Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Massey

Wiadomość z agroFakt.pl

marian2011    111

Mam 5460 ma 3000 mtg od praktycznie lata coraz dłużej muszę kręcić rozrusznikiem aby odpalić zimą może być problem wprawdzie zimą bedę używał JD z turem ale muszę coś zrobić ktoś podpowie pompę wtryski do naprawy sprawdzenia czy może zawory regulacja boraczej na przeglądach nie sprawdzali i ja potem też nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strzymek    15

u mnie też pali jakby po dwóch obrotach silnika serwis twierdził że tak ma być (silnik sisu prawie nowy 400mth )

Edytowano przez strzymek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian2011    111

po ok 2 orotach to palił od nowego jednak teraz jeszcze na kilka stopni jest na plusie i kręcę kilka razy więcej jak już odpali chodzi równo bez dymu , aku nowe mam ile masz mtg kolego wyżej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian2011    111

 Cisza w tym temacie może ktoś jeszcze coś doradzi czemu tak długo muszę kręcić dopowiem że zimny teraz na plusie jeszcze kręcić muszę z 10 sekund odpali pochodzi z minutę zgaszę zapali pierwszy obrót  postoi z pół godziny znowu z 10 sekund, ma  może zaworek zwrotny czy coś  że paliwo cofa się bo jak odpali od razu chodzi równo i moc ma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil116620    0

mam massey ferguson 5460 dyna4 470 mth i nie wiem czemu na 4 biegu jest słaby, podczepiłem mu pustą przyczepę 8 tonową i ledwo co ją na 4 biegu ciągnę 4a jeszcze idzie ale b,c i d to wcale. Czy toś też ma taki sam ciągnik i czy też mu tak robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
b0gdan    85

Słaby, bo nie chce ruszyć na 4 z przyczepą, czy słaby, bo jak jedziesz po polu lub drodze, to nie chce przyspieszać na tym biegu? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil116620    0

mam go dopiero 2 tygodnie więc nie wiem;) ale jak ostatnio woziłem obornik przyczepą 10t to na 3 biegu normalnie śmigał 4 biegu wtedy nie używałem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konrad82    49

No to coś ze skrzynio jest nie tak?  To jakiś powystawowy bo masz go 2 tyg a już 450mth???


kupie silos na pasze!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
b0gdan    85

skrzynia jest w porządku. 4 bieg w moim przypadku służy do transportu po utwardzonych nawierzchniach, szczerze powiedziawszy ruszenie na 4A  z pusta 8 wymaga sporego przygazowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian2011    111

Jak niedawno pisałem niecałe 4000 mtg od kilku miesięcy coraz dłużej trzeba było kręcić rozrusznikiem nim odpalił przy + trmperaturze, na minusie  teraz z 30 sek jak już zapalił chodzi idealnie moc ma  bez dymienia  zaprowadzony do mechanika sam jestem ciekaw co była za przyczyna zaczął sprawdzanie od pompki zasilającej potem dalsze szukanie przyczyny ,jjak będzie w domu napiszę co za przyczyna była

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil116620    0

dzisiaj zauważyłem że jakby troche powoli na obroty wchodzi.Mam jeszcze lamborghini premium 1300 130km to tam obroty zajebiści wchodzą 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez makel9
      Witam jak w temacie, z góry zaznaczam, że olej to agrifarm stou 10w30 fuscha.
      A więc tak, manetka rewersu  w pozycji neutralnej a ciągnik delikatnie ciągnie do przodu (na zimnym oleju, na ciepłym jest trochę lepiej)  że ciężko włącza się biegi a zwłaszcza 4.
      na początek kalibracjia i bez zmian następnie odłączone zostały rurki doprowadzające olej na kosz i też  bez zmian, potem został spuszczony olej zapalamy ciągnik i jest wszystko ok nie ciągnie biegi wchodzą idealnie , wlałem olej  ale zaślepiłem  przewód ssący od mikropompki tej z przodu i też jest git a wiec czy olej nie odpowiedni i skleja tarczki czy jest coś o czym nie wiem, czy one po prostu tak mają ??? dodam że obroty na wyjściu skrzyni hydraulicznej na luzie to ok 150 obrotów na zimnym olej na ciepłym ok 70 obrotów z zaślepiony przewodem ssącym 0
      pozdrawiam
       
    • Przez Peron
      Witam. 
      Jaką macie opinie o ciągnikach tej serii? Szukam ciągnika ciężkiego, do ciężkich narzędzi z tyłu, moc ok. 150 km jest dla mnie wystarczająca. Do tej pory z tymi maszynami pracował ciągnik o mocy ok. 130 km (6 cylindrów). Jeśli chodzi o moc, to sobie radził ok, ale jest niestety zbyt lekki, nawet dociążanie przodu niezbyt pomaga. Po prostu szkoda mi trochę katować ciągnika. 
       
      Czy ogólnie ciągniki serii 82xx to maszyny godne polecenia? Perkins daje radę? Po ilu motogodzinach sypie się skrzynia? To taka sama skrzynia, jak w 6180 6280? Bać się przebiegu rzędu 7-8 tys MTH?
       
    • Przez jk33
      Witam ,mam pytanie czy może mi ktoś kto ma katalog części do MF6245 podać numer katalogowy tej rurki widocznej na foto a dokładnie chodzi mi o samo kolanko. Jest to rurka łącząca filtr olejowy w plastikowej obudowie z chyba tym dużym białym metalowym nie przyglądałem się dokładnie ale raczej nie łączy się ona bezpośrednio z blokiem skrzyni. Pech chciał jak na 13tego przystało że zawadziłem o korzeń i się urwała, z góry dzięki.




    • Przez macko25
      ostatnio jak robiłem orki zimowe to podnośnik zaczął mi nie trzymać na jednym poziomie bez przerwy podnosił opuszczał i orka taka nierówna mi niewychodziła a diody na panelu bez przerwy mrugały czy ktoś miał taki problem
    • Przez marekMFLD
      Witam wszystkich posiada ktoś oryginalną lub pełna instrukcje obsługi do modelu jak w temacie? kopiłem nieoryginalna instrukcje ale musi być mocno okrojona.
×