Swojskie na święta
 

Swojskie na święta

  • 3574 wyświetleń

A takie tam swojskie klimaty na święta wielkanocne.


Informacje o zdjęciu Swojskie na święta




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • Strongman
  • 3332 7620

Ja kiedyś byłem u gościa w stodole i wrecie coś zaczęło kwieć ludzi usłyszało a świnia jak głodna to kwiczy ,a on ułożył bele i w belach je hodował.

Gdyby oni dzwienków nie wydawali to by było super

Edytowano przez Strongman

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587

A rejestrował już ktoś ten drób jako zakłady drobiarskie?🤔

Ja wędzę w takim piecu

IMG_20230404_122913.jpg

Edytowano przez Trawers
    • Like 3

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Piękna wędzarnia 

Trochę zajęło zbudowanie, obmyślanie co i jak ale jest i zdaje egzamin 🙂

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • radekz200
  • 7031 13101
19 minut temu, Trawers napisał:

A rejestrował już ktoś ten drób jako zakłady drobiarskie?🤔

Ja wędzę w takim piecu

IMG_20230404_122913.jpg

Czuc ten klimat 😛

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Strongman
  • 3332 7620

Długi masz ten kanał paleniskowy, u nas jak wendzą to tak aby sam dym dolatywał bez ognia.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • radekz200
  • 7031 13101
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Kiedyś taką sobie zrobię 

Zejdzie się 😂

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587
1 minutę temu, Strongman napisał:

Długi masz ten kanał paleniskowy, u nas jak wendzą to tak aby sam dym dolatywał bez ognia.

Mogę wedzic na dwa sposoby. Albo tak jak teraz wędzimy ogień na dole pod wędlinami albo z boku co jest palenisko dla kuchni. Jest tam zrobiony kanał z zasuwą. Można i tak i tak. 

Przed chwilą, soltys48 napisał:

Do Bożego Narodzenia będzie 

Dobrze ze nie podajesz roku bo by potem ci wypominali 😉

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Strongman
  • 3332 7620

Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587
1 minutę temu, Strongman napisał:

Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić.

Tak tak to prawda 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Sylwekx25
  • 5640 8769
Strongman napisał:

Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić.

Jak palenisko masz daleko od komory to wtedy wędzisz zimnym dymem. Trwa to dużo dłużej ale wyroby są trwalsze i smaczniejsze. Taką szynkę możesz jeść bez parzenia

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mario666
  • 1203 5771

Na miniaturce to pierwsze wygląda jak jakąś stąka wędzona a to drugie jak szarańcza  :)

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587
Dnia 4.04.2023 o 22:16, mario666 napisał:

Na miniaturce to pierwsze wygląda jak jakąś stąka wędzona a to drugie jak szarańcza  :)

Dobre 😉w tych kategoriach o tym nie pomyślałem 😃

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587
16 godzin temu, mario666 napisał:

To też będą swojskie wyroby :)

Ano😅 bo my to teraz podobno świerszcze mamy jeść 😅

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Popier96
  • 196 216
Dnia 4.04.2023 o 12:53, Strongman napisał:

Niby wendzI się rzywym drzewem ale jak trochę dalej palenisko od Komory z wędlinami to lepiej,czasem można nie dopilnować i przypalić.

Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Trawers
  • 168 587
2 godziny temu, mario666 napisał:

A mówią że świąt schodzi na psy :)

Żeby tylko na chleb nie wszedł 😉

 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Sylwekx25
  • 5640 8769
Strongman napisał:

Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był.

Zawsze uczono, że drewno do wędzenia musi być suche. Wszelka wilgoć powoduje okopcenie wędlin. Dlatego też nie daje się od razu dymu na wędzonki czy kiełbasy tylko najpierw obsusza ciepłym powietrzem. Jeśli w dotyku są suche - można rozpocząć przydymianie.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Popier96
  • 196 216
7 godzin temu, Strongman napisał:

Od zawsze żywym niedawno scientym żeby sok był.

To smacznego 😄.

 

6 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Zawsze uczono, że drewno do wędzenia musi być suche. Wszelka wilgoć powoduje okopcenie wędlin. Dlatego też nie daje się od razu dymu na wędzonki czy kiełbasy tylko najpierw obsusza ciepłym powietrzem. Jeśli w dotyku są suche - można rozpocząć przydymianie.

Ototo, wędzonka ma być już w miarę sucha już na etapie rozpalania wędzarki- która też powinna być wygrzana nim się ją w niej obsuszy. Ja zawszę przygotowuje wyroby pod wieczór, przez noc obciekają. Z rana rozpalenie wędzarni- do godziny ją wygrzewam i dopiero wyrób jest w niej umieszczony, musowo przy całkowicie otwartym włazie/drzwiczkach (kto co tam ma)- najczęściej w temperaturze 20-30st. Po jakichś 30 minutach, czasem do godziny właz przymykam(sprawdzam czy już się obsuszyło), ale też nie całkowicie, doprowadzam do temperatury 45-60st i taką staram się utrzymywać nie mając żadnych borniaków czy innych cudów techniki. 5-6h właściwego wędzenia i palce lizać. Dopiero przy zastosowaniu suchego drewna widzimy jaki wpływ ma gatunek drewna opalającego na kolor wyrobu. Ale ile szkół, tyle technik. Trzeba mieć tylko na uwadze, że okopcone wędliny do najzdrowszych nie należą. A no i warto dodać, ja zawszę wyrób parzę. To też ważna uwaga.

Edytowano przez Popier96

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Chłoporobotnik
  • 5038 1600
7 godzin temu, Popier96 napisał:

Od kiedy wędzi się mokrym drewnem 😐. Chyba, że komuś smakują okopcone wyroby 🤣🤣

Swego czasu jak się wędziło jeszcze to zawsze wilgotne, suchą brzozą się rozpalało a potem wilgotna śliwka przeważnie, może nie mokra ale i nie wysuszona na wiór. Jak drewno było suche to pod ręką wiadro z wodą i się moczyło. Teraz już się wędzonek nie robi prócz filetów z kuraka i raz, czasem z dwa razy w roku kilka kilo kiełbasy, przy kurczaku to i temperatura trochę wyższa trochę musi być bo się go nie parzy.

Edytowano przez Chłoporobotnik

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Popier96
  • 196 216
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Swego czasu jak się wędziło jeszcze to zawsze wilgotne, suchą brzozą się rozpalało a potem wilgotna śliwka przeważnie, może nie mokra ale i nie wysuszona na wiór. Jak drewno było suche to pod ręką wiadro z wodą i się moczyło. Teraz już się wędzonek nie robi prócz filetów z kuraka i raz, czasem z dwa razy w roku kilka kilo kiełbasy, przy kurczaku to i temperatura trochę wyższa trochę musi być bo się go nie parzy.

Też wędzę filety i udka z kurczaka. 24h w zalewie solankowej z ziołami, po wyciągnięciu parzę przez 20min i na sznur do ocieknięcia :). Nic temperatury nie zmieniam bo jak wędzę to wszystko razem, czasem tylko widzę, że kurczak szybciej kolor zmienia to zamiast 6h wyciągam po 4 czy 5. Sery typu włoskiego też bardzo smaczne wychodzą po wędzeniu. Coś a'la scypek. Najlepsze te z Sierpca. Jak ktoś nie próbował to polecam, bo chyba nic prostszego do uwędzenia nie ma 😉. A do wódki zakąska super . Swoją drogą, jak wędzisz kurczaka w wyższych temperaturach to on zwyczajnie suchy nie wychodzi? 😀

Edytowano przez Popier96

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj