Skocz do zawartości

Pszenica po ziemniakach i pszenżycie



co jest grane...po zbożu mi mega żółknie, im wcześniej posiane tym więcej żółtego. przedsiewnie 300npk




Rekomendowane komentarze

Dnia 5.05.2023 o 10:56, bonanza13 napisał:

słoma zostaje na polu. jest to jakaś hipoteza, dlatego w tym roku na ściernisko zaaplikuje trochę azotu. jednak wydaje mi się że głównym powodem jest kilkuletnia monokultura zbożowa. dlatego zakończę cykl żytem i trzeba będzie przełamać czymś np.straczkowymi

U mnie podobnie. To znaczy na większości pól zostaje słoma i przez ostatnie lata była uprawiana głównie pszenica, czasami kukurydza. Wydaje mi się, że w tych miejscach, gdzie są największe problemy z żółknięciem roślin słoma najwolniej się rozkłada (co widać na przykład jak się orze i po 3-4 latach od uprawy kukurydzy są jeszcze kawałki łodyg i korzeni). Ze strączkowymi to jest taki problem, że opłacalność jest kiepska. Taki plus, że nawozów prawie można nie stosować. Ja myślę raczej o rzepaku, chociaż mam trochę słabe gleby, bo jest trochę V i VI klasy, więc tam rzepak raczej będzie kiepski. Do tej pory nigdy nie uprawiałem rzepaku, więc też problem z tym, żeby nie popełnić jakichś dużych błędów.


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v