Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świetny wynik na ten rok dużo osób Ci zazdrości takich plonów

Opublikowano

Część Polski miało lżejszą zimę więc rzepaki nie wyglądają tak tragicznie. W sporej części kraju zima załatwiła podstawę plonu a susza zrobiła resztę. Dlatego tak duże rozbieżności w plonowaniu.

Opublikowano

Staszek w tym roku mi się udało a rok temu miałem 6t z 4,5ha, musiałem nadrobić. Ale czasem tak to jest że człowiek się zapatrzy na jedną uprawę i gdzieś mu ulatuje dopieszczenie drugiej. Ważne jest żeby się nie poddawać i walczyć o plony. 

Opublikowano

A Ja mam przekonanie ze rzepak udaje mi sie co drugi rok wiec tym razem zasieje dwa razy wiecej arealu :P

W zeszlym roku w 3 dni zawalili ludzie mokrym rzepakiem lokalny punkt skupu , dlatego trzeba bylo szukac dalej - pojechalem do Mosso Siedliszcze (ja  mam malo rzepaku) odstalem od 12 do 21 godziny ale rozladowalem sie i co najważniejsze cena dobra , bez potracen i jak sie okazalo kasa rzeczywiscie na 3 dzien . 

Opublikowano

Rzepak skoszony. Średni plon z 30ha wyniósł 3,3t. Dodatkowo na dwóch kawałkach PZU wyszacowało 25% uszkodzeń po gradobiciu.

Scarlett + Exfield - 3,2t + 25% uszkodzeń - Wilgotnośc 6,8%

Kamillo - 3,3t + 25% uszkodzeń - Wilgotność 7,5%

Extract - 4,5t - brak uszkodzeń - Wilgotność 8,1%

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Rzepak skoszony. Średni plon z 30ha wyniósł 3,3t. Dodatkowo na dwóch kawałkach PZU wyszacowało 25% uszkodzeń po gradobiciu.

Ten extract rzadziej siany, dobrze pamiętam? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

o kurnia, a ja mam większość extracta właśnie prawie 7ha, jakby tak sypnął to hoho :D gratulacje, te 25% to tak jakbyś nakosił +1t pewnie ;)

Dokładnie jest tak jak piszesz. Dzięki

11 minut temu, Tomek90 napisał:

Ten extract rzadziej siany, dobrze pamiętam? 

Zgadza się. Około 30-35szt/m. Dobrą masz pamięć. Co do plonu to był posiany na najlepszym kawałku, stąd taki wynik. Rokował na 2,5t. Długie badyle a łuszczyn z 30cm.

Edytowane przez koniu
Opublikowano (edytowane)

Jutro próbuję swój. Dzisiaj kosiłem u kolegi- pomoc międzysąsiedzka, plonu nie wiem ale na oko wg mnie ok 3,1-3,2t/ha

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
34 minuty temu, XTRO napisał:

Jutro próbuję swój. Dzisiaj kosiłem u kolegi- pomoc międzysąsiedzka, plonu nie wiem ale na oko wg mnie ok 3,1-3,2t/ha

Jutro na noc nie zapowiadają u was deszczu? 

Opublikowano

Dziś Aleksander na kawaku 1,5ha sypnął 4,5t/h, bizon nie mógł sobie poradzić z jedną kosą po granicy.  5 razy zawaliło młocarnie, miałem go serdecznie dość. Zostało 4,5 ha do skoszenia, cena na skupie 1600 brutto . Żeby nie było to nie mam na celu się chwalić.

Opublikowano
3 godziny temu, koniu napisał:

nieźle - ja mam wszystko obsiane odmianami DK (extract, exprit i exception) - pod kosę za minimum tydzień

jutro wjeżdżam w groch

dzwoniłem dzisiaj do kruszwicy (zakłady zbożowe - kupują rzepak dla bestoil) - cena 1600 netto

Opublikowano
3 godziny temu, koniu napisał:

kiedy był grad?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v