Samiec Burgundzki
 

Samiec Burgundzki

  • 3449 wyświetleń

Nowy samczyk w hodowli. Jeszcze by dla niego samiczkę burgundzką znaleźć :D


Informacje o zdjęciu Samiec Burgundzki

Zrobione z Xiaomi Redmi Note 7

  • 4.7 mm
  • 1/14
  • f f/1.8
  • ISO 1000



Rekomendowane komentarze

  • Gość

Podobny do NC. Miałem kiedyś srokacze i nowozelandy czerwone ale zmądrzałem i teraz już żadnych rasowych, najwyżej tylko samiec rasowy a samice mieszańce. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • hobbysta21
  • 32 1016

Do ile kg osiąga ta rasa? Szukam rasy mięsnej do pokrycia mieszanych samic (waga ok 4,5 - 6kg)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19707 36254
9 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Podobny do NC. Miałem kiedyś srokacze i nowozelandy czerwone ale zmądrzałem i teraz już żadnych rasowych, najwyżej tylko samiec rasowy a samice mieszańce. 

I ja odchodzę od czystych

Tu kilka mieszańców

 

Edytowano przez soltys48

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19707 36254
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

ło matko . Sołtys co z tym robisz?

To nawet nie 1/3 stada

Te pójdą na mięso

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • hubertb
  • 4007 3841

W gromadzie nie popadają w kanibalizm więc nadal to samo co królik występujący pojedynczo.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19707 36254
10 minut temu, DzikiSimental25 napisał:

@soltys48 Ale ekipa 🙂 Co one jedzą ?

Wszystko co im wrzucić

Najczęściej owies,pasza ,buraki cukrowe i marchew

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Użytkownik
  • Vezuwiusz
  • 12 62

@Rolnik200598 no masz trochę racji, ale ponoć burgundy są dość wytrzymałe także może spróbuję tej rasy. :)

@hobbysta21 no ta rasa raczej trochę mniejsza jest... raczej tak od 4 - 5,5 kg chociaż to jest tylko z tego co wyczytałem, a nie z doświadczenia bo sam dopiero zaczynam :) .ale ponoć te króliki mają bardzo dobre przyrosty i wykorzystanie paszy.;)bo np. rasy duże podobno pierwsze rosną w kości a później w mięso. :)

@soltys48  u Ciebie na samotność widzę nie narzekają.. ;)

 

 

 

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Pietras892
  • 945 5797

do kiełbasy dobrze dorzylucic królika, jest bardzo dobra


Ogolnie królicze mięso dla dzieci jest bardzo dobre. Nie to co pędzony kurczak.

    • Thanks 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
10 godzin temu, hobbysta21 napisał:

Do ile kg osiąga ta rasa? Szukam rasy mięsnej do pokrycia mieszanych samic (waga ok 4,5 - 6kg)

Spróbuj samcem FB dopuścić. Miałem kiedyś samice mieszańce, koło 5kg ważyły. Kupiłem samca barana francuskiego i dopuściłem. Super krzyżówka wyszła. Młode urosły w niecałe 5 miesięcy do ponad 4kg. Karmione tradycyjnie- jęczmień, pszenica, kukurydza, trawa, siano, trochę paszy z De Heus ale to może 10% składu mieszanki, w zimie marchewka i buraki pastewne.

@Pietras892 Właśnie najwięcej biorą ode mnie królików dla dzieci. Choć kurczaki i perliczki też biorą. Sąsiadka wzięła w zeszłym roku królika, potem dwa kurczaki i perliczkę dla syna. Wszystko kazała po porcjować i brała już pocięte.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Przemoooo
  • 22 382

Ja mam rasowe olbrzymy belgijskie jest to wymagająca rasa i trochę dłużej rośnie ale najbardziej mi się podoba i jak masz w klatce króliki po 9 kg to cieszy oko 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Może i cieszy ale ja osobiście wolę mieć 8-10 młodych w gnieździe, które urosną do tych 5kg niż 2-4 młode w miocie, które dorosną do tych 8kg.

Bo więcej niż 4-5 sztuk w miocie to chyba belgi nie mają? 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Przemoooo
  • 22 382

Nie prawda przeważnie maja 5-8 a nawet 10 w tym roku jedna samica ma 10 młodych i ładnie chowa i rosną samica ponad 8 kg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Powiem tak- nie uwierzę dopóki osobiście nie zobaczę 10 młodych u samicy Belga. Po drugie ojciec kiedyś je miał, stosunek flaków i skóry do mięsa wypadał dużo mniej korzystnie niż w przypadku mieszańców, jak ojciec to przeliczał to u młodego ładnego mieszańca ponad 50% masy stanowiło mięso a u Belgów tylko 40-45%.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
Gość

Napisano (edytowany)

  • Gość

U dużych ras duże mioty to żaden wyczyn. Wyczynem jest odchować je wszystkie przy dobrym wzroście. Bo co nam z marnego miotu 10 królików? Królik ma mieć od samego okocenia się powera, dlatego hodowcy belgów od najlepiej zapowiadanego miotu zostawiają przy samicy choćby 3-4 sztuki, a resztą nadprogramową podrzucają pod inne samice. A na mięso spróbujcie mieszanki termund(królica) x wjs(samiec). Możecie się zdziwić jak blado wypadną te wasze mieszanki, wszystkiego ze wszystkim. Nie wspominam już o hybrydach, ale to temat na konkretną ilość królików :). Nie mówiąc już o tym, że trzymanie więcej niż 8 osesków przy jednej samicy to kompletny bezsens jeśli chodzi o ekonomię.

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19707 36254
9 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Powiem tak- nie uwierzę dopóki osobiście nie zobaczę 10 młodych u samicy Belga. Po drugie ojciec kiedyś je miał, stosunek flaków i skóry do mięsa wypadał dużo mniej korzystnie niż w przypadku mieszańców, jak ojciec to przeliczał to u młodego ładnego mieszańca ponad 50% masy stanowiło mięso a u Belgów tylko 40-45%.

To uwierz,mamy samice które regularnie ok 10 młodych  odchowują,ponadto mięso Belga jest o wiele smaczniejsze niż mięso mieszańców

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Mięso jak mięso, w przypadku odchowanego, starszego belga na pewno będzie smaczniejsze od przerośniętego mieszańca czy rasy typowo pod ubój, gdzie większość stanowi mięsień. Ale zabij sobie belga w wieku 4 miesięcy, a wjsa, termunda czy burgunda w takim wieku. Rożnica kolosalna.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19707 36254

4 miesięczne belgi nie nadają się do uboju,mięso zaczyna mieć smak od 8-9 miesięcy

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj