Roman4321 1385 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 1385 1733 spotykałem się aby jajko miało wypłynąć nad wodę na ok 1zł i nie sól tylko peklosól się daje Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
aro1975 324 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 324 5098 sól peklowa daje kolor, ale mnie po niej rura pali Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Daro20 514 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 514 2555 2 minuty temu, aro1975 napisał: sól peklowa daje kolor, ale mnie po niej rura pali Saletry spożywczej daje się jak najmniej aby mięso kolor złapało. Po co truć ludzi. Lepiej dać sól kamienną. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
aro1975 324 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 324 5098 Darek dobrze prawisz Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Daro20 514 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 514 2555 18 minut temu, aro1975 napisał: Mama dała przepis? Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂 18 minut temu, aro1975 napisał: Mama dała przepis? Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂 18 minut temu, aro1975 napisał: Mama dała przepis? Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
aro1975 324 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 324 5098 Darek wiem u mnie też Zygmunt kiełbasy robił jak mógł Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Piotrek1975 1396 Napisano Marzec 23, 2021 ROLNIK.PL 1396 5490 Jak 15 lat temu robiłem kiełbasę to dawałem zwykłą notowaną, nawet nie wiedziałem że istnieje kamienna lub morska. No ale u mnie kiełbasa nie leżała za długo do tygodnia max, wszystko się sprzedawło po uwędzeniu. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 788 Napisano Marzec 23, 2021 Zaawansowany 788 3428 Piotrek1975 napisał:Grzechu toś mnie teraz smaka narobił😠 Powiedz po co parzysz kiełbasę po wędzeniu. Kurła zjadł bym takiego i przebił jakim trunkiem😁Piotrek, Ty mi ciągle smaka robisz to chociaż raz zrobię Tobie😎 Kiełbaski od zawsze pażyliśmy, niepażona to taka żywa mi się wydaje. Ja to poczatkujący jestem, dopiero się z żoną uczymy. Kiedyś jak się wynajmowało masarzy do robienia wyrobów to, fachowcy też zawsze pażyli. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Piotrek1975 1396 Napisano Marzec 23, 2021 ROLNIK.PL 1396 5490 No każdy ma swoje sposoby, smaki. Ja tylko spędziłem na wolnym ogniu jak zaczęła kąpać to 4 godziny i Poerwyj Sort😉 Może jeszcze zrobię kiedyś takiej jak kiedyś, ja lubiłem chudą, broń Boże jakiego akwaria że słoninki, wszystko było zmielone na drobn sitku znaczy słoninka a wieprzowina i wołowina na grubszym. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
soltys48 19687 Napisano Marzec 23, 2021 stary sołtys 19687 36211 2 godziny temu, mikcom20 napisał: a czosnek dajecie? niewiele Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 788 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 788 3428 A ja tam lubię jak troszkę tłuszczyku jest w kiełbasie, takie chude to mdłe sa. Zresztą ja sam chudy nie jestem to przecież chudej kiełbasy nie będę jadł🤣 a tak wygląda gotowa do spożycia Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Piotrek1975 1396 Napisano Marzec 24, 2021 ROLNIK.PL 1396 5490 Ładnie wygląd, chodziło mi bardziej że robię bez tzw, skwarków tylko tłuszcz zmielony i to nie widać. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
tomek73 579 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 579 11936 Właśnie robię solanke. liść laurowy. ziele angielskie sól z 250 gram na razie i wody 4 litry wszystko to gotuje przez 5 minut potem jak ostygnie dodam soli i jajko surowe aż będzie pływać Czosnku nie daje do solanki bo może sie popsuć. zioła prowansalskie posypuję mięso jak do garnka wkładam. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 788 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 788 3428 A do mięsa na kiełbase dodajecie wody, czy może jakiś bulion? Jak wam skórka zchodzi? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Daro20 514 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 514 2555 Tak. Szklanka na około 10kg Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Piotrek1975 1396 Napisano Marzec 24, 2021 ROLNIK.PL 1396 5490 Grzechooo napisał:A do mięsa na kiełbase dodajecie wody, czy może jakiś bulion? Jak wam skórka zchodzi?Nigdy wody nie dawałem tylko garść cukru i elegancko skórka pdchodzi. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 788 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 788 3428 Serio z tym cukrem, czy mnie wkręcasz?🤔 Ja dawałem 3szklanki na 10kg mięsa, kolega zaś mówił że robi taki bulion/wywar z udek i daje zamiast wody. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
TylkoOkragly 259 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 259 2206 u mnie dodajemy bulion z mięsa które gotuje się na salcesony,cukier też dodajemy Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Piotrek1975 1396 Napisano Marzec 24, 2021 ROLNIK.PL 1396 5490 Grzesiek serio, na 4 kg mięsa tak jak z torby sypiesz nasyp taką dużą garść i tyle. Oczywiście trza elegancko wymasować aby się do rąk nie kleiło, to podstawa. A z tym cukrem to Mama mi przekazała jak i całą recepturę na kiełbasę. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Roman4321 1385 Napisano Marzec 24, 2021 (edytowany) Zaawansowany 1385 1733 cukier w wodzie rozzrobic a wode sie daje by konsystencje uzyskać i tez powinno po wymieszaniu i napełnieniu poleżeć, przed wedzeniem wysuszyć nad ogniem i dopiero wędzić potem sparzyć i zahartować takżeniuansówi sposobów mało wiele Edytowano Marzec 24, 2021 przez Roman4321 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 788 Napisano Marzec 24, 2021 Zaawansowany 788 3428 Ooo Dzięki następnym razem będę próbował z cukrem. No ja właśnie jestem od masowania i wciskania a żona z mamą dosmaczają, bo ja surowego jakoś nie mogę. Z bulionem miałem też spróbować, ale zapomniałem a jak wróciłem z roboty to już mięso czekało na masowanie😉 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
bieniek_88 69 Napisano Marzec 29, 2021 (edytowany) Zaawansowany 69 578 Dnia 23.03.2021 o 13:17, Grzechooo napisał: Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke. Czyli nie podpiekasz ani nie parzysz kurczaka do osiągnięcia 72 stopni C w środku? To ja bym takiego kurczaka nie zjadł z obawy przed zarażeniem się salmonellą. Ja zawsze parzę przed wędzeniem, skórka jest wtedy delikatniejsza niż wtedy, gdy parzyłem po wędzeniu. Jeszcze nigdy kurczaka podpiekanego zamiast parzenia nie robiłem, ale spróbuję. Podobno jest smaczniejszy wtedy. Edytowano Marzec 29, 2021 przez bieniek_88 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Grzechooo 788 Napisano Marzec 29, 2021 Zaawansowany 788 3428 Większość tych wędzonych udek idzie do zamrażarki, potem jak się wyciągnie zamarznięte, po rozmrożeniu do piekarnika. Także one nie są surowe, udka do wędzarki wkładam pierwsze i wyciągam ostatnie, w tym czasie co wędziły się udka to uwędziłem cztery porcje kiełbasy, także wędzę ich bardzo długo. Ummm a jakie smaczne. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Piotrek1975 1396 Napisano Marzec 29, 2021 ROLNIK.PL 1396 5490 Sorki w poprzednim poście pomyłka na 40 kg mięsa nie 4. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się