Warchlaki
 

Warchlaki

  • 6528 wyświetleń

1rzut po przeróbce z obory


Informacje o zdjęciu Warchlaki




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • turtojs
  • 436 2006

Na głębokiej ściółce być może będą w niedalekiej przyszłości jakieś dopłaty dobrostanowe tak jak to u Helmuta jest

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wrkus13
  • 18 131

Tak pod rusztami, podzielone na 4 zbiorniki , będzie spuszczane do zbiornika na zewnątrz 60m3 i z niego  ciągnięte.

20200626_164658.jpg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mszk8a
  • 30 116
21 godzin temu, wrkus13 napisał:

Teraz cena w okolicy 4zł netto, jak podjęliśmy decyzję o przeróbce dostawaliśmy 6,8zł netto na żywo bez potrącenia. A prosiaki był po 230zl za 20kg od gospodarza z którym współpracujemy od 5 lat . Chcieliśmy się chwilkę wstrzymać z wstawieniem, ale taniej już nie będzie, a druga kwestia żeby, koniec marca udało się gnojowice na pole wywieźć. Bo w kwietniu już nie mam gdzie. 

a jaki problem ludzie po zachodzie słońca wożą tylko bez świateł po polach ganiają...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Dawid727
  • 153 1218

Nie róbcie tego błędu i nie budujcie na ściółkę. To głupota. Ja na przyszły rok mam w planach wszystko na ruszta przerobić. Nigdy więcej sciolki. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wrkus13
  • 18 131

Dokładnie o to chodziło.  Kiedyś miałem 120 sztuk na płytkiej ściółce, nigdy więcej. Co drugi dzień  rytuał 2 godzinki przy widłach.  Teraz wystarczy wskoczyć na 5 minut z rana i 5 minut z wieczora czy wszystko działa.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • 6465
  • 12339 5306
15 godzin temu, wrkus13 napisał:

Tak pod rusztami, podzielone na 4 zbiorniki , będzie spuszczane do zbiornika na zewnątrz 60m3 i z niego  ciągnięte.

20200626_164658.jpg

Czemu nie zrobiłeś jednej ścianki przez środek?  Tylko taki loch przez środek ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • rudinho11
  • 208 1747
6465 napisał:

15 godzin temu, wrkus13 napisał:

Tak pod rusztami, podzielone na 4 zbiorniki , będzie spuszczane do zbiornika na zewnątrz 60m3 i z niego  ciągnięte.

Czemu nie zrobiłeś jednej ścianki przez środek?  Tylko taki loch przez środek ?

Bo środkiem dostaje się powietrze z zewnątrz do butynku. To jest wentylacjq kanałowa.

    • Thanks 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wrkus13
  • 18 131
1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Z czego sa podpory podciagów zrobione? Pustak szaluknkowy zalany betonem?

Bloczek betonowy na płasko.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gomez181
  • 197 2232

Jak to wszystko wybierałeś łopatą? Ten gruz i ziemię? Robią to jakeis8 firmy?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ZELKOW
  • 1295 12010

wystarczy w okoicy poszukać kogoś z miniłafowarką albo koparką

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gomez181
  • 197 2232

Co nie oznacza że trzeba też dużo ręcznie robić, kuc młotem na przykład

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ZELKOW
  • 1295 12010

jak się orientowałem żeby przerobić chlewnie z ściółki na ruszt, to gość ma swoją ładowarke i na ramie młot także ręcznej roboty prawie nie ma, bo trochę od ścian słupów jak zostanie to samemu trzeba się pobawić

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wrkus13
  • 18 131

Koparki wypożyczyłem z wypożyczalni sprzętu budowlanego na 3 tygodnie. Na stawki godzinowe wyszło by 2 albo 3 razy drożej.  A druga sprawa  jak ktoś by miał przyjechać to by pewnych rzeczy nie robił. A tak nawet strop zwaliłem koparką.

20200528_092859.jpg

20200525_164641.jpg

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wrkus13
  • 18 131

Jest to stare szambo po krowach.  Na szerokość chlewni 11metrów A 3.5 szerokie  i plus minus 2 metry głębokie, i na tym zrobiłem rampe do załadunku i wyładunku. Jutro zrobię zdjęcie.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ZELKOW
  • 1295 12010

ładną cenę macie za żywą wage to i się opłaca, przy takich cenach też bym produkował jak najwięcej a u nas jeszcze takiej ceny jak 6,8 za żywą nie było

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wrkus13
  • 18 131

Najpiękniej wyglądała jedna faktura 12sztuk 12100brutto. A tak rzut 250sztuk wyszło chyba 920zl brutto. Tylko że były to takie 130-160kg 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • massey6190bizon
  • 6 142
rudinho11 napisał:

W styczniu też ruszam z podobną przeróbką. Tylko na lochy luźne.

Ile loch trzymasz prosieta sprzedajesz czy tuczysz?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj