Skocz do zawartości

slawekpodlasie30

Members
  • Zawartość

    13
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

1 Neutral

O slawekpodlasie30

  • Ranga
    Nowicjusz
  1. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Ja kupuje w promieniu 300 km od Warszawy.
  2. Ceny bydła rzeźnego 2014

    12,7 x 58 % i masz realną cenę za wagę żywo Oczywiście + vat ZŻadnego kolegi z "G..." nie znam i nir wiem kto to jest. Żeby pluć sobie w talerz to najpierw trzeba mieć samochód z wago i i tak robić. Ja jak kupuje na żywo to warze na wadze którą wskaże rolnik. Jak wiem że cena za duża to nie biorę. Nie wiem z kim mnie mylisz ale ja brata nie mam. Co do skitki to większość skupowych bierze 7 % z młodzieży i 8 z krowy. Czy jest na to jakas ustawa to nie wiem.
  3. Ceny bydła rzeźnego 2014

    kolego teoria od praktyki odbiega. czy byk będzie ważył 400 czy 900 to jak ktoś będzie chciał cie stuknąć to i tak stuknie. ustawi sobie  jaki minusik ma zdjąć i zdejmie raz. przykład ważysz 70 kg wchodzisz waga sie zgadza byk w rzeczywistości powinien ważyć 600 kg ale kolega ma ustawione zeby cie stuknąć na 50 kg. wchodzi byk on wciska magiczny guzik i byk wazy 550 kg. Ty wchodzisz razem na wagei waga pokazuje 620 kg w teori sie zgadza w praktyce nie. byk schodzi z wagi i ponownie wciskają magiczny guzik i waga pokazuje zero( jakby tego nie zrobili to wyświetił by się minus) wprowadzacie następnego byka i sytuacja sie powtarza. patrz na ręce  
  4. Ceny bydła rzeźnego 2014

    źle kolego domniewasz. żaden Sławek B. ja nikogo nie przekonuje. Każdy ma swój rozum i sam decyduje gdzie sprzedaje za ile i na jaką formę rozliczenia. co do zrzutu jak i ceny jest to nie realne ustalanie od góry.moje osobiste zdanie chcąc żeby był porządek musi być kontrola państwa. to znaczy : jeśli rolnik sprzedaje pośrednikowi na wagę żywą i stuknie  go w rogi to wtedy takiego delikwenta na dywanik dlaczego zwierzę po kilku godz lub też 1 dniu przyrasta na wadzę? naturalny jest spadek a nie przyrost. i wtedy takiemu panu karę pienięzną lub nawet odebranie pozwolenia na prowadzenie działalności. również powinny być obowiązkowe legalizacje do wag. policja również powinna to kontrolować. napewno calkowicie nie spadnie ilość przekrętów ale napewno znacznie je zmniejszy. widzisz z okarmianiem jest tak jak i z kupowaniem jeden podchodzi uczciwie zapłaci cene rynkową weźmie normalny zrzut i będzie się cieszył że zarobi 100 zł a drugi jak "łapy nie zarobi to nie podchodzi". rolnik jeden weźmie i normalnie da jeść a drugi dzień przegłodzi a na wieczór da samej soli. w dniu sprzedaży bydle rzekę wody wypije. chociaż osobiście mialem filozofa ktory dał suche wysłodki buraczane a później dał pić, jałówk,e  rozsadzało w oczach. tak mądrala zarobił że ja jej nie wziełem zawiózł ją do domu i wieczorem ten u którego był skup powiedział mi że niestety ale jałówka padła. no i 600 kg * 7zł pojechało na bakutil. dziś najważniejsza jest cena. liczy się tylko ten kto da chociaż 20 gr więcej.   
  5. Ceny bydła rzeźnego 2014

    co do oddawania na wbc czy na żywą: prawie wszystkie ubojnie w Polsce mają system rozliczeń albo wbc albo wbz(waga bita zimna czyli po wystudzeniu mięsa). Ci którzy kupują na żywą czy to pośrednik czy nawet przedstawiciel ubojni i tak go rozliczą z wbc. ktoś wcześniej napisał że różnica u biernackiego jest nawet do 50 gr. zgadzam się. w każdej ubojni tak może być. tu pracują tylko ludzie i nie ma czegoś takiego jak w trzodzie że cena uzależniona jest tylko od wagi( chodzi mi o tzw.skupowe) w bydle mamy progi wagowe : 300kg, 280, 260 240 220 (mówię o ubojni w ktorej ja pracuję i chodzi mi o byka jałówka od 250 do 180 krowa od 320 do  180) oraz klasyfikacja EUROP i dodatkowo + i - w niektórych klasach. cena za mięso uzależniona jest od klasy i wagi. jeśli mamy sztukę na pograniczu dwóch klas i dwóch progów wagowych to jeden klasyfikator zapłaci drożej bo dla niego to klasa wyższa i większy próg wagowy a drugi mniej bo będzie uważał że z tej sztuki będzie mniejsze wybicie. byk bykowi nie równy i jak przyjeżdża się oglądać to : po pierwsze szacujesz wagę czy pełnowagowy czy nie oraz klasę w jakiej przejdzie. jeśli jest byk przodem zaje... góra też ładna a na szynce cienki to najgorsze co może być i w dodatku kolor. zad ma się 80% w  całej klasyfikacji. no i najważniejsze wybicie. przy jednej sztuce łatwo: acha byk ciężki klasa O czyli cena z mięsa 12 zł. z luza podciągnięty 54% wydajność.12*54% = 6,48 netto. gorzej jak jest kilkanaście i w dodatku na luza. wszystko się miesza. kupiłem byka ważył 500 kg netto i dał 301kg mięsa a miałem takiego że ważył 600 netto i dał 300 kg. wydajność rzeźna byków z luzu jest oczywiście większa niż z uwięzi. wydajność ma się również do żywienia. rekordowa wydajność z byka 71% byk piemontese. wtedy cena za mięso była 13,2 netto. krótkie podsumowanie: jeśli boicie się oddawać na wbc to kupcie sobie wagi.ustawcie je tylko tak żeby nie było ich widać pierwsze pokazujecie sztukę do sprzedania, ustalacie cenę a na koniec mówicie że ważycie na waszej wadze. założe się że 7 na 10 co przyjedzie do zabierze się i odjedzie nawet do widzenia nie powie.jeśli oddajecie na wbc to lepiej jak byście byli, wtedy wszystko widzicie i śpicie spokojnie. p.s w tym tyg cena powinna być trochę wyższa  
  6. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Widzę kolego cwaniaczku że jesteś bardzo obcykany w temacie ale czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Czy ja cos wspomnialem o badaniu na BSE sztuk ktore mają po 30 Miesięcy? NIE. jesli sztuka ma 30 miesięcy to ma 2 stale pary zębów. Jeśli ma 36 to ma 3 stale pary i chociaż zrobisz z niej 18 (przebijesz kolczyk) to kości nie oszukasz. Jak jest sztuka młoda to pierwszych pięć kręgów szyjnych ma białe chrząstki jak jest ponad 30 miesięcy jest z rogowacenie i robi się czarna kość. Badanie BSE nie ma nic do rzeczy. Ubojnia która wysyła całe poltusze tego nie sprzeda bo jak przyjedzie odbiorca na załadunek po prostu jej nie weźmie. Co do sztuk wycielonych to u mnie nie ma to znaczenia. Liczy się kość. Umownie przyjęło się 30 miesięcy ale jeśli ma 32 i biała jest kość to przechodzi jako jałówka nawet sztuka która rodziła. Wiem ze na Sokołowie sztuka wycielona idzie jako krowa łuków też i na chobocie. Tam jest ścisła 30. Ma 30 miesięcy i 1 dzień idzie jako krowa. Na BSE bada się tylko krowy. Nie ma w Polsce ubojni która płaci najlepiej za każdo szt bydla. Wszystko zależy od odbiorcy. Jedni placa dobrze za byki r inni chca jalowki ciężkiej inni wolą mniejsze sztuki tzw.stolikowe. W młodzieży jest próg do 480 kg poltusza. Zakłady które mają rozbiór wezmą i ciężejsze bo i tak pójdzie w elementy ale w calych poltuszach nie odbiorcy zagraniczni nie chcą. Zadzwon kolego na klika ubojni i powiedz ze masz 10 bykow oddajesz na WBC warunek jesteś przy uboju. Jeśli Cie wpuszcza do uboju to ok jeśli nie samo to mówi za siebie. Ja swoich namawiam zeby jeździli na uboj nie mam nic do ukrycia. Oczywiście duże zakłady nie będą się bawiły w wycieczki ale tacy co boją do 100 st na dobę nie powinny mieć z tym problemu ( jak nie maja nic do ukrycia)
  7. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Po pierwsze nie pracowałem ani nie pracuje w sokolowie. Podajesz przykład jakiejś skrajności. Też mogę wymienić kiedyś krowa kupiona na punkcie skupu po przejechaniu na zakład 4 godz straciła 100 kg lekarz który miał nadzór dwa razy badał czy była cieplna. Ona nie była okarmiona tylko opierd..... Drugi przyklad jalowki chodzily na luza i w 10 szt bylo 5 starych ponad 3 lata.a rolnik klekal na kolana ze wszystkie młode. Zaplacone za jalowki a mięso sprzedane w krowie. I co mam mówić ze wszyscy rolnicy tacy są albo ze i Ty taki jesteś? Nie oskarzaj mnie jak nie masz ku temu podstaw. Podaj adres chętnie przyjade i porozmawiamy. W przeciwieństwie do Ciebie nie będę Cię bił batem tylko zabiore z sobą na ubojnie i zobaczysz jak wygląda <od kuchni>. Sam kiedyś przeplacilem nawet więcej niż 50 gr. Brakowało 20 jałowek do lodówki a ze to była ostatnia dostawa na tamten kontrakt to kare byśmy taką zapłacili za nie wywiązanie się z umowy ze ho ho. Poczytaj ile ubojni jest na skraju bankructwa przez embargo rosyjskie. Jak szła Turcja wszyscy dobrze zarabiali i rolnicy i ubojnie. Nie było problemu ze sprzedażą mięsa. Tobie jak cena nie odpowiada to nie sprzedajesz jak nie musisz. Ubojnia natomiast jeśli Włoch lub Hiszpan byka nie chce bo mu nie odpowiada to musi go sprzedać na kraj bo mięso traci swoją przydatność do spożycia. A cena za byka pelnowagowego na kraju jest ok 1,5 zł mniej niż na export.
  8. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Policzki wolowe i ozor w ubojni kosztują 10zl/kg a ile płacisz w restauracji to nie wiem.
  9. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Szanowny Kolego. Widzę że trochę jesteś nie w temacie. Porównujesz rynek wieprzowiny do wołowiny. Za tucznika zakłady płacą ok 4 zł a kiełbasa 20. Ale nijak to się nie odzwierciedla do wołowiny. Jakie jest spożycie u nas mięsa wołowego? Głównie wszystko eksportujemy. Każdy zakład by chciał mieć jak najwięcej odbiorców mięsa. Tylko powtarzam wina rządu że ma nas w du... jak nie będzie odbiorcy z krajów wschodnich to zachód nie zaszaleje z ceno. Więc mamy to co mamy
  10. Ceny bydła rzeźnego 2014

