrow wody i jeździ na średnio kroplistych końcówkach około 8km na godzine.. 

Mozliwe to jest?

każdy ma swoje upodobania.  3litry devrinolu to trochę za mało.

Każdy z nas wie na ile mu te 300litrow powierzchni wystarczy i jakim biegiem jechać

Opublikowano
31 minut temu, Karollorak93 napisał:

Można taką mieszanką prysnąć truskawki delikatnie zachwaszczone teraz i potem je wyplewić? Bo jak rozumiem ani wenzar ani dewrinol tych chwastów już nie ruszy. 

Tzn. venzar + devrinol to się zgodzę. 

Ale mi nie podoba się ta mieszanka ze stompem. Bo mam z nim doświadczenie takie że mi przepalił truskawkę bo ruszyła wegetacja. 

I znajomy też miał ten sam przypadek mimo że go ostrzegłem. 

Jak ruszy wegetacja to stomp odpada. 

Robi spustoszenie.

Raz miałem taką sytuację, że prysnąłem późną jesienią/zimą Salse. A ta franca jest tak dziwna, że jak nie ma konkretnej zimy to nie usypia(że tak powiem) i też  mi ją przypaliło. Co okazało się dopiero na wiosnę. Nie chciała wystartować w ogóle. Dopiero po konkretnej stymulacji ruszyła. Ale nerwów miałem sporo. Już teraz nie pamiętam co zastosowałem ale podobne zabiegi jak przy przemarznięciu.

Kiedyś to fajny był ten Buracyl no ale trudno. A venzar to już nie to samo jednak. 

Ja ogółem to z tymi opryskami to według IP i już mnie to drażni. Bo i tak z tego certyfikatu nie ma wymiernych korzyści. Ale teraz teoretycznie i tak każdy powinien się trzymać norm. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, tyui napisał:

Tak zrobię a jakimi środkami najlepiej opryskać i w jakich dawkach? 

stomp+ devrinol

2,8+4

venzar+devrinol

1+4

Edytowane przez Gość
Opublikowano

opryskać goła ziemię zawsze jest lepiej. u mnie na lubelszczyżnie jeszcze nic nie ruszyło puki co

Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

stomp+ devrinol

2,8+4

venzar+devrinol

1+4

Jak mieszam opryski to dziele dawki na pół czy stompu 2.8 i devrinolu 4 daje na hektar /300litrow wody

Opublikowano
Dnia 13.03.2018 o 06:29, racyl napisał:

to jest typowa motopompa to wypompowywania wody z zalanych terenów. rozumiem że nie masz prądu na plantacji truskawki ?

zeleży skąd te wodę chcesz pompować,

w opisie jest że może zassać wodę z 4 metrów poniżej. do studni głębinowej się nie nadaje bo trzeba by ja było wsadzić do tej studni a to trudno sobie wyobrazić

co do ciśnienia i wydajności to wszystko zależy ile na raz ma działać rzędów lini kroplującej

Racyl posiadam taka pompe i chce ja podpiac pod weze kroplujace mozna tak? Wode bede pobieral z beczek 1000l tzn.. zrobilem sobie taki beczkowiz na 4beczki i z niego chce puscic wode da rade tak xrobic jak mowie? Lini kroplujacych bym zrobil z 5szt po 100m jak by dalo rade

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MarcinWoos napisał:

Racyl posiadam taka pompe i chce ja podpiac pod weze kroplujace mozna tak? Wode bede pobieral z beczek 1000l tzn.. zrobilem sobie taki beczkowiz na 4beczki i z niego chce puscic wode da rade tak xrobic jak mowie? Lini kroplujacych bym zrobil z 5szt po 100m jak by dalo rade

działać to będzie ale ile linii na raz będziesz mógł zasilić aby dolatywało na końce lini to musisz sam sprawdzić.

pewnie da się to wyliczyć

Nie zapomnij o filtrze za pompą

pomysł jak najbardziej sensowny

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ta woda nie ma odlatywać tylko ma być chociaz 0,7 bar ciśnienia co z tego ze na koncu dobije jak poczatek bedzie słabiej podlewal. 

Ktoś z was nie przykryl jeszcze truskawek folią? 

Opublikowano
kiedy mozna najwczesniej motykowac truskawki? bo na jesieni nie dalo rady opryskac.
Opublikowano
2 godziny temu, tomn95 napisał:

Ta woda nie ma odlatywać tylko ma być chociaz 0,7 bar ciśnienia co z tego ze na koncu dobije jak poczatek bedzie słabiej podlewal. 

Ktoś z was nie przykryl jeszcze truskawek folią? 

zazwyczaj to koniec słabiej podlewa. pytanie można postawić ile rzędów na raz da podlewać ca całej ich długości

Opublikowano

U mnie truskawki przykryte cala zime. A dopiero na poczatku kwietnia bede mogl odkryc truskawki... Tez w tym roku nie zaciekawie sie zapowiada poczatek sezonu. Cena chyba bedzie podobna jak w tamtym roku. Jak myslicie?

Opublikowano
47 minut temu, racyl napisał:

zazwyczaj to koniec słabiej podlewa. pytanie można postawić ile rzędów na raz da podlewać ca całej ich długości

Chyba podlewasz ze spadkiem a nie pod górę wiec na dole będzie więcej wody. 

37 minut temu, memphis1205 napisał:

U mnie truskawki przykryte cala zime. A dopiero na poczatku kwietnia bede mogl odkryc truskawki... Tez w tym roku nie zaciekawie sie zapowiada poczatek sezonu. Cena chyba bedzie podobna jak w tamtym roku. Jak myslicie?

No będzie ciekawy rok ze względu na bardzo mokra jesień.