Skocz do zawartości
GrzybekxD

New Holland T5060

Polecane posty

młody17    12

już nie bd zakładał nowego tematu, tylko zapytam tutaj: jak docieracie swoje NH z w/w serij. Ja T5030 pracuje z broną talerzową 2,7m na obrtotach max. 1800, temperatura oleju w porządku, ciągnik nie jest przeciążony, lata sobie na spokojnie, przełożenie II/3, więc chyba jest ok?? Co myślicie?? Pracuje też troche w transporcie i od czasu do czasu ktoś się przejedzie na pusto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tytusT1    0

co moze byc przyczyna nierownej pracy silnika i jakis dziwny odglos wydobywa sie z okolic pompki paliwa? z gory dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maniek    5

W T5060 to są liczone godziny zegarowe czy mth?? Bo jakoś tak szybko się wydaje że lecą?? :huh:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kris31    1

Ciąnik do przodu rusza płynnie, do tyłu szarpie. Czy należy wykonac kaliracje sprzęgła? Ciągnik na gwarancji, robić samemu czy brać serwis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bialy2005    193

jesli masz gwarancje to bezpłatnie. mi tez kalibrowali i zminiali czułosc sprzegłą na pierwszym przegladzie bo szarpał strasznie i nie było półsprzegła. ustawia sie czułosc sprzegieł kazdego z osobna po tej operacji jak reka odjoł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bialy2005    193

sprzegło skalibrowac to mozna samemu ale czułosc to tylko po podpieciu tego gównienka ( kostki diagnostycznej która uaktywnia tryb programowania)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris31    1

Czy u was poci się przy silniku na kolektorze dolotowym w miejscu gdzie jest podłączona rura powietrza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris31    1

Czułość sprzęgła można ustawić samemu (instrukcja str.3-53) Serwis był skalibrował sprzęgło i jest ok. Był jeszcze przeciek oleju ze skrzyni z okolicy elektrozaworów od sprzęgła za zbiornikiem paliwa. Rozebrali , sączyło się z małej śrubki wkęconej bezpośednio w blok skrzyni. po złożeniu sucho, ale na drugi dzień po rozgrzaniu znowu gdzies się sączy i znowu trzeba będzie rozbierać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bialy2005    193

wolałbym sprawdzona konstrukcje niz zielonego chinczyka :) tez brałem pod uwage jd jak kupowałem był chyba w tej samej cenie co NH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Ja kupowałem NH T5060 to JD był z 9 tyś droższy. A w JD pracuję kolega i dał mi dobre ceny. NH znajomego nie mam. Po drugie to co słyszałem i wyczytałem o JD to go sobie odpuściłem.

Więc lepiej droższego NH niż tańszego JD. Chodzi o TD i T. Tak jak biały 2005.

Z tego co mnie w nim denerwuję to spalanie ale teraz spalanie idzie w dół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

U mnie jest on jako drugi ciągnik i nie orze i nie uprawia. Na 58 km po wysłodki spalił mi 20 litrów. z powrotem miałem 16 ton brutto. A nie żałowałem gazu. Pełne obroty non stop. Ma 180 MTH i spalanie spada. Na początku byłem trochę załamany, teraz zaczyna się uspokajać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maniek    5

U mnie nie działa wałek na 540E i 1000 tzn. na ''sucho'' wszystko ok pokazuje prędkość wałka a gdy podczepię wałek wom to zazgrzyta tylko i się rozłącza nawet wałek nie drgnie. Na 540 wszystko jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Jak nie zaskoczy to prędkość pokazuję a nie chodzi. Po prostu włączam i wyłączam go a rączkę wciskam żeby wskoczyła na swoje miejsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mariusz90    8

U mnie nie działa wałek na 540E i 1000 tzn. na ''sucho'' wszystko ok pokazuje prędkość wałka a gdy podczepię wałek wom to zazgrzyta tylko i się rozłącza nawet wałek nie drgnie. Na 540 wszystko jest ok.

 

Kiedy zmieniasz zakresy womu to trzeba odłączyć przekaźnik od ciągnika i załączyć na pusto,potem podłączyć przekaźnik i powinno być ok.W instrukcji jest to chyba opisane.Mi kiedyś na serwisie mówili że nie można zmieniać zakresów wom przy założonym przekaźniku,bo wtedy dobrze się nie dopasuje i są zgrzyty a wałek stoi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maniek    5

Tak zrobiłem dalej nic. Przestawiłem na 540E i sprawdziłem czy działa i działał więc podłączyłem przekaźnik i przy włączaniu słychać taki jakby zgrzyt tak jakby zębatka się zesunęła i nie działa. Więc WTF?? <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mariusz90    8

To widocznie musiałeś kiedyś na siłę zmieniać położenie tej wajchy od zakresów prędkości(przy założonym przekaźniku) Pewnie masz zgiętą dźwigienkę czy drucik.Musisz skontaktować się z serwisem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin862    0

Witam koledzy.w moim T5060 strasznie paruja szyby,nawet jak sie nagrzeje w środku.u was też tak jest?filtry czyste więc czym to może być spowodowane?a druga sprawa to teraz jak się go zimnego odpali to na wolnych obrotach widać lekko jak przykapca.dopiero jak troche pochodzi to ustaje.acha i trzy razy mi wyskoczyl z zająca w robocie.czy to wszystko jest normalne?z góry dziękuje za wypowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×