Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów '6.30tt'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

Blogi

Categories

Kategorie


Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


>

Grupa


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania


Kod pocztowy

Znaleziono 5 wyników

  1. Witam Jestem świeżo upieczonym właścicielem agrotrona 6.30tt. Usterka jaka się objawiła po rozgrzaniu hydrauliki to blokujące się hamulce. Po wdepnięciu pedał hamulca odbija normalnie ale koła hamowane są w dalszym ciągu. Towarzyszy temu "cykanie" w bloku hydrauliki. Tak jak by zawór na przemian robił i odpuszczał ciśnienie, jednocześnie olej bardzo się rozgrzewa. Po wyłączeniu silnika hamulce odpuszczają, a po krótkotrwałym odczekaniu można kontynuować jazdę ale tylko do momentu kolejnego naciśnięcia pedału hamulca, po którym następuje znów blokada. Problem nie ma miejsca gdy olej jest jeszcze zimny. Dodam, że sam hamulec zachowuje się niestandardowo. Nie ma możliwości płynnego zwiększania siły hamowania, a tylko całkowite i nagłe zablokowanie kół na końcu skoku pedału. Olej wraz z filtrami wymieniłem po tym jak okazało się że stary wymieszany był z wodą. Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakiekolwiek rady.
  2. Witam, co wyświetla zaznaczony wyświetlacz w Deutz-Fahr Agrotron 6.30 tt30tt
  3. Witam niedawno miałem problem z Deutz Agrotron 6.30tt model silnika 1013 e. Ciągnik ciężko odpalał i nie miał wolnych obrotów. Poszła generalka układu wtryskowego: Nowy zaworek zwrotny na przewodzie zasilającym Nowa pompka paliwa (ta z kołem pasowym na pasek) Nowy zaworek ciśnieniowy na listwie z pompami paliwa Regeneracja 6ściu pomp wtryskowych regeneracja wszystkich wtryskiwaczy Ciągnik odpala od strzała, za każdym razem, lecz problem jest z tym że faluje na obrotach, oraz strasznie mułowato się wkręca na obroty, przy czym jak wcisnę mu pedał gazu na maksa i on się w końcu wkręci na te obroty i jak mu odpuszczę pedał gazu, to silnik spada z obrotów ale już nie ma reakcji na pedał gazu i gaśnie. zgaszę zapłon próba odpalenia i od strzała odpala. Teraz pytanie czy źle mi zregenerowali te pompy czy może je jakoś trzeba ustawić (np. tak jak zapłon w standardowej pojedyńczej pompie wtryskowej w innych ciągnikach) POMOCY! PS. Przy wyjmowaniu pomp z ciągnika znaczyłem ich kolejność i w takiej kolejności je wsadzałem po regeneracji.
  4. Witam Czasem nie można wyłączyć świateł, świecą nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Dodatkowo czasem też włącza się alarm na słupku, miga jakiś nie zrozumiały komunikat. Po włączeniu świateł gaśnie cały wyświetlacz i cichnie brzęczyk. Może ktoś ma pomysł co to się wyrabia? p.s. Chętnie kupię schemat elektryczny do tego ciągnika.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj