Pasza dla niosek
 

Pasza dla niosek

  • 8217 wyświetleń

Właśnie namieszałem drugi raz nową mieszankę mojego skromnego autorstwa, czyli amatorskie "na oko" ;)
Składniki: ziarno pszenicy, grubo zmielony owies i jęczmień, gruba kruszonka Piast, drobna kruszonka Ferm-Pasz, granulat Ferm-Pasz, Nioska Walcowana Ferm-Pasz z czosnkiem, kukurydza walcowana, susz z lucerny, kreda paszowa, EM Probiotyk na otrębach.


Informacje o zdjęciu Pasza dla niosek




Rekomendowane komentarze

  • stary sołtys
  • soltys48
  • 19702 36246

Chciałbym wiedzieć po prostu, jak inni mogą wiedzieć lepiej??

 

Wiem wiem ,że ciekawość to pierwszy stopień do piekła ale jednak fajnie by było wiedzieć

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • zycietoniejebajka1
  • 1781 2847
1 godzinę temu, ASZv3 napisał:

Tak można stworzyć po prostu wymieszaną pylistą śrutę, a nie o tym mówię... no ale każdy robi jak uważa.

Bąk i sito oczkowe 8 i 10 i masz granulacje trochę bardziej rozdrobniona jak na zdjeciu. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • JarekBazydlo
  • 2504 17076
Krzysztof81 napisał:

Pewnie worki z kurzu trzepał 🙃

Masz przykład sołtys... Sam możesz zobaczyć ze wiedzą lepiej;) Hahaha...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • JarekBazydlo
  • 2504 17076

Pisałem od razu że wiedzą lepiej ode mnie to po co mam pisać. I ja się nie czepiam tylko stwierdzam fakty.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ASZv3
  • 829 5395
1 godzinę temu, szczypka napisał:

nie pylistą śrutę a paszę o odpowiednim składzie równomiernie zjadaną przez kury mam ponad trzy tysiące kur na wolnym wybiegu i wiem o czym piszę 

No OK, robisz jak uważasz. Ja napisałem dlaczego na tą chwilę robię tak. Gdybym miał nie 500 a powiedzmy ponad 2000 to jest prawdopodobne, że robiłbym inaczej :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gibos95
  • 39 465

Przede wszystkim dla niosek odpowiedni poziom wapnia musi być zapewniony bo przecież z kości budowana jest skorupa jaja, a po drugie mimo wszystko najzdrowsze jaja są z chowu klatkowego niestety.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Krzysztof81
  • 3872 8150

?! Najzdrowsze o czym Ty mowisz? Podejrzewam ze w życiu nie byłeś na takiej fermie.To powinno byc dawno zakazane. Zwierzeta stłoczone w klatkach, w zyciu nie widziały światła slonecznego. Pod koniec nieśnosci wydziubane z piór do krwi. Prawie wszystkie chore na cukrzyce i choroby układu krążenia. Jakbys potrzymał je jeszcze kilka miesięcy to by wszystkie zdechły. Podobnie jak brojlery. Gdybys zostawił je w kurniku na dłużej w ciągu kilku miesiecy wszystkie by pozdychały.Jak chore zwierze moze dac zdrowe jajka? Widok takich kur jest porażający. Jakims tam ekozjebem nie jestem ale moim zdaniem to powinno byc zakazane lub przynajmniej ścisle ko trolowane i ograniczone.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • JarekBazydlo
  • 2504 17076

Teraz i tak drób jest dużo zdrowszy jak kiedyś bo jest zakaz stosowania niektórych kokcydiastykow w paszy. Niestety dalej są stosowane barwniki dla niosek ale najczęściej dodawane są w okresach świątecznych.

Edytowano przez JarekBazydlo

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Za to antybiotyków spor. Zjadłem 2 talerze rosłu i na drugi dzień przeziębienie minęło. 😂

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • JarekBazydlo
  • 2504 17076
9 minut temu, Thomas2135 napisał:

Za to antybiotyków spor. Zjadłem 2 talerze rosłu i na drugi dzień przeziębienie minęło. 😂

Kokcydiostatyk to właśnie antybiotyki dla drobiu. Antybiotyk niestety idzie do pasz dla trzody jak ktos ma chody w weterynarii. Tak samo najgorsza pasza dla produkcji jest pasza dla indyków i prestarter dla trzody. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gibos95
  • 39 465

krzysztof81, kolego pracuje na Uczelni gdzie robimy analizy jaj, analizę mięsa drobiowego. Więc przestań się mądrowac jak nie masz wiedzy. Co ma do jakości jaj, wielkość klatki?! Zobacz co napisałem, najzdrowsze jaja nie najzdrowsze kury... Chłopie zastanów się dwa razy zanim, coś napiszesz. Na fermie byłem w jednym roku więcej niż ty przez całe swoje życie ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Krzysztof81
  • 3872 8150

