Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Ten wżer wygląda tak ze jeden oring by trzymał ok a ten drugi byłby w takim rowku. I on by już pewnie nie trzymał. Przetaczał ktoś juz tak blok i zakładał większe tuleje od zetora? Myślałem nad tym ale nie wiem czy to ma jakiś sens.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Dobry sylikon wysoko temperaturowy i będzie lata trzymać a druga sprawa zawsze smaruje oringi dość obficie sylikonem i trzyma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

balcerek1    91

No dziwne bo od 20 lat stosuje sylikon na o-ringi i wracają silniki do wymiany tulei i nie puściły żadne wody czy płynu do oleju i gniazd nigdy nie wyżarło. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    81

Ja tak samo jak kolega wyżej przy wymianie tulei dodatkowo na oringi daje silikon ten czerwony i zawsze jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy w c 360 ma znaczenie którą strona zakłada sie tłoka i wbija sie tuleję. Chodzi mi o jakies oznaczenia. Zamki na korbowodach mam od strony filtra oleju. Ma to znaczenie którą stroną one są?. Jak tak to czy ja mam dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Otwory technologiczne

Edytowano przez GoRAL1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No bo pod jednej cieknie mi olej i boje sie to odkręcić, Myślałem ze jak to odkręcę to coś tam odpadnie. Czyli bez problemu mogę je odkręcić i uszczelnic sobie jakoś?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    26

pod tym jest magistrala olejowa, moim zdaniem lepiej będzie uszczelnić jakimś klejem do gwintów, odkręcić, wyczyścić, odtłuścić, posmarować uszczelniaczem do gwintów, zakręcić,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam panewki firmy bimet. I jak moge stwierdzic czy one nadaja sie do wymiany czy są jeszcze dobre. Silnik przepracował na nich ok 1000 mth. Występuje na nich na srodku lekko rudawy kolor. Czy to może jest normalne przy tym typie tych panewek. Dodam ze one są dosyc drogie bo kosztują 170zł na same główne stopy bez korbowodów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kafar85    0

Panowie

Pompa maksymalnie górą na silnik, a mimo to niebieski dym i głucha praca.

W którą stronę kręcić? i Czym jeszcze pompą czy już zębatkę od pompy przestawiać?

Edytowano przez Kafar85

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Może byś wtryski sprawdził i dopiero za pompę się brał a druga sprawa pompę ustawia się na znaki i kapilarę a nie na oko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adi96    845

Co ma niebieski dym do pompy wtryskowej? Sprawdź wtryski jak kolega mówi wyżej i szczelność głowicy 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kafar85    0

Panowie, głowice i wtryski po regeneracji kompletnej. Dym niebieski bo może jeszcze się pierścienie "nie ułożyły". Mnie natomiast martwi ten głuchy dźwięk pracy tłoka.

Ale z trzeciej strony jak jest opóźniony to też będzie nie dopalał (czyż nie?), chociaż początek był ustawiany zgodnie z zasadami tj. 24 stopni przed martwym punktem, ok 7 mm przed górą pracy tłoka i zgodnie ze znakami na kole zamachowym. 

Pytanie moje wynika z tego, że naczytałem się na tym forum, że zdarzają się przypadki, że znaki na rozrządzie trzeba zignorować. Adi96 chyba w kilku takich dyskusjach uczestniczył. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kafar85    0

A montowałeś tłoki na ciepło?

Po pierwszej nieudanej próbie montażu na zimno, tylko na ciepło montowałem. A jaki wpływ ma sposób montażu na dalszą pracę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumek19    5

Jak zamontujesz sworzeń na zimno to wytworzy się luz pomiędzy nim a tłokiem i zacznie stukać podczas pracy. A jak montowałeś tłoki z pierścieniami w tuleje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Znaków na kołach rozrządu się nie ignoruje tylko ustawia zgodnie z nimi.Na pewno któreś przestawiłeś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumek19    5

Znaków na kołach rozrządu się nie ignoruje tylko ustawia zgodnie z nimi.Na pewno któreś przestawiłeś.

Bez powodu nie są tam robione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kafar85    0

1_1267862418.jpg

 

ja ustawiałem tak:

zero do zera na trybie od pompy

dwie kropki do dwóch kropek na wałku rozrządu

kropka do kropki na wale

 

 

ale jest mnóstwo ekspertów m.in. na agrofoto, którzy twierdzą, że ważniejsze są ustawienia "jak było" niż zgodnie ze schematem, chciałem się upewnić na ile mają racji, 

ten głuchy dźwięk brzmi jak tłok pracujący na pusto, ale trochę mniej wyraźny, no i pompa i wtryskiwacze były sprawdzane przed montażem na maszynie więc naocznie widziałem, że pracują równo

 

tłoki w tuleje: ściskamy pierścień i wciskamy w tuleje 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×