Skocz do zawartości

co sadzicie o nowych ursusach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobaczycie ze bedą uzywane maszyny - do 5 lat, jest to inf. pewna; jednak ja i tak uwazam ze lepiej kupic nowe bawiac sie juz w pomoc UE

Opublikowano

No ja też miałem taką pewną informacje że teraz to premia dla młodego rolnika ma wynosic 100tyś a tu klapa ale z tymi nowymi ciągnikami to jednak prawda na te nowe lata finansowania to jak napisał abuk14 to tylko nowe :huh:

Opublikowano

co do "nowych" URSUS-ów...hehehe a co tam sie w nich zmieniło od poczatku produkcji....hehe pamietam jak mielismy 1204 z 1978roku potem jak kupulismy 1224 w 1998 roku wszystko to samo...fakt maska była w stulu M-F kabina obita od sroda...a ten nowe 1224 ?? co sie zmieniło maska...hehe dopuki URSUS bedzie prezetował ten poziom wyposarzenie maszyn co teraz to juz niedługo mozemy oczyekiwac upadłosc firmy

Opublikowano

to ja wam powiem jaki mozna było wałek ukręcić z uzywanymi maszynami na SPO a starym...

mam kolege.ma brata starszego o rok,ojciec przepisał im po części gospodarstwa i premia na młodego ich...nastepnie ojciec i dwóch braci złozyli wniosek na SPO.

ojciec ciągnik JD i dwie kosiarki z samaszu

jeden syn ladowarka teleskopowa,BIN 120t i hala udojowa

drugi syn kupił (niby ) stare maszyny od ojca ( nie starsze niz 7 lat-pług cyklop rozrzunik prasa i jeszcze pare innych za sumę 80 tyś) i złożył wniosek na te i na nowe o wartości 100 tyś.we wniosku napisał ze chce go rozłożyc w czasie.za używane maszyny dostał 40tyś zwrotu a w tym roku kupje nowe.także wychodzi na czysto.

Opublikowano
zobaczcie jakie ceny dowalił ursus u nich na stronie :angry: teraz to na 100% wole zetora

Możesz dać jakiegos linka bo byłem na oficjalnej stronie i nie widziałem cennika,moze zle szukałem.Najlepiej wklej tam gdzie sa ceny ursusa,o ile juz tam tego nie ma :) Szczerze to jak by miał wybierac miedzy ursusem a zetorem to od zawsze wolałem zetora!

dzis sasiad przyprowadzil ursusa 1234 zobaczymy co bedzie wart :)

oczywiscie nowke

Tez jestem ciekawy jak bedzie chodził.Porób fotki jak Cie sąsiad wpuści i opowiedz cos o nim wiecej :)

Opublikowano

Nie chcę źle wróżyć, ale jak Zetor wprowadzi do produkcji nową serię maxterra to kto zdecyduje sie na dużego ursusa powyżej 120 km? Moim zdaniem zetor juz dawno zostawił Ursusa w tyle. Dziejsze produkty Ursusa to "drgawki przedśmiertne" fabryki :rolleyes:

Opublikowano

Zgadzam sie z przedmówcą Zetor wyprzedził Ursusa i to znacznie . Wystarczy np. porównać dwa modele o podobnej mocy Zetora Proxime i Ursusa 5714 . Zetor zostawia Ursusa daleko w tyle .

Opublikowano

Moim zdaniem ursus nie ma szans na dorównanie Zetorowi (przynajmniej jak narazie ) Kupuje przestarzałą technologie od MF i współpracuje z Martinem od ktorego zetor juz dawno się odciął. Jak Ursus moze obnizyć ceny, skoro kladzie ogromna kasę za przesarzalą technologię ?

Opublikowano

Ciągniki Ursusa są niezmienione od ponad 20 lat. Myślą, że jak założą nową maskę i kabinę to wielce nowy model stworzą?!

By mogli coś zmienić (szczególnie w 2812-5714) usytułowanie dzwigni zmiany biegów (te dwie na środku to koszmar) i zrobić stały dopływ oleju do rozdzielacza (przełączanie zaworu pod siedzeniem podczas orki pługiem obrotowym jest irytujące) i aby rozdzielacz miał możliwiość sałego przepływu (podczas pracy rozsiewaczem N041, ciągłe trzymanie dzwigni rozdzielacza też denerwuje).

Opublikowano

O tej współpracy pierwsze słyszę, ale jeśli do niej dojdzie to oby nie wyglądała jak kiedyś z zetorem, że ursus robił praktycznie zetory tylko naklejki swoje dawał. Ale fajnie by mogło być, na pewno by zrobił znaczny krok w przód ;)