Z jednego auta,pryzma 18x5, poszła folia podkladowa i kiszonkarska
ŻakowskiSławomir 431 Opublikowano 21 Października 2023 jakiś zakiszacz był dawany? lub było zlewane wodą? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076072
michal_19 335 Opublikowano 21 Października 2023 Nic nie było dawane, ani nie lane wodą. Uformowane i przyklepane łyżką. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076074
robi57362 2788 Opublikowano 21 Października 2023 tak sie wszyscy chwala aż mnie korci zamówic auto makaronu Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076107
Sylwekx25 6211 Opublikowano 21 Października 2023 ŻakowskiSławomir napisał: jakiś zakiszacz był dawany? lub było zlewane wodą? Nic nie trzeba dawać, wystarczy ubić czy to ciągnikiem czy ziemi nawalić na folie i będzie ok Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076113
soltys48 21714 Opublikowano 21 Października 2023 Wystarczy ziemi nawalić 😉 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076117
ŻakowskiSławomir 431 Opublikowano 21 Października 2023 29 minut temu, Sylwekx25 napisał: Nic nie trzeba dawać, wystarczy ubić czy to ciągnikiem czy ziemi nawalić na folie i będzie ok oczywiście, znam po prostu takich co robią przy pomocy zakiszacza lub wody, stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076118
Sylwekx25 6211 Opublikowano 21 Października 2023 soltys48 napisał: Wystarczy ziemi nawalić 😉 Ja tak robię. Tylko wyrównam górę żeby nie było nierówności między kursami i reszta roboty robi ziemia. Co prawda więcej roboty przy odkrywaniu ale za to odpadu zero.🙂 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076126
Gość Opublikowano 22 Października 2023 Ja wolę kupować suszone mniej roboty i nic nie odchodzi. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076216
JakubC360_yt 1070 Opublikowano 22 Października 2023 Mniej roboty, wygoda, tylko koszty 3x takie 🤭 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076219
rolniku360 266 Opublikowano 22 Października 2023 Aż taka różnica pomiędzy suszonymi a tymi? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076225
JakubC360_yt 1070 Opublikowano 22 Października 2023 Suche wysłodki mają racje bytu przy nie dużej hodowli, gdy tej paszy nie idzie aż tyle. Dopóki nie zwiększyłem hodowli gdy było 8 dużych byków to worek za workiem szło tych suchych wysłodków. Mając powyżej 15 sztuk to już idzie ich sporo, trzeba liczyć chociażby 2 czubate taczki dziennie, oczywiście mówię tutaj o swojej hodowli. Tak samo jak ze śrutowaniem zbóż na własnym śrutowniku, coraz więcej ludzi bierze na usługę mobilną mieszalnie pasz, moment i 3 tony ześrutowane. Własny śrutownik ma rację bytu gdy ma się nie dużą hodowlę i gdy się jest czasowym to jak najbardziej można się bawić 😁 Takie moje zdanie na ten temat, każdy robi jak uważa 😁 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076233
rolniku360 266 Opublikowano 22 Października 2023 A takich suchych ile dawałeś na sztukę? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076241
JakubC360_yt 1070 Opublikowano 22 Października 2023 A bo ja pamiętam, gdy taka metoda była stosowana to jeszcze dziadki się zajmowali bydłem, każda sztuka dostała śrutę z wiaderka, do wiaderka szły wysłodki namoczone i po kolei się nosiło te wiadra...odkąd ja z tatą się tym zajmujemy to jest taczka na śrutę, wysłodki, czy okopowe jak są i do przodu, to nie zabawa żeby się bawić i każdej sztuce nosić oddzielnie paszę. Wysłodków jeszcze teraz nie dawałem, nigdy nie przywiązywałem aż takiej uwagi do ilości wagowej ile dostaną, ale na pewno nie mało i też nie za dużo aby nie zostawiały paszy Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076246
danielhaker 7857 Opublikowano 22 Października 2023 Kiedyś jak liczyłem to różnica cenowa suche vs mokre wychodziła dokładnie x3, także niemało 2 godziny temu, JakubC360_yt napisał: Tak samo jak ze śrutowaniem zbóż na własnym śrutowniku, coraz więcej ludzi bierze na usługę mobilną mieszalnie pasz, moment i 3 tony ześrutowane To ile czasu zajmowało Ci zrobienie 3t śruty mieszalnikiem? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076260
Bartek933 5714 Opublikowano 22 Października 2023 My serwatkę dodawaliśmy jeżeli tylko była możliwość. Ogólnie wg. Mnie wysłodki to dobry dodatek do innych pasz a nie jako główny zapychacz Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076270
michal_19 335 Opublikowano 22 Października 2023 4 godziny temu, JakubC360_yt napisał: Suche wysłodki mają racje bytu przy nie dużej hodowli, gdy tej paszy nie idzie aż tyle. Dopóki nie zwiększyłem hodowli gdy było 8 dużych byków to worek za workiem szło tych suchych wysłodków. Mając powyżej 15 sztuk to już idzie ich sporo, trzeba liczyć chociażby 2 czubate taczki dziennie, oczywiście mówię tutaj o swojej hodowli. Tak samo jak ze śrutowaniem zbóż na własnym śrutowniku, coraz więcej ludzi bierze na usługę mobilną mieszalnie pasz, moment i 3 tony ześrutowane. Własny śrutownik ma rację bytu gdy ma się nie dużą hodowlę i gdy się jest czasowym to jak najbardziej można się bawić 😁 Takie moje zdanie na ten temat, każdy robi jak uważa 😁 E tam ja na +/-40sztuk bydła robię sam śrutę i sprawnie to idzie tonę na godzinę idzie zmielić. Fakt dostępu do usługi w okolicy zabardzo nie mam. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076277
Sylwekx25 6211 Opublikowano 22 Października 2023 Luki99 napisał: Ja wolę kupować suszone mniej roboty i nic nie odchodzi. U przy mokrych też nic nie odchodzi. Suchymi to sobie można dwie krowy paść przy tej cenie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076324
Gość Opublikowano 22 Października 2023 7 godzin temu, JakubC360_yt napisał: Mniej roboty, wygoda, tylko koszty 3x takie 🤭 Mokre są tańsze ale i cięższe bo w nich jest woda za którą też trzeba zapłacić. 🤔 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076336
slawek74 15660 Opublikowano 22 Października 2023 Bartek933 napisał: My serwatkę dodawaliśmy jeżeli tylko była możliwość. Ogólnie wg. Mnie wysłodki to dobry dodatek do innych pasz a nie jako główny zapychacz poprawiacz smaku lub zachęcacz pobierania jak inne pasze zbyt suche... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076338
Sylwekx25 6211 Opublikowano 22 Października 2023 Luki99 napisał: 7 godzin temu, JakubC360_yt napisał: Mniej roboty, wygoda, tylko koszty 3x takie 🤭 Mokre są tańsze ale i cięższe bo w nich jest woda za którą też trzeba zapłacić. 🤔 Ale płacisz średnio ~145 zł za tonę z transportem a nie 1700Zresztą teraz w prasowanych jest około 21% suchej masy, to nie takie jak kiedyś wozili prosto z dyfuzora, że były jak błoto a z przyczep woda się lała. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076345
JakubC360_yt 1070 Opublikowano 22 Października 2023 danielhaker napisał: To ile czasu zajmowało Ci zrobienie 3t śruty mieszalnikiem?Tzw. bąkiem by się trochę zeszło aby zrobić 3t śruty, mobilna mieszalnia pasz przyjedzie i moment zrobione, głowa spokojna na 1,5 miesiąca przy moim stadzie 16 sztuk od małych do dużych, więc ciężko stwierdzić ile kg dokładnie dostają dzienniemichal_19 napisał:E tam ja na +/-40sztuk bydła robię sam śrutę i sprawnie to idzie tonę na godzinę idzie zmielić. Fakt dostępu do usługi w okolicy zabardzo nie mam.No dobra ale jakim śrutownikiem? Ssąco tloczacym to idzie, a jak ktoś ma bąka to już tej wydajności nie ma. U mnie usługi są, chwalę sobie firmę Rawjo ze Skrzynek Sylwekx25 napisał: Suchymi to sobie można dwie krowy paść przy tej cenieTo samo miałem na myśli, przy małej hodowli to suche mogą być, ale nie przy dużej 😁Luki99 napisał:Mokre są tańsze ale i cięższe bo w nich jest woda za którą też trzeba zapłacić. 🤔Kiedyś to były mokre wysłodki, teraz to wszystko jest suche w porównaniu do tego co kiedyś Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3076346
kampl 319 Opublikowano 1 Listopada 2023 Ciekawi mnie ta folia podkładowa. Konieczność czy wygoda? U mnie pryzma łapie trochę wody, bo mam straszną ziemię. I wychodzi lipa bo się grzeje i psuje w takich miejscach. Z kolei krojenie tej folii, wybieranie, jeżdżenie po tym to jeszcze większy burdel. Jaki koszt i realna korzyść z tego? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3078044
Gość Opublikowano 1 Listopada 2023 Lepiej nie dawać foli pod spód bo tylko woda podchodzi i się psuje. 😢😥 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3078047
michal_19 335 Opublikowano 1 Listopada 2023 1 godzinę temu, kampl napisał: Ciekawi mnie ta folia podkładowa. Konieczność czy wygoda? U mnie pryzma łapie trochę wody, bo mam straszną ziemię. I wychodzi lipa bo się grzeje i psuje w takich miejscach. Z kolei krojenie tej folii, wybieranie, jeżdżenie po tym to jeszcze większy burdel. Jaki koszt i realna korzyść z tego? Folia podkladowa mam na myśli tą przezroczystą pod główną kiszonkarską, folia pod spodem też jest, a koszt żaden bo z ''odzysku". Korzyść taka że zero strat od ziemi itp, @Luki99 jeśli teren masz w miarę ok i folia nie dziurawa to tego problemu niema z wodą robiłem tak parę lat qq minus taki że pryzma się rozjeżdża. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3078058
kampl 319 Opublikowano 1 Listopada 2023 Aha. Rozumiem. A co do podkładowej pod główna folię to ja bym żałował 300 zł. Ja nie mam problemów z konserwacją. Jedynie problem to już przy wybieraniu. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/830950-wyslodka-buraczana/#findComment-3078062
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się