turtojs 436 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 436 2008 Na głębokiej ściółce być może będą w niedalekiej przyszłości jakieś dopłaty dobrostanowe tak jak to u Helmuta jest Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wrkus13 18 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 18 131 Tak pod rusztami, podzielone na 4 zbiorniki , będzie spuszczane do zbiornika na zewnątrz 60m3 i z niego ciągnięte. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
massey6190bizon 6 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 6 142 Ile może kosztować budowa tuczarnia na glebokiej sciółce na 500 sztuk?Dużo rzeczy we własnym zakresie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mszk8a 30 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 30 116 21 godzin temu, wrkus13 napisał: Teraz cena w okolicy 4zł netto, jak podjęliśmy decyzję o przeróbce dostawaliśmy 6,8zł netto na żywo bez potrącenia. A prosiaki był po 230zl za 20kg od gospodarza z którym współpracujemy od 5 lat . Chcieliśmy się chwilkę wstrzymać z wstawieniem, ale taniej już nie będzie, a druga kwestia żeby, koniec marca udało się gnojowice na pole wywieźć. Bo w kwietniu już nie mam gdzie. a jaki problem ludzie po zachodzie słońca wożą tylko bez świateł po polach ganiają... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
JarekBazydlo 2504 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 2504 17079 Chodzi mu o to że pola będzie miał już obsiane i nie będzie miał gdzie wylewać. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Dawid727 153 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 153 1218 Nie róbcie tego błędu i nie budujcie na ściółkę. To głupota. Ja na przyszły rok mam w planach wszystko na ruszta przerobić. Nigdy więcej sciolki. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wrkus13 18 Napisano Grudzień 23, 2020 Zaawansowany 18 131 Dokładnie o to chodziło. Kiedyś miałem 120 sztuk na płytkiej ściółce, nigdy więcej. Co drugi dzień rytuał 2 godzinki przy widłach. Teraz wystarczy wskoczyć na 5 minut z rana i 5 minut z wieczora czy wszystko działa. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
XTRO 1535 Napisano Grudzień 24, 2020 Zaawansowany 1535 11145 Ale mięso już nie takie na rusztach Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
6465 12373 Napisano Grudzień 24, 2020 Zaawansowany 12373 5312 15 godzin temu, wrkus13 napisał: Tak pod rusztami, podzielone na 4 zbiorniki , będzie spuszczane do zbiornika na zewnątrz 60m3 i z niego ciągnięte. Czemu nie zrobiłeś jednej ścianki przez środek? Tylko taki loch przez środek ? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Unexpected 246 Napisano Grudzień 24, 2020 Zaawansowany 246 701 Z czego sa podpory podciagów zrobione? Pustak szaluknkowy zalany betonem? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
rudinho11 208 Napisano Grudzień 24, 2020 Zaawansowany 208 1747 6465 napisał: 15 godzin temu, wrkus13 napisał: Tak pod rusztami, podzielone na 4 zbiorniki , będzie spuszczane do zbiornika na zewnątrz 60m3 i z niego ciągnięte. Czemu nie zrobiłeś jednej ścianki przez środek? Tylko taki loch przez środek ? Bo środkiem dostaje się powietrze z zewnątrz do butynku. To jest wentylacjq kanałowa. 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wrkus13 18 Napisano Grudzień 24, 2020 Zaawansowany 18 131 1 godzinę temu, Unexpected napisał: Z czego sa podpory podciagów zrobione? Pustak szaluknkowy zalany betonem? Bloczek betonowy na płasko. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
gomez181 197 Napisano Grudzień 25, 2020 Zaawansowany 197 2232 Jak to wszystko wybierałeś łopatą? Ten gruz i ziemię? Robią to jakeis8 firmy? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ZELKOW 1295 Napisano Grudzień 25, 2020 Zaawansowany 1295 12019 wystarczy w okoicy poszukać kogoś z miniłafowarką albo koparką Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
gomez181 197 Napisano Grudzień 25, 2020 Zaawansowany 197 2232 Co nie oznacza że trzeba też dużo ręcznie robić, kuc młotem na przykład Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ZELKOW 1295 Napisano Grudzień 25, 2020 Zaawansowany 1295 12019 jak się orientowałem żeby przerobić chlewnie z ściółki na ruszt, to gość ma swoją ładowarke i na ramie młot także ręcznej roboty prawie nie ma, bo trochę od ścian słupów jak zostanie to samemu trzeba się pobawić Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Dawid727 153 Napisano Grudzień 25, 2020 Zaawansowany 153 1218 Tak jak pisze kolega wyżej minikoparka z młotem i jazda z tematem. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wrkus13 18 Napisano Grudzień 25, 2020 Zaawansowany 18 131 Koparki wypożyczyłem z wypożyczalni sprzętu budowlanego na 3 tygodnie. Na stawki godzinowe wyszło by 2 albo 3 razy drożej. A druga sprawa jak ktoś by miał przyjechać to by pewnych rzeczy nie robił. A tak nawet strop zwaliłem koparką. 2 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Unexpected 246 Napisano Grudzień 30, 2020 Zaawansowany 246 701 Daj zdjęcie tego zbiornika na zewnątrz Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wrkus13 18 Napisano Grudzień 30, 2020 Zaawansowany 18 131 Jest to stare szambo po krowach. Na szerokość chlewni 11metrów A 3.5 szerokie i plus minus 2 metry głębokie, i na tym zrobiłem rampe do załadunku i wyładunku. Jutro zrobię zdjęcie. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ZELKOW 1295 Napisano Grudzień 31, 2020 Zaawansowany 1295 12019 ładną cenę macie za żywą wage to i się opłaca, przy takich cenach też bym produkował jak najwięcej a u nas jeszcze takiej ceny jak 6,8 za żywą nie było Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
wrkus13 18 Napisano Grudzień 31, 2020 Zaawansowany 18 131 Najpiękniej wyglądała jedna faktura 12sztuk 12100brutto. A tak rzut 250sztuk wyszło chyba 920zl brutto. Tylko że były to takie 130-160kg 1 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
rudinho11 208 Napisano Grudzień 31, 2020 Zaawansowany 208 1747 W styczniu też ruszam z podobną przeróbką. Tylko na lochy luźne. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
massey6190bizon 6 Napisano Styczeń 6, 2021 Zaawansowany 6 142 rudinho11 napisał:W styczniu też ruszam z podobną przeróbką. Tylko na lochy luźne.Ile loch trzymasz prosieta sprzedajesz czy tuczysz? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
rudinho11 208 Napisano Styczeń 7, 2021 Zaawansowany 208 1747 Teraz ok 30 a zwiększam do 70Tucze Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się