Skocz do zawartości

Polecane posty

volvo    29

Wyczytałem właśnie na tym forum że w c330 wymiana końcówek wtryskiwaczy na te od poloneza 1.9d powoduje poprawe

pracy silnika.A w c360 zakładaliście jakieś inne końcówki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mój znajomy ma pewien problem.

Otóż wymienił pompę wtryskową gdyż miał częste problemy z zapalaniem (nawet latem musiał czasami kopciucha zrobić).Co prawda teraz zapala na dotyk, to brakuje mu mocy w polu.Założył kultywator 12 łap , który wcześniej ciągał bez problemu i traktor jest zamulony, staje , jedzie, staje, jedzie itd..Wygląda to tak jakby miał przerwy w dostarczaniu paliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

bobytempelton    158

Chyba żeby było więcej dymu....

wyjmuj te pompe i a stół od nowa coś jest spierdzielone


Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cycepa    0

Witam mam Ursusa C-360-3p i od jakiegoś czasu ciknie mi (ropa) olej napędowy pod ciśnieniem na zdjęci jest pokazane dokładnie skąd. Moje pytanie brzmi jak to zlikwidować, naprawić czy muszę dać pompę do regeneracji, czy można samemu, i trzeba wykręcać pompe wtryskową ?

 

 

http://www.bankfotek.pl/view/1084758

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Zdejmij dzwignie i podłóż o-ringa 6x1 czy 6x1.5 lub coś koło tego, załóż dzwignie dokręć, i bedzie, doraźne rozwiazanie ale albo to albo pompiarz


Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cycepa    0

czyli jak tam odkręcę z góry to wyjdzie mi ta dźwignia i tam włożyć ten o-ring a ten stary wyjąć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cycepa    0

Już wszystko zrobiłem dzięki za odpowiedź, aha i jak ktoś ma ten problem to są tam oringi 6x2. Dzięki i Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslawek    7

Podłączę się do tematu, tylko u mnie pompa cieknie z uszczelki pod pokrywą. Może ktoś miał podobny przypadek? Czy wstarczy odkręcić te dwie nakrętki od góry, zdjąć pokrywę i wymienić uszczelkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr119    48

wystarczy wymienić uszczelkę :D

Edytowano przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    29

Witam.Kupiłem nową pompę wtryskową do C 360,założyłem i problem.Najpierw nie chciał zapalić,odpowietrzyłem porządnie.

Teraz pali na dotyk ale obroty falują,co robić,reklamować?czy poczekać aż się ułoży i samo naprawi?Może to być wina

złego ustawienia początku wtrysku?Proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

kolego może za dużo oleju wlałeś do niej i czasami się tak dzieje jak jest za dużo, masz rok czasu więc możesz jeszcze poczekać. spróbuj pojeździć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

to chyba dobrze zresztą sprawdź na miarce, a jak się rozgrzeje to też skacze po obrotach to jest falowanie obrotów tz szybciej wolniej czy nie równomierna praca ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    29

Po rozgrzaniu trochę jest lepiej.Ale i tak faluje i trochę nierówno chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam.Kupiłem nową pompę wtryskową do C 360,założyłem i problem.Najpierw nie chciał zapalić,odpowietrzyłem porządnie.

Teraz pali na dotyk ale obroty falują,co robić,reklamować?czy poczekać aż się ułoży i samo naprawi?Może to być wina

złego ustawienia początku wtrysku?Proszę o pomoc

 

A to jest fabrycznie nowa czy po regeneracji? litr oleju to jest za dużo, trochę pojeździj i jak nie ustąpi to reklamuj.Wtryski też jak kolega wyżej pisze warto sprawdzić.

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    29

Końcówki mają rok,wuzetem,na starej pompie było ok.Pompa fabrycznie nowa,kupiona w Greene

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Przy nie których pompach obroty tak w granicach 800-1000 lekko falują, to nie jest szkodliwe, byle by na większych nie falowały, bo w tedy szarpie ciągnikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo    29

Upuściłem oleju do stanu prawidłowego wg. miarki i jest trochę lepiej ale nadal falują

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

zostaw jeszcze ją pojeździj trochę i wtedy zobaczysz. może ma się wszystko ułożyć możliwe że to regulator tak. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK44    2

Witam Ja mam taki problem że jak jest zimno to nie chce Mi odpalić URSUS C-360, kręci z rozrusznika dobrze zapłon ustawiała Mi jedna osoba tylko tak ustawiała że ;[

c-360 na wolne obroty i pompa w lewo albo w prawo ustawiał to na słuchowo czy ciągnik ma równe obroty, później jak kopci,a na końcu obroty na max czy się dobrze zbiera i pompa w lewo albo w prawo.

i sobie tak myślę czy tak ustawia się zapłon czy inaczej.

na drugi dzień zerowa temperatura ciągnik nie pali rozrusznik kręci dobrze

i mam do wasz takie pytanie jak ustawić zapłon żeby ciągnik dobrze palił i się nie grzał i

 

Ps. URSUS C-360 w lecie palił dobrze ale się grzał i kopci na niebiesko, C-360 zawsze tak palił jak jest zimno nawet przed ustawianiem tego gościa powiedzie Mi co mam zrobić :mellow:

Edytowano przez PIOTREK44

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK44    2

C-360 pali Jeżeli mu się wleje gorącej wody ale bez wody ciężko żeby zapalił bez ciepłej wody jak pokręci nim 5 razy to zapali ale to bardzo ciężko.W lecie pali bez zarzutów ale silnik się grzeje dodam jeszcze niema termostatu ale ma 1/4 ha orki to na takim kawałku się nie może zagrzać a mój się grzeje

Edytowano przez PIOTREK44

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez massey3120
      Mam fergusona 3120 95r NIewiem dlaczego ale dynashift nie dziala poprawnie. NIe działa na małych obrotach tzn poniżej 1300 obr i gdy zmienie na zakres A to czuje sie jakby koła sie kleszczyły (blokują np. ciągnik nie zjezdza z górki)? na zakresie D wszystko działa ok (nie blokują sie) Czy możliwe że to wina pompy hydraulicznej? Chociaż podnośnik działa bez zarzutu! Może miał ktoś z was podobny problem? Piszczie co wiecie.... pomocy
    • Przez piterq1991
      Witam!
       
      Czy jest możliwość aby w MF 3080 zwiększyć przepływ oleju na podnośnik?
      Chodzi mi o to, że chcę aby szybciej podnosił(pompa jest nowa założona). Jak jadę z maszyną w polu to zanim zdąży podnieść to ciągnik już zakopany. Siłę ma, bo podnosi wszystko bez problemu na wolnych obrotach, ale chodzi, żeby szybciej to robił. U znajomego w NH tak było, że wydajność miał zmniejszoną i w serwisie bez problemu od ręki mu to zwiększyli i zdecydowanie szybciej podnosił. Gdzieś kiedyś na forum coś czytałem, że w MF też tak jest. Czy to prawda? Jak to zrobić jeśli jest taka możliwość?
       
      Pozdrawiam
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez adas157
      Witam mam taki problem z mf3070 jak jest silnik zimny i sie go odpali to wspomaganie na wolnych obrotach dobrze chodzi i podnosnik szybko podnosi a jak sie robi ok 3godz traktorem jak olej sie rozgrzeje to wspomaganie na wolnych obrotach chodzi ciezko i podnosnik wolno podnosi co moze byc za przyczyna czego to moze byc wina z gory dzieki
×