A co mnie Twoj kolega obchodzi. Ja przez kilka semestrów miałem przedmiot pt Towaroznawstwo produktów drobiarskich i jeden semestr o hodowli drobiu. Plus 8 lat pracy w ubojni i zakladzie rozbioru. Jakby cos ten twoj kolega nie wiedział to moze pisac tu smiało to mu pomogę.  Nie ma gorszego gówna niż jajka z fermy.  Nie wspomnę o mięsie  z kurczaka i indyka. Nie wstyd ludziom kitu wciskać? Jak niby jajko z fermy od ptaka, który nie ma dostepu do naturalnego swiatła, karmione ch... wie czym, nawet w poidle nie ma wody tylko chemia ma byc lepsze od kury chodzacej po wybiegu, karmione naturalnym pokarmem? Kase jakaś dostajesz od tych fermiarzy? Jak takie zdrowe to żryj te gówno tylko nie pisz takich bzdetów bo jest tu kilku świadomych ludzi, ktorym kitu nie wciszniesz. Zresztą i społeczenstwo jest juz bardziej swiadome i nie chce jesc tego gówna wciskanego przez takich jak Ty.

Edytowano przez Krzysztof81

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • adamo_89
  • 69 589

On pisząc kolego piszę do Ciębie a nie o swoim koledze 🤦‍♂️A tak po za tym to ma rację że jajka z klatki są najzdroesze, ciężko w to uwierzyć ale to prawda. Nie sprzeczaj się bo nie masz akurad w tym racji, w necie zapewne znajdziesz wyniki badań tylko trzeba chwile poszukać.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gibos95
  • 39 465

Mówię to ze swojego doświadczenia. Dokładnie jaja od kury która chodzi po podwórku i dziobie, glebę, resztki, robaki itp ma więcej metali ciężkich choćby nawet. Więc jak chcesz popytać to ja ci w tej kwestii mogę poopowiadac :D


No ale muszę się z Tobą zgodzić że jeżeli chodzi o mięso drobiowe produkowane z brojlerow na fermie to nie ma gorszego syfu.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Pozwolę sobie wtrącić się w dyskusję. Proszę niech ktoś napisze w czym jeszcze fermowe jajko jest zdrowsze od zwykłego? 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Teraz i tak drób jest dużo zdrowszy jak kiedyś bo jest zakaz stosowania niektórych kokcydiastykow w paszy. Niestety dalej są stosowane barwniki dla niosek ale najczęściej dodawane są w okresach świątecznych.

Jakie to są barwniki? Np. karoten to nie jest przecież nic toksycznego, nawet można by się pokusić, że wtedy takie jajka są zdrowsze.  

5 minut temu, Thomas2135 napisał:

Pozwolę sobie wtrącić się w dyskusję. Proszę niech ktoś napisze w czym jeszcze fermowe jajko jest zdrowsze od zwykłego? 

Pewnie ktoś zrobił badania, i wyszło, że te fermowe mają mniej metali ciężkich niż te wiejskie od kur wolnobiegających. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gibos95
  • 39 465

Jest zapewnione bezpieczeństwo żywności ponieważ wiemy dokładnie co ta kura jadła, nie ma tyle metali ciężkich i o to tutaj chodzi, a tych kur co chodzą po podworku(wolny wybieg) nie kontrolujemy. Warunki poprostu są bardziej sterylne. Również w chowie klatkowa jaja maja grubsza skorupke. Natomiast w wolnowybiegowym jest na pewno ładniejsza barwa(ciemniejsze) żółtka, bo jest naturalny barwnik.


Tak przeprowadzamy badania na nioskach i na brojlerach ale nie tych fermowych tylko w gospodarstwach indywidualnych.

    • Thanks 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

A co ma grubość skorupki do mojego zdrowia? Odwraca się uwagę od chemi, antybiotyków a skupia na metalach ciężkich, które równie dobrze zjemy w warzywach z ogródka. To ten sam spór co zdrowsze? Masło czy margaryna? Tak samo ludzie powiedzą, że zboże produkowane w przemysłowy sposób będzie zdrowsze od ekologicznego, bo w przemysłówce grzybów nie ma. Ale ile zabiegów robi się na grzyba, insekty, desykację to się nie wspomina, bo mykotoksyny są trujące mimo, że towarzyszą od zawsze.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • JarekBazydlo
  • 2504 17076
38 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Jakie to są barwniki? Np. karoten to nie jest przecież nic toksycznego, nawet można by się pokusić, że wtedy takie jajka są zdrowsze.  

 

Żaden karoten. Dajesz chemiczny proszek (nie bede podawał nazwy) czerwony lub żółty zależy kto chce jakie żółtko mieć czy bardziej pomarańczowe czy bradziej żółte. Dlatego ja wole mieć swoje kurki i jajecznice robić z jajek od swoich kur.

35 minut temu, gibos95 napisał:

. Również w chowie klatkowa jaja maja grubsza skorupke.

 

 

Ma grubsza skrupke bo dostaje wiecej kredy gruboziarnistej. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj