Swojskie wyroby
 

Swojskie wyroby

  • 9144 wyświetleń

przebijam kielbaske Agresta ;)


Informacje o zdjęciu Swojskie wyroby




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • extrabyk
  • 4991 8167

Sporo tego...chyba muszę jutro stado policzyć na pastwisku czy żadnej nie brakuje...

    • Haha 8

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • GBartek
  • 153 878

Az naszla chec, zeby samemu zrobic.. Tego smaku nic nie podrobi. Jeszcze jak mieso swoje :D

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
6 godzin temu, extrabyk napisał:

Sporo tego...chyba muszę jutro stado policzyć na pastwisku czy żadnej nie brakuje...

Ostatnio jak zmieniłem rzeźnika to dostałem więcej kg wyrobów jak tuczniki miał xd

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • zycietoniejebajka1
  • 932 1600
31 minut temu, songo napisał:

Ostatnio jak zmieniłem rzeźnika to dostałem więcej kg wyrobów jak tuczniki miał xd

Się ciesz, bo u mnie zawsze odwrotnie, złodziej jeden 😕

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Bananek
  • 3463 5266

spiesze z odpowiedzia: to sa wyroby z wlasnego (wlasciwie wieprzowego) miesa, ale nie przerabiane przez nas bo nie mamy warunkow na takie temperatury. poza tym nie bardzo juz i sie chce jak ktos raz skorzystal z uslug masarza. ten akurat robi to tradycyjnie bez zadnych urozowiajacych udziwnien (czytaj chemii) i dodatkow podtrzymujacych swiezosc. usluga w moich okokicach kosztuje 2zl/kg + 50zl za uboj i smalenie/mycie/cwiartowanie. mysle, ze to nie za wysoka cena za wygode. a to czy cos sobie wezmie to nie wiem i nie interesuje mnie to. nie waze miesa po odebraniu. trzeba ufac ludziom, a nawet jesli wzial kilka kg to niech mu smakuje. pamietajcie: kto przy czym robi ten ma to w domu.


sumek666 napisał:

jak robisz pasztet? czy to coś innego w tym srebrnym? 🤔

tam sa pasztety i takie pieczenie z gorczyca na wierzchu. jak robie? zawoze do masarza, place i odbieram. ot, cala filozofia ;)

    • Like 3

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • zycietoniejebajka1
  • 932 1600

Kilku kiełbasy czy kawałka boczku nikt nikomu żałował nie będzie. Ale jak jedziesz po odbiór własnego zwazonego przed ubiciem swiniaka który waży 140 kg a przuwozisz do domu 101 kg mięsa i wyrobów to chyba to już nie podchodzi pod "poczęstowanie" :)

W dodatku śpiewka "eee bo takiej tłustej to on dawno nie widział" a dwa dni wcześniej widzisz go w markecie kupującego 10 kg sloniny na promocji :)

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Bananek
  • 3463 5266

140kg, to co tu przerabiać? zawsze woze ponad 220kg. na takim i mieso jest i sloniny nie trzeba dokupowac. ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Bananek
  • 3463 5266

wpadaj, odłożę Ci jedno pętko. ;) już kilka wisi do suszenia, mmmmmm

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bratrolnika
  • 9250 12156

żeby to bliżej było....

spawanie wczoraj zacząłem na większą skalę, będzie co jesienią robić

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • marcinxxxx
  • 121 188

Mieszasz wieprzowinę z wołowiną na kiełbasy?. Ludzie tak robią, a ja uważam, że z samej świnki jest najlepsza. Boczuś, szyneczka mmm mniam.  Ta ze sklepu to jakiś papier. Trza będzie kiedyś kupić jakiegoś wieprzka.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • zycietoniejebajka1
  • 932 1600
2 godziny temu, Bananek napisał:

140kg, to co tu przerabiać? zawsze woze ponad 220kg. na takim i mieso jest i sloniny nie trzeba dokupowac. ;)

Jeden woli świeże mięsa, drugi stara maciore, ale o gustach się nie dyskutuje ponoć.. 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Sylwekx25
  • 1312 3281

marcinxxxx napisał: Mieszasz wieprzowinę z wołowiną na kiełbasy?. Ludzie tak robią, a ja uważam, że z samej świnki jest najlepsza. Boczuś, szyneczka mmm mniam.  Ta ze sklepu to jakiś papier. Trza będzie kiedyś kupić jakiegoś wieprzka. Wołowinę daje się po to żeby zrobić tzw masę wiążącą po to by gotowy wyrób się nie rozpadał. Z samej wieprzowiny też można ale trzeba by dodać drobno zmielone mięso ścięgniste III ewentualnie IV kl ale to już nie na gatunkowo dobre kiełbasy... ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • turtojs
  • 165 1046

Slawek74 no i co z tego że piątek? Mięsa w piątki nie jadasz? 😲 Ja już dawno obalilem ten mit w rodzinie, żona, ja i moja córka co jest mała też będzie jadła kiedy będzie chciala mięso, czy to piątek czy środa 😉

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Bananek
  • 3463 5266
zycietoniejebajka1 napisał:

Jeden woli świeże mięsa, drugi stara maciore, ale o gustach się nie dyskutuje ponoć..

bez przesady, 200kg to nie musi byc stara maciora. tuczniki tez tyle maja.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Bananek
  • 3463 5266

jasna sprawa, że nie. na takim 200+ znajdziesz wszystko: i mięsko i tłuszcz. Na tym 100-130kg będą skóra, kości i trochę mięsa. Ja jednak wolę te większe, bo jest choć z czego wybrać. Zresztą, jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki. Ile ludzi tyle opinii. Tu się nie ma co spierać.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • zycietoniejebajka1
  • 932 1600

Oczywiście, że nie :) 

Gdzieś pod którymś zdjęciem zapytalem, o ten pasztet, bo u nas się czegoś takiego nie robi a przynajmniej ja się nie spotkałem , napiszesz co to takiego? 

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj