Skocz do zawartości

Massey Ferguson 3060

sznajdik

No i przyszła pora na ,,odmulanie" rowu przyjeżdżam kosić QQ a tu ona w wodzie stoi u sąsiada tama ręcznie nie szło lekko tura brak to wjazd balastem


Informacje o zdjęciu Massey Ferguson 3060




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Sąsiad nie to te szkodniki już wiosną to było teraz powrót a dziś robiłem poprzeczniak to wpadałem w nory

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Nie jest coraz gorzej po niedzieli braciszek wkracza na przegląd instalacji i autotronika

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

autotronik ? nie przełącza Ci żółw - zając? Czy jakiś problem ze startem wałka?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Nie pokazuje na desce rozdzielczej funkcji włączonego napędu wom blokady i ż/z i mam wrażenie że nie włącza od wczoraj blokady i napędu a z zająca na żółwia ,,przełączyło" chciało przełączyć był tylko zgrzyt po przejechanych 200m niemal przy pełnej prędkości gdy chciałem sprawdzić przed ruszeniem czy ta funkcja działa bo zawsze na zimnym działała najlepiej i takie oto klocki mam

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

sterownik dostał pod kabiną albo wody i pougniwały konektory od masy albo sam padł. Ja żeby sprawdzić dotykam kabelkiem do skrzyni i patrzę jak na zaworze zmienia się napięcie. Może zasilanie Ci padło? Miałeś wcześniej problemy w gnieździe...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

Faktycznie instalacja do sprawdzenia. Jak sprzęgło wciśniesz na wyłączonym pokazuje się kontrolka ciśnienia i 4x4? Sterownik nie pozwala przełączać ż-z przy prędkości powyżej 4km/h dla synchronizowanych skrzyń. Daj maila to Ci prześlę procedurę sprawdzenia - może pomoże....

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Po wciśnięciu sprzęgła nigdy się nie zaświecała tylko przy hamowaniu podczas jazdy, poza tym od zawsze nie pokazywało czy jest na żółwiu bo jedynie zając świecił więc jak się nie świecił to wiedziałem że żółw aktualnie nie mogę włączyć blokady co znacznie utrudnia prace w tych warunkach

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

procedura jest taka, że przed uruchomieniem ciągnika sterownik pokazuje te dwie kontrolki przy wciśnięciu sprzęgła a nie pokarze jak np nie będzie rezystora 55ohm na czujniku. Faktycznie przy hamowaniu odpala 4x4 dla polepszenia trakcji ale ciągnik powinien wystartować z napędem. Napęd odłączysz guzikiem po pierwszym wciśnięciu hamulca. Są sterowniki, że można ustawić automatyczne rozłącznie 4x4 przy 12 km/h ale to musi być sprawny datatronic...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

znaczy tak podejrzewam bo u mnie nie działa ta funkcja a mam niezaprogramowany datatronic.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Nie pisałem jeszcze że u mnie jest autotronic 3 może one działają inaczej

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

zresztą - wszystkie działają podobnie a to co opisałeś prawie pasuje do braku ciśnienia w skrzyni (17 bar). Poświęć chwilę nad tym co Ci wysłałem to powinieneś coś wykminić...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Rocznik ciągnika to 87 a sterownika nie znam mam nówkę pompę to z ciśnieniami raczej porządek jest. Jeszcze nic do mnie nie dotarło zobacz czy dobrze wysłałeś

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

pompa robi 160 bar a na 17 redukuje sprzęt pod maską. Jak np. któryś tłok ze sprzęgła cieknie to 17 zaczyna brakować i sterownik blokuje działanie. Nie pamiętam tylko czy właśnie usunięcie rezystora nie uruchamia całości spowrotem ale ze świecącą kontrolką. Zaraz wyślę samego linka...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Dobra opowiem ciekawostkę wczoraj zaorałem pole dziś padła decyzja o zasianiu bo zapowiadają deszcze rano rzuciłem nawozy później zabronowałem spadł deszcz więc przerwa od południa do 15 później znów akcja w drogę do siewu po 10km traktor staje ze zgrzytem brak jakiegokolwiek biegu tylko zgrzyt gaszę telefon po hol czekam  czekam odpalam szukam biegu wbijam 4A jazda wolno ale do przodu zjazd na chatę po powrocie wszystkie biegi są kontrolki jak kiedyś tylko blokada się nie zapala ale chyba działa bo przygasa kontrolka od napędu jak wciskam blokadę a jak z kolei wciskam blokadę jak napęd wyłączony to włącza napęd jedyne co ż/z nie przeskakuje choć kontrolka przeskakuje co ty na to?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

zawory poczyść, powymieniaj w nich oringi, czyść najlepiej ultradźwiękami albo przez dziurkę od przodu wewnątrz i tam posprawdzaj czy przy przełączaniu zmienia się z 0V na ok 12V. Blokada wyłącza się też przy pozycji ehr na podniesione narzędzie. Jak przełącznik ehr świruhe to bywają problemy z blokadą ale to może być ślepy trop...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sznajdik
  • 147 2409

Może wyjmę ten elektrozawór i przejrzę zobaczymy co dalej będzie, jutro jeszcze pogadam z Mariuszem Zdunem zobaczę co on na takie klocki powie

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

na moje oko będziesz miał powtórkę ze skrzyni. Zgrzyt może się zdarzyć na ż-z ale najczęściej dzieje si€ to na A-B z powodu poluzowania nakrętki albo ogólnie zużycia.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • DTaras
  • 302 2817

końcóweczka musi odbijać na sprężynie i w środku żeby tego czarnego syfu nie było. Oringi pozmieniaj niezależnie jak wyglądają. Uważaj na uszczelnienie cewki (na zewnątrz) dałem za grube i zawór masy nie łapał. Nie pomieszaj cewek bo są z diodami i bez nie dotarłem do źródeł ale ja diody gaszące na wszelki zaś..

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.