    To może mi powiesz że z krwi robią kaszanke a ze łba pasztet?
  11. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Kkolego cena za stek z poledwicy to nawet ok 40 zl tylko czy w całym byku mamy samo poledwice? Ja podalem sytuacje gdzie handluje sie samymi poltuszami , ile jest na rozbiorze to nie wiem. nie porównuj ceny czystego miesa. Zabij byka i się przekonasz ile % mięsa bez kości będziesz miał Ty kości zakopiesz jak sąsiad nie podpie... a zakład płaci za utylizacje. Wszystko wyglada ładnie z boku a realia są inne Co do wywozu zw granicę: jak się dobrze orientuje to Litwa od nas juz długi czas nie bierze. Mają zatwierdzony rytualny i podobno od stycznia będzie szał na Litwie. Chociaż już pół roku temu takie plotki chodziły. Dużo ładnego byka w zywcu bierze Włoch i Grek. W Europie wołowina jest duzo droższa niż w Polsce ale pod warunkiem że jest to Włoska. Podejrzewam co oni robią ale nie wypowiem się. Ale dla nich to musi byc dobry mieszaniec a najlepiej czysto rasowy.
  12. Ceny bydła rzeźnego 2014

  13. Ceny bydła rzeźnego 2014

    Witam wszystkich forumowiczów. przeczytałem kilka ostatnich wypowiedzi i trochę mnie to śmieszy. Co wy chcecie blokować? zakłady? wiecie jak wygląda sytuacja? kto jest temu winien że mamy akurat takie ceny jakie mamy? nasz rząd i tylko nasz rząd że od dawna ma polskie rolnictwo w du... jeśli nie wróci Turcja oraz ubój rytualny (w co bardzo powątpiewam) to zapomnijmy o korzystnych cenach. odbiorcy europejscy co będą chcieli to będą robili i żaden zakład nie podskoczy.  jestem rolnikiem i zajmuje się chowem bydła a dodatkowo jestem przedstawicielem  ubojni i kupuje bydło zarówno od handlarzy jak i od rolników. zakłady nie mają zarobków rzędu tysiąc złotych na sztuce. po prostu nadrabiają ilością ubitych sztuk. pomyślcie logicznie: zgłasza przeciętny rolnik bydło na sprzedaż załóżmy 10 szt. jedzie samochód z zakładu (koszt paliwo+ kierowca) ludzie do obsługi oraz uboju. koszt uboju- ilość wody, wykorzystanej na  jedną sztukę, koszt utylizacji krwi, kopyt oraz wszystkich innych odpadów, lekarz który ma nadzór itp. zostaje mięso, skóra i podroby. zysk z mięsa to zarobek max 20 gr w dobrych czasach i pół skóry dokładanej a czasami cała w czasach gdzie trzeba spod ziemi wydobyć ale kupić. zdarzają się wyjątki gdzie pojedyncze sztuki uda się sprzedać bardzo korzystnie ale to tylko klika sztuk.  dwa słowa o cenach : jeśli cena wbc byka w klasie O (byki ncb) jest na poziomie 12 zł za 300 kg mięsa (cena netto) to każdy umie policzyć że cena za wagę żywą będzie 6,6. bierzmy pod uwagę również wybojowość. jeśli będzie sztuka brzuchata to i tyle nie zapłacą. no chyba że ktoś jeb.... na wadze to wtedy cena będzie kosmiczna. no i ostatnia rzecz w zasadzie prośba: nie dajcie się tym oszustom. jak ktoś chce tylko żyć z tego to podstawa to posiadaanie własnej wagi. wtedy nikt was w rogi nie stuknie. Również zadzwońcie bezpośrednio na zakłady zapytajcie o cene mięsa. Większość rolników wie co ma i wydajność umie oszacować. każdy zakład chętnie przyjedzie wiadomo jak jest większa ilość to chętniej. większość zakładów ma swoich przedstawicieli którzy chętnie przyjadą i porozmawiają.  pozdrawiam
×