Skocz do zawartości
jasko

Hydraulika Ciągnika ZETOR CRYSTAL 8011

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Crystal

jasko    0

Mam problem z podnośnikiem -bardzo wolno podnosi i opuszcza.Czy jest jakaś regulacja, lub co może być przyczyną ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pejton    0

Być może masz przykręcony taki zawór pod siedzeniem- odcina on dopływ oleju do cylindra i zapobiega to opadaniu podnośnika z doczepionym narzędziem. Spróbuj go odkręcić w lewo. Powinno pomóc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jasko    0
Być może masz przykręcony taki zawór pod siedzeniem- odcina on dopływ oleju do cylindra i zapobiega to opadaniu podnośnika z doczepionym narzędziem. Spróbuj go odkręcić w lewo. Powinno pomóc.

Dziękuję za informację,ale to już robiłem i nic nie pomagda :( To musi być jakaś inna przyczyna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


zts    1

przestaw dźwignie wyboru regulacji i zobacz jak zachowuję się podnośnik, sprawdź też filtry i olej. Możliwe ze podnośnik złapał trochę brudu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jasko    0

Filtr sprawdzałem jest czysty , ale popróbuję z tą dżwignią regulacji i napiszę o efektach chociasz to trochę potrwa (kilka -kilkanaście dni) .Ale bardzo dziękuje za chęć pomocy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



@rasso    0

sprawdz jeszcze przy ty pokretle tam dalej co ko wkrecaszw tym regulatorze kiedyś mi tam syfu nawaliło i przycinało ten regulator moze sie zacioł i jak kreciśż nic mu nie pomaga bo syf nie daje mu puścic wiecej oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek111    0

mam taki problem w 8011 ze wogle podnośnik nie chodzi i kiper od przyczepy ciągnik stał miesiąć bez odpalania przedtem chodziło czy gdzieś się wyłancza pompe czy może coś innego się stało i czy pompe można wymienić bez rozpoławiania ciągnika proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

t-tas    0

da radę wymienić pompę bez rozpoławiania ciągnika- wiem bo zmieniałem w 10111

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek111    0

a co może być przyczyną tego ze nie podnosi może jest jakis odpowietrznik albo trzeba coś wyczyścic prosze o rade

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

t-tas    0

piszesz, ze ciągnik stał miesiąc nieodpalany- może zablokował się(przytarł się, przyrdzewiał) któryś zaworek w rozdzielaczu, może gdzieś podszedł jakiś paproch, ale lepiej jakby się wypowiedział ktoś kto lepiej zna hydraulikę ciężkich ursusów i zetorów- z ciężkich tylko raz rozbierałem rozdzielacz jakiegoś ciężkiego ursusa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lisek    3

Jeżeli nie chodzi, ani podnośnik ani nie daje ciśnienia na hydraulikę zewnętrzną to raczej pompa. Włącza i wyłącza się taką wajchą przy łączniku skrzyni i silnika pod schodami od strony sprzęgła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nikita_Bennet    100

Tak jak pisze lisek. Sprawdź czy jest włączona - dźwignia w odpowiednim położeniu. Jeśli nie jest włączona to wyłącz silnik i włącz pompę a później uruchom silnik i sprawdź. Poza tym może być tak, że ta dźwigienka jest źle założona lub spadła (rzadki przypadek).

W C385 miałem identyczne objawy gdyż nie było filtrów - jakiś cwel je wyjął i pompa poszła do wymiany a wymienia się ją łatwo, bez rozpoławiania ciągnika. Po założeniu nowej sprawdź czy nie masz przecieków (ja przy okazji wymieniłem ten przewód metalowy na gumowy no i dałem pompę o wyższej wydajności niż była).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lisek    3

Z tą wyższą wydajnością to też nie można przesadzić. Znajomy założył taką, że mu się frezy w tej tulejce napędzającej pompę ścieły, a wtedy bez rozjeżdżania się już nie obędzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

minde    0

zna ktosc ile kosztuje takie ciesi zamieniene dla zetora

531 980 153 131

531 980 153 284

531 980 153 283

531 980 153 282

531 980 153 037

531 980 153 035

531 980 153 036

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nikita_Bennet    100
Z tą wyższą wydajnością to też nie można przesadzić. Znajomy założył taką, że mu się frezy w tej tulejce napędzającej pompę ścieły, a wtedy bez rozjeżdżania się już nie obędzie :rolleyes:

No to coś musiał spartolić. My naszą jak założyliśmy tak przez 4 lata chodziła bez zająknięcia a później sprzedaliśmy ten traktor a wiem ze gość nic jeszcze w nim nie robił

 

 

zna ktosc ile kosztuje takie ciesi zamieniene dla zetora

531 980 153 131

531 980 153 284

531 980 153 283

531 980 153 282

531 980 153 037

531 980 153 035

531 980 153 036

 

Pytanie raczej do działu giełda :(

A tak serio - jeśli to są numery katalogowe to może by napisać do jakiejś agromy itp. Po numerach katalogowych szybko odnajdą tylko czy odpiszą ale to inna sprawa. Jeśli zadzwonisz to na pewno Ci powiedzą.

Ja ostatnio zaopatruję się w GRENE ze względu na ceny (tutaj masz adresy: http://www.grene.pl/index.php?id=17).

Szyby do zetorka (do 10145) mieli taniej niż w agroglas'ie o którym było w 2 zimowych numerach RPT.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teddy    0

mam takie jedno pytanie ;)

 

a mianowicie kiedy i z jakimi maszynami używać jakiej regulacji ?? Kiedy siłowej, kiedy pozycyjnej i kiedy mieszanej smile.gif

 

z góry dzięki za odp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


damianTDD    0

ja może przyłącze sie do tego tematu i mam takie pytanie czy wy w swoich zetorach też tak macie ze pompa na początku podnosi powoli i w pewnym momencie przyspiesza jeśli tak to jaka jest tego przyczyna?? z góry dzieki za odpowiedź

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wojtek1312    2

damianTDD ja mam zetora 8011 i czasami też na początku podnosi wolno! Posprawdzaj filtry i przeczyść je i zajżyj do oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

juri1977    0

Witam

Mam problem z hydrauliką w zetorze 8011 , jak go odpale rano to nie podnosi mi podnosnik jak odpowietrze go na pompie ze dwa razy jest ok dopuki go nie zgasze na jakis czas i postoi, potem historia sie powtarza. bo gdy go odpowierze to jak chodzi to nawet cały dzien jest ok i podnosi.

PS.

Ma ktos moze schemat ukladu hydraulicznego do tego ciagnika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez vailus
      Witam. Na wstępie zaznaczę że przeszukałem kilka tematów i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. 
      Chce rozbudować hudraulike w zetorze 8045, który jest wyposażony w tura. Tur posiada jedną parę siłowników jednostronnych wpietych trojnikiem do zasilania z pompy.  W przyszłości zamierzam dodać jeszcze jedna parę siłowników do krokodylka itd. Natomiast z tyłu chciałbym mieć jedną parę wyjść zasielanie i powrót oraz jedno wyjście jednostronnego działania. A teraz czy dobrze to kombinuje. Podłącze zasilanie z pompy bezpośrednio do rozdzielacza hydraulicznegoc4 sekcyjnego i powrót rozdzielacz do powrotu hydrauliki. Następnie podlacze jedna sekcje nurnikowa do siłowników jednostronnych w turze, druga zwykła do krokodylka. Dwie pozostałe sekcje z rozdzielacza do tylnych wyjść. W tym także jedna sekcja nurnikowymi do wyjścia np do kiprowania przyczepy. Druga para wyjść zasielanie i powrót do innych maszyn. Praca będzie odbywała się po pociągnieciu  dźwigni hydraulicznej w ciagniku. 
      Moje pytanie brzmi : czy takie rozwiązanie ma sens? Czy to będzie działało? Czy może jest inny pomysł jak to rozwiązać? 
    • Przez nradek96
      Witam, posiadam zetora 16145. Przy podnoszeniu big bag'a coś jakby strzeliło, zatrząsł się wąż idący od pompy do tura i pompa przestała działać. Odkręciłem przewód wychodzący z niej i ciągnik chodził na wolnych obrotach aż podało olej ale działało może z 2 minuty i to samo. Dolałem oleju, na miarce jest prawidłowo i po odkręceniu przewodu pompa znów podała olej, zakręciłem i wszystko działało do momentu aż dodałem trochę gazu. Wtedy się wyłączyła i już nie działa mimo że włączam ją tą dźwignią pod kabiną (nie mam klapki ale da się ją załączyć bez niej). Ktoś miał podobny przypadek i jest w stanie pomóc? Pompa nie miała problemów z wydajnością, jedynie 2 lata temu wydarzyło się to samo, tyle że wtedy się dowiedziałem o tym że mogła się wyłączyć i to pomogło, a teraz już niestety nie. Czekam na porady i pozdrawiam. 
    • Przez Kaziouk1
      Witam panowie mam pytanie zakładam nowy temat bo nie znalazłem na forum  odpowiedzi na moje pytanie ,chciałbym  założyć chłodnicę hydrauliczną do zetora 8011 ponieważ po  dłuższym czasie  orki mam problem z podnoszeniem i skrzynia aż parzy gdy się jej dotyka,zetor ma co robić bo ciąga  3 skiby  obrotowe. Z tego co się dowiedziałem to zasilanie w większej wersji  np :1224   jest brane z dekla  ze skrzyni biegów ale u siebie nie mam w tym miejscu wyjścia i chciałbym się dowiedzieć czy mogę  podłączyć tą chłodnicę jakoś inaczej czy  konieczna będzie zmiana tego dekla?
    • Przez Jareckiskate
      Witam.
      Zetor 8111 czyli odpowiednik c385 912 itd.
      Posiadam pług grudziądza 4 skibowy.
      Kółko po środku pługa, które często się urywało (teraz jest super duże łożysko i się nie urywa)
      Ostatnio przeczytałem na temat regulacji podnośnika (wcześniej nie wiedziałem do czego to jest).
      Trochę czytałem o tym ale nie bardzo rozumiem o co chodzi.
      Bardzo mnie wnerwia częste wysiadanie i regulacja łącznika podczas orki.
      Zauważyłem że niektóre pługi mają fasolkę do zaczepiania łącznika.
      Mam wrażenie że jakoś prymitywnie orze.
      Możecie mi wyjaśnić jak się korzysta z tych regulacji w praktyce i jakbym mógł sobie ułatwić oranie?
      Z góry dziękuje za pomoc.
    • Przez Cooler1427
      Witam, posiadam już siłownik, oraz górne ramie z mocowaniem siłownika, brakuje mi tego dolnego mocowania i dłuższego sworznia tam żeby jeszcze siłownik trzymał wraz belka. 
       
       
      brakuje mi tego cuda na dole , jest przykręcane wymienne... oraz sworznia, można dokupić?  nazwy jakieś? 
       
       

×