Skocz do zawartości

Polecane posty

sylwek23111    13

monometr nie spadł Ci przypadkiem? Sprawdź drugim dla pewnosci. Z olejem to nie zaszalałeś zbytnio. Turdus jest o wiele lepszy. Zdejmij miskę i pod zawór wrzuć podkładki lub wymień zawór na nowy inny i przy okazjii sprawdź rurkę od pompy czy nie jest rozszczelniona wykręć i kompresorem zbadaj. Jakie max ciśnienie oleju osiąga ten Twój motor na max obrotach? powyżej 5bar jest już szkodliwe i prowadzi to do awarii silnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KULAWA_KOZA    88

Pytanie za 100pkt dla najlepszych z najlepszych mechaników.

 

Panowie mój kolega ma problem w C-360.

Problem polega na tym że pompę wtryskową miał już chyba w 4 zakładach co regeneruja pompy i wszędzie potwierdzaja że pompa idealnie ustawiona.

A problem jest nastepujacy.

 

Ciągnik nie pali na jeden tłok , jak się zakręci rurki z wtryskami do pompy to na 1 wtryskiwacz pompa nie podaje paliwa , wtryski zamieniał i dalej to samo, a na stole próbniczym do ustawienia pomp , pompa podaje idealnie na wszystkie 4 sekcje, a jak sie założy pompe do traktora i podepnie rurki i wtryski to pompa nie podaje na 1 wtryskiwacz.3 wtryski pylą a jeden nie......

Co może byc waszym zdaniem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sylwek23111    13

Nikt nie jest najlepszy z najleoszych kolego i nie znajdziesz takiego kogoś ;) jeżeli była w 4 zakładach to remont trzeba było zrobić a nie samo ustawianie. wtryski podmieniałeś to podmień rurki jeszcze jak nie rurki to sekcje i tłoczki wymień(wszystkie). I jeszcze coś, podmień kolego pompę jak masz mozliwość.

 

Nikt nie jest najlepszy z najleoszych kolego i nie znajdziesz takiego kogoś ;) jeżeli była w 4 zakładach to remont trzeba było zrobić a nie samo ustawianie. wtryski podmieniałeś to podmień rurki jeszcze jak nie rurki to sekcje i tłoczki wymień(wszystkie). I jeszcze coś, podmień kolego pompę jak masz mozliwość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

sylwek23111    13

szczerze mówiąc to mam w domu taką pompę co też nie podaje na 4 końcówki ale jak założę na ciągnik to śmiga na 4 gary. Odpala ten Ciągnik jakoś? Swoja rozruszałem na wiertarce (założyłem filtry wężyki itd i w końcu puściła na 4 końcówki)

. Spróbuj z inną pompą jak nie pali na 4 gary.

Ps. czy było coś robione poza pompą w tym ciągniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Zapatki na panewkach

Możesz wyjaśnić wszystkim co to jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Pewnie a zamek panewki. Stalowe panewki korbowodów.... też trzeba się domyślać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sylwek23111    13

Chłopak ma dobre serce chce pomóc a Panowie się czepiają ;) moze w pośpiechu odpowiada, wyrozumiałośći ! ;) Nikt nie jest idealny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KULAWA_KOZA    88

szczerze mówiąc to mam w domu taką pompę co też nie podaje na 4 końcówki ale jak założę na ciągnik to śmiga na 4 gary. Odpala ten Ciągnik jakoś? Swoja rozruszałem na wiertarce (założyłem filtry wężyki itd i w końcu puściła na 4 końcówki)

. Spróbuj z inną pompą jak nie pali na 4 gary.

Ps. czy było coś robione poza pompą w tym ciągniku

Silnik byl robiony.

Pompa była podmieniana i cały czas nie podaje na ostatnią sekcje.

2 inne pomy i obie nie podaja na ost sekcje........jaja jak piernik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sylwek23111    13

Anegdotkę kolegom opowiem, juz gdzieś o tym pisałem tyle że c330 ;)

remont silnika wszystko tak jak ma być , słynny mechanik w okolicy zero fuszerki, czystosć i te sprawy, miod malina. i ciągnik nie pali na 1 tłok.

no to powiem w skrócie że przez 3 rozbiórki silnika zostało sprawdzone:

wałek rozrządu 2szt

głowica inna

wtryski inne

chyba z 3 pompy zamieniali wtryskowe i nic

Powodem był tłok ;) tak właśnie tłok. Niby słynny gorzycki tłok lecz posiadał wadę fabryczną nie widzialna na pierwszy rzut oka. miał wypukłość i ciagnik nie odpalał na 2 cylindry. Po wymianie tłoka ciagnik dzierży jak trzeba. Więc jak przewody , wtryski, głowice masz ok to w ostatecznosci na to możesz popatrzeć. Podmień głowice jeszcze...

 

a i misie przypomniało, klawiaturka Ci nie spadła z tej ostatniej głowicy? u mnie tak było w c360 i na 3 gary chodził(naszczęscie nic się nie stało poza faktem iż w oleju była ropa i trzeba było znowu Nowy Turdus kupic)

Edytowano przez sylwek23111

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie może być takich cudów, żeby dwie pompy robiły to samo, przystartuj z odkręconą rurką od pompy, bo jeżeli z zakreconą nie chce podawać, to już widziałem coś takiego że był tak zapchany przewód, że nie podawał paliwa, lub wtrysk, ale jakby już wtryski nie były sprawdzone, to mam poważne wątpliwości do tego całego remontu.

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

natknąłem się dwa razy na takie przewody. jakaś zadra po obcinaniu czy cuś zatrzymało się w miejscy zakucia końcówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jedna mogła by nie podawać na jedną sekcję, ale nie dwie, albo trzy i to jeszcze na tę samą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KULAWA_KOZA    88

rurki zamieniał bo też mu mówiłem .

Dla mnie najdziwniejsze jest to że 2 inne pompy i obie nie podają na ostatnią sekcje , ostatni wtrysk. :blink:

Wtryski nowe sprawdzane.

 

Mat

co to jest?

Były Zbuntowany Moderator

  • photo-thumb-30296.png?_r=1390081660

 

Zbuntowany moderator? :blink: :blink: :blink:

Edytowano przez KULAWA_KOZA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Powtarzam jeszcze raz, nie ma takich cudów, odkręćcie wszystkie przewody i paliwo bedzie wyrzucał z każdej sekcji, zamieniliście pewnie przewody i na któryś dalej nie pali, a Wam się wydaje że ciągle na tej samej sekcji nie podaje paliwa, przedmuchajcie ustami każdą rurkę.

 

 

Mat

co to jest?

Cytuj

Były Zbuntowany Moderator

  • photo-thumb-30296.png?_r=1390081660

 

Zbuntowany moderator? :blink: :blink: :blink:

 

Edytowany przez KULAWA_KOZA, Dzisiaj, 19:57.

 

Mojego awatara nie poznajesz? :P

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KULAWA_KOZA    88

Poznaje....

ale czemu stałeś się zbuntowany?

 

Przewody zamieniał i nawet wtryski i zawsze nie podaje na ostatnią sekcje.

TU JEST PROBLEM :wacko:

Ja się pierwszy raz z takim cudem spotkałem.

Pobliscy mechanicy wymiękają :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Pytanie, co odkręcacie, że widać że nie podaje paliwa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

Koza- po prostu walisz ściemę i tyle, były tu takie przypadki jak ktoś dla jaj wymyślał problemy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KULAWA_KOZA    88

Koza nr.2 jak masz pierdzielić i wkurzać człowieka to się nie odzywaj!!!

 

Dzwoniłem do kolegi i sprawa wyglada tak.

jak są podpięte rurki do pompy i wtryski na zewnętrz to paliwo podaje na 4 wtryski a jak wtryski włozy do głowicy to nie podaje na ostatni wtrysk.

RURKI NOWE.

Edytowano przez KULAWA_KOZA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Rozumiem, na jednej pompie tak może być,ale nie na kilku to samo, to jest nie możliwe, powtarzam - NIE MOŻLIWE, no chyba że wszystkie te pompy robił jeden "mechanik" :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

to w końcu z rurki nie podaje czy z sekcji ?odkręcenie przewodu na wtrysku a na korpusie pompy to chyba różnica ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×