Kiszonka z jęczmienia GPS
 

Kiszonka z jęczmienia GPS

  • 5996 wyświetleń

"Trochę" mokre wyszło.






Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • ChiquitaB
  • 754 5978

U mnie poplon niektore bale podobnie soki leca ale krowy wpierdzielaja jak glupie, tylko na noc daje lucerne a na dzien mokry poplon i jest ok.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • AdeXZet
  • 147 1030
15 minut temu, Robercik1 napisał:

o kur....... raczej niejadalne

paradoksalnie bydło lepiej zjada takie mokre niż susze siano

u mnie niektóre bele sianokiszonki tak wyglądają, wtedy otwieram takie na wybiegu dla krów, na wybieg mokre, a w oborz siano 

4 minuty temu, radekz200 napisał:

Tylko weź rozdaj to widłami 😂

to mordęga, najlepiej podstawić pod łeb i niech wpie****a aż zje całą

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • robi57362
  • 2345 14080

w tamtym roku mialm owies w belach to po okreceniu do polowy beli byl sok bydlo jadło wybitnie

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Piotruniu25
  • 3160 13674

U mnie poplon był prasowany po deszczu i z bel kapał woda podczas owijania to po otwarciu woda jeszcze była,ale jeść to jadły ze smakiem.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Skoczek1994
  • 453 2933

Powiem tak lucerna i trawy się przy tym chowają, krowy wpieprzają jak głupie nawet źdźbło nie zostanie. Ale ciężar niesamowity, rusek z nimi jeździ co chwilę na trzech kołach.

Edytowano przez Skoczek1994

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • yahooo777
  • 1285 5606

Rusek... Lepsza zielona niż przesuszona,zaraz znajdzie się ktoś kto da wykład o kwasach i innych badziewiach pewnie,ale takie są fakty:)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ChiquitaB
  • 754 5978

Ja robie zawsze mokrzejsze sianokiszonki i bydlo lepiej takie wcina jak suche

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ThePerkins
  • 928 5300

Nie raz takie się robiło i zjadły bez żadnego problemu. Też jestem tego zdania że lepsza ciut mokrzejsza.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • paulus841
  • 173 1552
yahooo777 napisał:

Rusek... Lepsza zielona niż przesuszona,zaraz znajdzie się ktoś kto da wykład o kwasach i innych badziewiach pewnie,ale takie są fakty:)

Ja w tym roku owinąłem owies ze słonecznikiem i wyką. Ciekawe jak byki będą to jadły.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ChiquitaB
  • 754 5978

Gps to kiszonka ze zboz w fazie mleczno woskowej ziarniaka chyba jak mnie pamiec nie myli

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Skoczek1994
  • 453 2933

To w sumie wyszło trochę z żartów jęczmień jary, w którego gdy urósł do kostek wrzuciłem 25kg gorczycy na 2,5ha wymieszanej z saletrą. Susza jednak sprawiła że gorczycy w tym jest śladowa ilość bo urosła na maks 20cm. Ja już niemal wszystko robię na mokro motylkowe przede wszystkim. Jedyny ich minus to że zimą zamarza dość mocno. Ojciec się śmiał że jeszcze miesiąc, i byśmy to mogli na ziarno zbierać.  Drugiego takiego wiosną to ze świecą szukać tak dobrze skubany rósł. 

20190130_101539.jpg

@paulus841 Słonecznik w jakiej fazie w trakcie zbioru, prasa z nożami?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • darek1972
  • 126 1873

W zeszłym sezonie robiłem gorczycę w bele, siana jakoś chyba na koniec lipca, zbierana po 10 października. Wyszło w badaniach 17% białka

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Skoczek1994
  • 453 2933

Sama gorczyca? Ja trochę ostrożnie do tego podchodziłem bo słyszałem różne opinie na jej temat że podobno się nie nadaje na kiszonkę. W tym roku również będę siał, nawet więcej tego nasieję. Tylko będzie to mieszanka zbożowa ze stronczkowymi i tym podobne. Siał ktoś może rzodkiew oleistą,  nadaje się to na kiszonkę? 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • paulus841
  • 173 1552

Słonecznik

Skoczek1994 napisał:

To w sumie wyszło trochę z żartów jęczmień jary, w którego gdy urósł do kostek wrzuciłem 25kg gorczycy na 2,5ha wymieszanej z saletrą. Susza jednak sprawiła że gorczycy w tym jest śladowa ilość bo urosła na maks 20cm. Ja już niemal wszystko robię na mokro motylkowe przede wszystkim. Jedyny ich minus to że zimą zamarza dość mocno. Ojciec się śmiał że jeszcze miesiąc, i byśmy to mogli na ziarno zbierać.  Drugiego takiego wiosną to ze świecą szukać tak dobrze skubany rósł. 

20190130_101539.jpg

@paulus841 Słonecznik w jakiej fazie w trakcie zbioru, prasa z nożami?

Słoneczmik zaczynał kwitnąć wyki było jak na lekarstwo bo sucho było. A zwijane zwykła sipmą także trochę będzie ciężko rozdać bo słonecznik miał około 80cm. Ale jak narazie nie zaczepiam bo zmarznięte.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • darek1972
  • 126 1873
20 minut temu, Skoczek1994 napisał:

Sama gorczyca? Ja trochę ostrożnie do tego podchodziłem bo słyszałem różne opinie na jej temat że podobno się nie nadaje na kiszonkę. W tym roku również będę siał, nawet więcej tego nasieję. Tylko będzie to mieszanka zbożowa ze stronczkowymi i tym podobne. Siał ktoś może rzodkiew oleistą,  nadaje się to na kiszonkę? 

Sama gorczyca, dwie odmiany. Żeby kiszonka była dobra musi zakwitnąć i kosić dopiero po jakimś czasie. Nie zauważyłem niczego niepokojącego u krów. Co słyszałeś niepokojącego?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Skoczek1994
  • 453 2933

Ojcu jeden kiedyś opowiadał że zebrał w kopiec i wszystko wrzucił bo strasznie śmierdziało po otwarciu dlatego bardzo ostrożnie do niej podchodziłem i nie posiałem razem z jęczmieniem bo myślałem że właśnie gdy zakwitnie może być powtórka i u nas. W takim razie w tym roku dołożę gorczycy u siebie jeśli wszystko w pożądku. Natomiast mam trochę obawy co do słonecznika bo jednak to rośnie głównie badyl jak kukurydza, i czy nie pocięty nie będzie robił dziur w foli oraz czy krowy to pożrą. Może spróbuje z kilkoma nożami ale nie wiem czy wom w rusku to uciągnie.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • darek1972
  • 126 1873

Zapach zakiszonej mało się różni od świeżej. Tylko w czasie jak się jeszcze kisiła to zapach koło bel był taki jak by ktoś zawalił bąka 😫

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ChiquitaB
  • 754 5978

Ja mam z rzodkwi do tego troche gorczycy i cos tam jeszcze, mam fote w galeri zdj poplonu. Przy -10 zamarza tylko cienka skorupka a reszte robia soki ktore nie zamarzaja tak szybko. Zostaja jedynie grubsze badyle twarde reszte obskubuja

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Skoczek1994
  • 453 2933

Czyli juz wszystko wiem w tym roku do zboża dorzucam ile zdołam dokupić różnych roślin. Gorczycy trochę już mam do tego facelia, rzodkiew, wyką, gryka. Wiosną posieję mieszankę zbożową z grochem na ziarno, także będzie już wstępny towar na poplon.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj