A takie tam swojskie klimaty na święta wielkanocne.
Chłoporobotnik 8453 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Sery się kiedyś wędziło ale teraz to zanikło trochę. Udka wędziłem raz, wolę mięso z udek zmielić i zrobić pulpety albo dołożyć do indyka do szynkowaru. Filetów z 8-10 dwa razy w roku się uwędzi, z 10 kilo kiełbasy z królików albo indyczej i wsio. Filety przeważnie same się wędzi to po 3-4 godzinach temperatura do 100 stopni nieraz dobija. Jakoś pod koniec kwietnia trzeba będzie uwędzić jak się będzie zarzynać. 10 minut temu, Popier96 napisał: Swoją drogą, jak wędzisz kurczaka w wyższych temperaturach to on zwyczajnie suchy nie wychodzi? 😀 Lubię suche, nawet ziemniaki bez omasty jem, ale kurczak nawet mimo wysokiej temperatury ma trochę "wilgoci" w sobie. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040187
Leszy 6713 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 8 godzin temu, Strongman napisał: Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był. W praktyce i teorii również zawsze suchym. Wiem, że co kraj to obyczaj, ale tym mokrym drzewem to dziwne trochę. U nas się pali głównie olszyną, i tym też wędzi. Zawsze się używało drewna z zeszłego roku. Nigdy świeżego. Teraz to już zanika u nas w rodzinie, ale jeszcze pamiętam dobrze. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040189
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 A no, każdy wędzi po swojemu. Najważniejsze wiedzieć co się je :). Szkoda, że nie da się dla siebie jakiegoś tucznika podchować. Z drugiej strony, kto by to przejadł... A tak, kupi się trochę mięsa i co 2 miesiące jest coś wrzucone na ruszt. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040190
Chłoporobotnik 8453 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 My się w domu z wieprzowiny praktycznie całkowicie wyleczyliśmy, teraz tylko i wyłącznie samemu uchowany drób i króliki. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040191
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Przed chwilą, Leszy napisał: W praktyce i teorii również zawsze suchym. Wiem, że co kraj to obyczaj, ale tym mokrym drzewem to dziwne trochę. U nas się pali głównie olszyną, i tym też wędzi. Zawsze się używało drewna z zeszłego roku. Nigdy świeżego. Teraz to już zanika u nas w rodzinie, ale jeszcze pamiętam dobrze. Ja wędzę typowo owocowymi. Śliwka, jabłoń, grusza, czereśnia- co roku porządek z drzewkami się robi. W poniedziałek szyneczki, kurczak i sery uwędzone na śliwce, dla goryczki i nieco koloru pod koniec wleciała czereśnia :). Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040192
Leszy 6713 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Przodkowie nie mieli serca do drzew owocowych, więc starych drzew do kasacji prawie nie było nigdy. 😄 Buków, grabów czy co tam ludzie używają jeszcze też nie ma w okolicy. Wybór słaby. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040193
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 7 minut temu, Leszy napisał: Przodkowie nie mieli serca do drzew owocowych, więc starych drzew do kasacji prawie nie było nigdy. 😄 Buków, grabów czy co tam ludzie używają jeszcze też nie ma w okolicy. Wybór słaby. Ja serca nie mam, jak coś zaczyna słabo owocować to od razu piła. I sadzi się nowe 😉. Olchą nigdy nie wędziłem, ale podobno bardzo dobry materiał Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040195
Sylwekx25 6217 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Olcha na bardzo ciemno wędzi 😉 u nas zawsze owocowym się wędziło Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040199
Strongman 4727 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) U mnie to zawsze mokrym swierzo scientum czy olszyną czy owocowym ale żywym lub takim aby jeszcze nie wyschło z 8 godzin się wędzi, suche niema dymu a temperatura nie wskazana. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Strongman Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040205
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, Strongman napisał: U mnie to zawsze mokrym swierzo scientum czy olszyną czy owocowym ale żywym lub takim aby jeszcze nie wyschło z 8 godzin się wędzi, suche niema dymu a temperatura nie wskazana. Ale to właśnie o to w tym wszystkim chodzi, żeby nie rozhajcować na tyle aby był dym, a nie żywy ogień . Kompletna bzdura, że suche nie daje dymu. U mnie dziadkowa wędzarka do utrzymania temperatury i dymu potrzebuje dosłownie po jednym, dwoma większymi rozłupanym 'patyku' co pół godziny. To ma się tlić, a nie walić żywym ogniem. taki żywy ogień to można na sam koniec żeby podpiec, ale ja akurat tego nie stosuje bo nie lubię suchej wędliny. Z ciekawości, wędzisz tak aby dym się 'dusił' w środku? Tzn, praktycznie zero ujścia dymu z komory? Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Popier96 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040206
soltys48 21714 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 9 godzin temu, Popier96 napisał: Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣 Od zawsze idzie mokre olchowe pół na pół z suchym owocowym. Naszych wyrobów próbowało wielu praktycznie w każdej części kraju i na jakość nie było reklamacji Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040208
Strongman 4727 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Ja narzucam na to taki starodawny worek taki bronżowy ,niewiem to z czego ale z czegoś naturalnego nie plastiku i tli się ten ogień . Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Strongman Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040210
soltys48 21714 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 1 minutę temu, Strongman napisał: Ja narzucam na to taki starodawny worek taki bronżowy ,niewiem to z czego ale z czegoś naturalnego Jutowy 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040213
Strongman 4727 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Chyba tak i przez niego dym wylatuje i w środku temperaturę trzyma Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040214
soltys48 21714 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Najczęściej spotyka się je po kawie z Ameryki południowej Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040215
Strongman 4727 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Nie wiem mój ojciec miał I trzymał kilka sztuk do wendzarki bo oni chyba po 100kg byli,kiedyś ludzie 100kg worki nosili przynajmniej u nas,mieli formę. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040216
soltys48 21714 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 A Ty nie Dasz rady? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040217
Strongman 4727 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Dam ale się niechcę,kiedyś jeden c330 podnosił przód na metr do góry I 30 lat umarł. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040218
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 16 minut temu, soltys48 napisał: Od zawsze idzie mokre olchowe pół na pół z suchym owocowym. Naszych wyrobów próbowało wielu praktycznie w każdej części kraju i na jakość nie było reklamacji Bo mokrym robicie kolor Ot co. Mokre drewno to sadza. I nie wmówicie mi nic innego bo to czysta fizyka. Tymbardziej, że robicie to pod $$$ a ludzie kupują oczami. Tak jak mówiłem, każdy robi jak uważa. Jest milion szkół. Ale takim świeżo ściętym dla "soków" to dla mnie profanacja i tyle. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Popier96 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040219
soltys48 21714 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zastanów się co piszesz. Raz że dym to okopcanie a innym razem ze kolor🤔 Robimy jak dla siebie a ludzie kupują smak. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040224
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 13 minut temu, soltys48 napisał: Zastanów się co piszesz. Raz że dym to okopcanie a innym razem ze kolor🤔 Robimy jak dla siebie a ludzie kupują smak. No tak, okapcacie dla koloru (edit; albo bardziej na chłopski rozum- mokre drewno z suchym to kompromis między szybciej uzyskanym kolorem(mokry dym siada na wędzące) edit2; no i okopcenie ≠ uwędzenie:)), a brakiem kwasu w wędzące na rzecz krótszego wędzenia przy całkowicie suchym drewnie). Masz, przeczytaj sobie z opracowań naukowych. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8366-czi-drewno-do-wędzenia/ . Dlatego jest tyle różnych rodzajów zrębek dostępnych- to odpowiednim rodzajem drewna robi się kolor. Czasem nie pyknie i trzeba pomieszać odpowiednie gatunki lub dłużej potrzymać w wędzarni, podnieść temperaturę bla bla. Ale ogólnie co do tego się zgadzam, ważne żeby smakowało 👍. Bo o to chodzi. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Popier96 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040228
Roman4321 1409 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 czysta fizyka? albo chemia raczej reklamacji raczej nigdy nie będzie jakie by nie było zrobione i na czym wędzone zawsze takie swoje lepsze niż kupne sklepowe Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040254
Popier96 513 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 5 minut temu, Roman4321 napisał: czysta fizyka? albo chemia raczej reklamacji raczej nigdy nie będzie jakie by nie było zrobione i na czym wędzone zawsze takie swoje lepsze niż kupne sklepowe Może i bardziej chemia 😀. W książkach piszą, że reakcja fizykochemiczna. Ale masz rację, wszystko lepsze od tego szprycowanego e substancjami sklepowego gówna. I jeszcze ten aromat dymu wędzarniczego 🙂. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040255
konteno 3615 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Dnia 3.04.2023 o 12:49, soltys48 napisał: Zaczęliśmy hodować pod własny przerób i to był strzał w dziesiątkę. chów legalny? tylko dla siebie czy na handel również ? Dnia 3.04.2023 o 12:10, soltys48 napisał: W każdym gospodarstwie tak powinno być a kto przy tym miałby codziennie łazić? tym bardziej u dwuetatowców ? ktoś cie wyręcza to masz wygode przy innych kierunkach produkcji zwierzęcej jeden zwierzak w te czy w tamta nie robi za dużo jeśli juz jest czym karmić, komuś kto nic nie miał do tej pory to duży obowiązek i konieczność zapewnienia pasz Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040256
Sylwekx25 6217 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Ja mam bydło mleczne ale ani o świniach ani o kurach nawet nie myślę. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/825115-swojskie-na-swieta/page/3/#findComment-3040257
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się