Talerzowanie dyni
 

Talerzowanie dyni

  • 4219 wyświetleń
sałatka dyniowa


Informacje o zdjęciu Talerzowanie dyni


Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • grzybu1
  • 35 617

Dynia jest wujka, podobno dostała grzyba i nie nadawała się na handel.  O dziwo dziki w tym nie buszują.

Edytowano przez grzybu1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Agrest
  • 25517 23491

U mnie sarny nie dokuczają w dyni, ale przetwórca zmusił mnie  ceną do zaprzestania produkcji :(

Całą drobną sprzedałem/oddałem   koledze dla krów po całe 10 groszy/kg. Tylko nie wiem czy i tą kasę zobaczę.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • withanight
  • 1108 3203
14 minut temu, Agrest napisał:

U mnie sarny nie dokuczają w dyni, ale przetwórca zmusił mnie  ceną do zaprzestania produkcji :(

Całą drobną sprzedałem/oddałem   koledze dla krów po całe 10 groszy/kg. Tylko nie wiem czy i tą kasę zobaczę.

Co z tym kolegą   nie tak ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Agrest
  • 25517 23491

0,18 netto wymagania w tym roku powyżej 25-30cm, bez zielonych plam i narośli z gładką skórką. 

Przy tym suchym roku te 30 cm to już  duuuuża dynia.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • withanight
  • 1108 3203

Przecież taka dynia i tak idzie na przerób chyba nie ? więc jakie znaczenie ma jej rozmiar?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Agrest
  • 25517 23491

Dynia jest przeważnie  ręcznie obierana. Im większa tym grubszy miąższ, większa wydajność kostki, pracownika i lepsza twardość kostki, więc i straty przy przerobie mniejsze.

W moim wypadku tylko odmiana Bambino.

Każda narośl na skórce to  strata czasu przy obieraniu i towaru na kostkę, bo przez narośl przechodzi zielona wiązka przewodząca, co powoduje odrzucenie takiej kostki przez automatyczny sorter. Musi być w 100% pomarańcza.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • withanight
  • 1108 3203

A ogólnie na tej dyni da się wyjść na jakiś plus , jeżeli spełnia wszystkie parametry?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • robi57362
  • 2345 14080
tak ja sieje kilka arow dla bydlakow jak jest dosyc mokro to rosna po 80 kg a w tym roku 20 kg to duza bo susza jak diabli byla

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Agrest
  • 25517 23491

Jak dopisze pogoda i jest kim zrobić lub samemu ma się dużo siły to na plus. W zeszłym roku wyszła ładna około 40t/ha po 0,2zł netto. Ten rok brzydka około 25t/ha po 0,18.

Tylko to nie ziemniak i trzeba jak z jajkiem się obchodzić - czyli podawanie i układanie ręczne każdej sztuki.  Naczepa z plandeką z 72 szt kistenów to max 19 ton. A układanie w kistenie to trochę jak puzzle.:P

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj