nikolas29 450 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 450 6890 I jaka pogoda a jutro snieg Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
nembers 1 Napisano Styczeń 1, 2019 Nowicjusz 1 29 Pięknie się prezentują Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Styczeń 1, 2019 (edytowany) Sprzedajesz odsadki? Jeśli tak to jest na angusy popyt? Edytowano Styczeń 1, 2019 przez Gość Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
rocknrollnik1 1276 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 1276 3834 wow jak zielono.fotka jak zwykle piękna. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
startom 139 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 139 708 Dzieki za komentarze Ta kwatera troche odpoczywala, ale mimo tego ze juz jest chlodno to i tak trawa sobie powoli rosla. Tak dziala efekt „bale grazing” - ziemia bogata w mikroelementy a sciolka trzyma wilgoc i temperature. Co do Angusow - otrzymuje bardzo duzo telefonow i zapytan o Angusy - jest duzo chetnych aby kupic, niestety wiekszosc z centralnej lub wschodniej Polski, a ja niestety nie mam czasu aby jezdzic tak daleko z transportem zwierzat. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Styczeń 1, 2019 A jaka cena jest teraz za takie odsadki? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
startom 139 Napisano Styczeń 1, 2019 Zaawansowany 139 708 U mnie 3300 za sztuke Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
extrabyk 5593 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 5593 8394 ...i pomyśleć,że ok 10 lat temu za takiego samego odsadka trzeba było dać dwa razy więcej...taki efekt uboczny promocji hodowli ras mięsnych przez te kilka lat. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
chyrapaq 9 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 9 105 Dobrze wpłynęło na stado dokarmianie wysłodkami. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
nikolas29 450 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 450 6890 6 godzin temu, extrabyk napisał: ...i pomyśleć,że ok 10 lat temu za takiego samego odsadka trzeba było dać dwa razy więcej...taki efekt uboczny promocji hodowli ras mięsnych przez te kilka lat. a za kolejne 10 lat tez będziemy mieli te same ceny,,,my tylko będziemy howac więcej i więcej by się utrzymać..... gdzie już teraz nawet na wsi brakuje rąk do pracy...i weź tu się rozwijaj,,,, jeszcze najlepiej to putin na tym wyjdzie,,,do uni niet...i juz Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość Napisano Styczeń 2, 2019 A jak z sprzedażą opasów angus ,są zakłady które chętnie to kupują? Bo z tego co słyszę to ciężko sprzedać Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
krystian1982 139 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 139 1481 ta pewnie wolą norweską albo duňczyka od angusa Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Krzysztof81 3875 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 3875 8150 To jest wlasnie chore. Polska jest producentem swietnej jakosciowo wolowiny, wieprzowiny na którą nie ma zbytu. Jak pracowalem na uboju bydła to faktycznie mięso angusa jest przerosniete tluszczem tzw marmurkowate czyli super na steaki. Tylko u nas rynek ten jest znikomy bo prawie wszystko jedzie do ciapatych a oni w takiej postaci tego nie jedzą. Powoli to sie zmienia i arabusy tez wiekszy nacisk zaczynają klasc na jakosc mięsa. A co do cen to po prostu duzo sie tego narobiło, czesc tez zrezygnowała z hodowli i bedziemy jeść mieso z starych amerykanskich,niemieckich czy holenderskich krów. Smacznego. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
karolr2 767 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 767 2914 Właśnie jak z cenami za angusa czarnego takiego 700kg w porównaniu do lm bo mam w kupnie odsadka w dobrej cenie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Gość konteno Napisano Styczeń 2, 2019 8 godzin temu, nikolas29 napisał: ... gdzie już teraz nawet na wsi brakuje rąk do pracy...i weź tu się rozwijaj,,,, .... co mają ręce do pracy do rozwoju gospodarstwa ? niech rolnik kombinuje by automatyzować procesy , mechanizować pracę by mogł liczyć na pomoc rodziny by robota nie była nudnym ciężkim obowiązkiem zarówno dla rodziny i pracowników , jak patrze to pracownik zawsze dostaje czarną niezmechanizowaną robote , znajomy starszy gościu pracuje w dużym gospodarstwie to tylko osypke śrutuje i gotową treściwą w worki i w łyżke układa oraz lata z plastikowa szufla po rusztach ,na maszyny praktycznie nigdy , jak tez tam dorabiałem to też nigdy na traktorze czy ładowarce Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
kb4512 358 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 358 1466 konteno, to chyba normalne? Sam byś dał pracownikowi traktor/ładowarkę a sam byś niszczył sobie kręgosłup? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
rudy10214 5 Napisano Styczeń 2, 2019 Użytkownik 5 69 to współczuję pracy 😂😂 ja generalnie większość w pracy robię ładowarka no ale cóż jak się dajecie to życie Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Taurus83 889 Napisano Styczeń 2, 2019 (edytowany) Zaawansowany 889 4403 3 godziny temu, Krzysztof81 napisał: To jest wlasnie chore. Polska jest producentem swietnej jakosciowo wolowiny, wieprzowiny na którą nie ma zbytu. Jak pracowalem na uboju bydła to faktycznie mięso angusa jest przerosniete tluszczem tzw marmurkowate czyli super na steaki. Tylko u nas rynek ten jest znikomy bo prawie wszystko jedzie do ciapatych a oni w takiej postaci tego nie jedzą. Powoli to sie zmienia i arabusy tez wiekszy nacisk zaczynają klasc na jakosc mięsa. A co do cen to po prostu duzo sie tego narobiło, czesc tez zrezygnowała z hodowli i bedziemy jeść mieso z starych amerykanskich,niemieckich czy holenderskich krów. Smacznego. Co ty za głupoty gadasz??? Po puerwsze Polska wołowina to hit eksportowy. Po 2 angus ci sie z herefordem pomylił. Po 3 u nas nie ma tradycji jedzenia wołowiny i/lub jest ona za droga w stosunku do zarobków. Na szczęście część ludzi ma pieniądze i chce dobrze jeść dlatego to będzie się rozwijać. W mojej okolicy wszyscy sprzedają odsadki. Handlarze biją się jeden przez drugiego. Niektórzy rolnicy mają stałych odbiorców. Np gospodarstea z Wlkp biorą po kilkaset sztuk z rejonu. Zastrzyk w dupe na zachętę i qq do woli. Tak się produkuje efektywnie Edytowano Styczeń 2, 2019 przez Taurus83 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Yoda 535 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 535 1530 A cena przez kilka lat na odsada w typie LM była dlatego, że Grecja brała i płacili za odsadka tyle co w Polsce ubojnia za cięzkiego byka. Jest możliwość to każdy opasa na potęgę w moich okolicach wszystko co można kupić i krowę przypomina bo zbyt jest i cena stabilna. Ale niektórzy jak zwykle wolą narzekać że inny działa a oni stoją i patrzą. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Krzysztof81 3875 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 3875 8150 5 lat robilem na linji uboju i rozbioru w najwiekszej firmie spozywczej w Polsce to wiem z czego jakie jest mieso jest i gdzie to jedzie. Na kukurydzy i zastrzykach bedziesz mial takie same gowno jak w Ameryce i MC.A to nie o to chodzi chyba.A co do wspomagania to znam jednego rolnika biznesmena, który szprycuje bydło hormonami sprowadzany mi z USA. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Taurus83 889 Napisano Styczeń 2, 2019 (edytowany) Zaawansowany 889 4403 No ale zobacz jak sie teraz bydlo hoduje. Czy to Argentyna czy usa, niemcy czy Piździchowo dolne. Kiszonka z qq i śruta. Do tego dodatki z soji i rzepaku. Tak jak mówisz: smacznego. Ja się przymierzam do powrotu do hodowli bydła ale raczej będzie to kupno odsadów i raczej będzie to bez udziału qq. Zobaczymy... Edytowano Styczeń 2, 2019 przez Taurus83 Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Krzysztof81 3875 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 3875 8150 Yoda napisał: A cena przez kilka lat na odsada w typie LM była dlatego, że Grecja brała i płacili za odsadka tyle co w Polsce ubojnia za cięzkiego byka. Jest możliwość to każdy opasa na potęgę w moich okolicach wszystko co można kupić i krowę przypomina bo zbyt jest i cena stabilna. Ale niektórzy jak zwykle wolą narzekać że inny działa a oni stoją i patrzą. W niektorych krajach doplacaja duza kasę do sztuki stąd taka cena. Kiedyś we Wloszech doplaty do sztuki mieli tyle co kosztowała ona u nas. Nawet na Litwie biorą duza lepsza kase za sztuke (okolo 100 euro ) i to bez limitu ile masz bydła i hektarów. Sa po prostu kraje gdzie wspiera sie czynnie dzialajacych rolnikow a nie tylko obszarnikow nie zwiazanych mentalnie i pokoleniowo z ziemią jak u nas. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Taurus83 889 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 889 4403 7 minut temu, Krzysztof81 napisał: 5 lat robilem na linji uboju i rozbioru w najwiekszej firmie spozywczej w Polsce to wiem z czego jakie jest mieso jest i gdzie to jedzie. Na kukurydzy i zastrzykach bedziesz mial takie same gowno jak w Ameryce i MC.A to nie o to chodzi chyba.A co do wspomagania to znam jednego rolnika biznesmena, który szprycuje bydło hormonami sprowadzany mi z USA. Ile % wybija się angus ? Byk. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Yoda 535 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 535 1530 1 minutę temu, Krzysztof81 napisał: W niektorych krajach doplacaja duza kasę do sztuki stąd taka cena. Kiedyś we Wloszech doplaty do sztuki mieli tyle co kosztowała ona u nas. Nawet na Litwie biorą duza lepsza kase za sztuke (okolo 100 euro ) i to bez limitu ile masz bydła i hektarów. Sa po prostu kraje gdzie wspiera sie czynnie dzialajacych rolnikow a nie tylko obszarnikow nie zwiazanych mentalnie i pokoleniowo z ziemią jak u nas. A jak dopłata się skończyła to nagle ci mentalnie związani z ziemią przestali w Polsce odsada kupować. Mentalność to jedno ale brutalna ekonomia to drugie. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Krzysztof81 3875 Napisano Styczeń 2, 2019 Zaawansowany 3875 8150 Bo to musi byc prowadzona dlugoterminowa polityka państwa wspierajaca gospodarstwa rodzinne. A nie co minister to inna wizja. Tak sie niestety nie da... Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się