Harcerzyk11

Members
  • Ilość treści

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutral

O Harcerzyk11

  • Ranga
    Nowicjusz
  • Urodziny 01/01/1914

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Może być jeszcze taki problem, że jak skosiłeś i rośliny leżały przez noc, to zużyły cukry na oddychanie zanim podeschły bo dopiero przy zawartości suchej masy powyżej 40 % rośliny zamierają całkowicie. Jeśli chodzi o dodatki, to wydaje mi się, że skuteczniejsze są kwasy niż bakterie, bo od razu obniżają pH.
  2. Lucerna jako taka nie ma szans zakisić się dobrze bez sporego udziału traw albo dodatków kiszonkarskich. Wydaje mi się, że to co napisał tomek jest prawdopodobne. Jak chcesz kisić lucernę to albo dodatek bakteryjny aplikowany przy prasowaniu, albo siew lucerny z trawami o wysokiej zawartości cukrów: kostrzewy, życice, albo festulolium. Ja poczytałem o festulolium i wydaje mi się najbardziej odpowiednia. jeśli dodatek, to z tego co wiem, są takie do kiszenia lucerny. A najlepiej obie te metody połączyć, i wtedy powinno być ok. Jak masz prasę z nożami to pociachać to, wtedy są lepsze warunki do zakiszenia i bela bardziej zagęszczona. Ale cukry muszą być, a z lucerną pod tym względem jest kiepsko. do tego dochodzi sporo azotu i kwasy są wtedy neutralizowane z czego wynika wzrost pH i kiszonka się psuje.
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj