Bananek 16857 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 16857 9480 to juz lepiej w rekaw walic przy takiej ilosci. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
damianzetor9540 2705 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 2705 13749 Rękaw to jedynie wygoda, poza nią to koszty duże, w moim rejonie żeby przyjechała maszyna Agripak to trzeba miec minimum 80 ton i liczą po 80 zł tona. A mnie w pryzmy przy trochę większym nakładzie pracy kosztuje max 25-30 zł. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 5394 19473 Bb używane za flachę z mieszalni pasz, ok 8zł foliowy wkład plus robocizna i mam ponad 900kg w bb, tylko trochę czasochłonne Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
damianzetor9540 2705 Napisano Styczeń 1, 2019 (edytowany) Zaawansowany 2705 13749 Czasochłonne i trudno wybierać jak jest ześrutowane, i mam wrażenie że latem bardziej się psuje w bb niż jak biorę z pryzmy. No i to deptanie w środku bigbaga, nie da się tego zmechanizowac tylko ktoś musi stać i deptać Choć nie wykluczam że nie zrobię w tym roku z kilkanaście bigbagow na okres zimy, tylko muszę ogarnąć cyklon do śrutownika. Edytowano Styczeń 1, 2019 przez damianzetor9540 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 5394 19473 Ja sypie tak całe ziarno, raczej nie chciałbym śrutować do bb Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
danielhaker 6899 Napisano Styczeń 1, 2019 MODERATOR FORUM 6899 21501 Ale w pryzmie masz gotowe ześrutowane, bierzesz i rozdajesz, a takiego mokrego kiszonego raczej nie ześrutujesz sobie na kilka tygodni Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 5394 19473 Na bieżąco śrutuje z bb Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
RafaKdziela 443 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 443 3911 Mi się wydaje ,że ziarno rozdrobnione wrzucone na pryzmę/kopiec ubite to jest pewne ,ze się nie popsuje .Można brać małe ilości i jest dobrze . Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bananek 16857 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 16857 9480 damianzetor9540 napisał:No i to deptanie w środku bigbaga, nie da się tego zmechanizowac tylko ktoś musi stać i deptać. pierwsze slysze o deptaniu w bb. poprostu wsypujesz, rozprowadzasz po bokach i zawiazujesz. ot i cala robota. grunt to nie przestawiac sie z bb w inne miejsca bo potrafia zlapac powietrze. chodzi o to by nie ruszyc zawartoscia. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwekx25 5586 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 5586 8689 A w jakiej fazie młócisz tą kukurydze ? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bananek 16857 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 16857 9480 nie rozumiem. no musi byc gotowe ziarno. nie sprawdzam wilgotnosciomierzem jesli o to chodzi. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Sylwekx25 5586 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 5586 8689 Może źle się wyraziłem. Miałem na myśli czy do zakiszania młócisz jak już jest w pełni dojrzałe czy jednak trzeba minimalnie wcześniej zbierać. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 5394 19473 Im bardziej suche tym lepiej, piszę o kiszonym całym ziarnie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bananek 16857 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 16857 9480 tak jak Bartek pisze. im mniej wody tym lepiej. fajny zapach ma swiezo otwarty big bag zakiszonego mielonego ziarna. takim rozpuszczalnikiem nitro pachnie. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
dudek998 98 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 98 1110 ja srutuje juz kilka lat w bb. Jade zwyklym srutownikiem ssacym sito 8mm qq musi miec ok 30% to jest idealnie nic sie nie psuje chyba ze przestawisx biga i bryla peknie albo powietrza dostanie. Nigdy nie deptalem aby turem uklepie i szczelnie trza zawiazac i majlepiej bloczek betonowy polozyc na wiazaniu. Kiedys mialem rekaw to wszystko fajnie ale drogo. Mialem tez wykopany turem row i wylozony folia i srutowane gruberem kumpla i myszy mi duzo namarnowaly i zuzycie musialo byc 1m kopca \tydz bo sie grzalo latem. W tym roku mam 3 bigi zakiszonego calego ziarna tak jak bartek pisze ale jeszcze nie otwarlem zadnego. Ciekawe jaki befzie efekt? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 5394 19473 Będzie git, ja prawie 20t miałem, trochę jeszcze zostało i póki co straty to 3taczki Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
dudek998 98 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 98 1110 narazie poczekam az bedzie cieplej i zobacze co mi tam wyszlo bb pase w tydz wiec raczej bedzie ok Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
damianzetor9540 2705 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 2705 13749 5 godzin temu, Bananek napisał: pierwsze slysze o deptaniu w bb. poprostu wsypujesz, rozprowadzasz po bokach i zawiazujesz. ot i cala robota. grunt to nie przestawiac sie z bb w inne miejsca bo potrafia zlapac powietrze. chodzi o to by nie ruszyc zawartoscia. Latem się będzie grzać nie ma opcji. Ja brałem po 100 kg dziennie i pasza non stop ciepła była, na początku tylko z 2-3 dni była ok. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
cover 8 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 8 206 Ja wsypuję tak jak widać na zdjęciu całe ziarno w bb. W jednym bb jest ok 600kg ( mniejsze 0,5t bb) i jak otworze to ubieram tak po ok 100-150 kg na raz bo dodaję tylko od 150kg do 250kg/t paszy dla tuczników. I jak już otworzę to nawet nie zawiązuje na nowo i też się nic nie dzieję. W lato tego nie praktykowałem. Miałem jednego bb którego myszy przegryzły i wtedy się grzała szybciej, ale wtedy od razu zrobiłem więcej paszy, a jak wymieszałem ze zbożem i koncentratem to mogła leżeć i leżeć. Tylko przypominam że ja daję max 25% qq w dawce. Śrutuję ssąco tłoczącym tylko minus jest taki że muszę qq sypać na zboże bo samą wilgotną kukurydzą mogą się szybko sita zapchać. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 5394 19473 To zmień sita, ja daje 30,% Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
cover 8 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 8 206 tylko czy potem śruta nie będzie "za gruba" ? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Bartek933 5394 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 5394 19473 Na oczkowych będzie ok Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
cover 8 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 8 206 A dodajecie cos przy zakiszaniu? Ja osobiście pryskam zakiszaczem, znajomy EMami, a znów inny znajomy który mi kosił qq powiedział że on by niczym nie pryskał bo kukurydza sama się zakisi. No jak ma ok 30-35% tak jak w tamtym roku to oki, ale w tym miała 21-25%. Jak to jest u was? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rolnik7343 5859 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 5859 16632 Dnia 15.01.2019 o 22:51, cover napisał: tylko czy potem śruta nie będzie "za gruba" ? Znajomy przed zakiszeniem srutuje ssąco-tłoczącym bez sit i też ładnie posiekane ziarno Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
cover 8 Napisano Styczeń 15, 2019 Zaawansowany 8 206 U mnie lepiej się sprawdza kiszenie całego ziarno i mielenie potem ze zbożem. Więc muszę śrutownikiem i zboże i kukurydze mielić. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się