PEECON
 

PEECON

  • 5398 wyświetleń

pierwsze ostrzenie noży po roku użytkowania, i zbliża się serwis do ślimaka



Informacje o zdjęciu PEECON

Zrobione z samsung SM-J500FN

  • 3.7 mm
  • 1/117
  • f f/1.9
  • ISO 64

Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • pp1208
  • 706 5987

czemu serwis ? 

podczas załadunku beli do paszowozu jak by belka spadła na ten pierwszy nóż od góry to sie nie złamie ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Marcin5885
  • 88 871

nie złamie się, każdy duży jest wzmocniony od dołu grubym płaskownikiem, ta śruba na brzegu noża jest od tego, a serwis bo jest lekki luz na ślimaku od dołu tak jak wezmę ręką za brzeg ślimaka to ok 1 cm, ślimak jest na 3 plastikowych tulejach i ta na samym dole się wyrobiła po roku, nie ma żadnego zabezpieczenia ślimak zaczepiasz linkę podnosisz do góry i zdemontowany P.S. bela codziennie na niego spada :P ale jednego wyszczerbiło trochę w połowie ślimaka gdzieś i to początek ale krowa nie zjadła znalazłem jak sprzątałem korytarz paszowy :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • PATr
  • 409 4263

u mnie w sano(siloking) ślimak jest przykręcony do przekładni a przekładnia śrubami do podłogi a tutaj twierdzisz że się niczego nie trzyma?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Marcin5885
  • 88 871

przekładnia jest przykręcona do podłogi i to porządnie, kręci się na metalowej tulei na której są 3 plastikowe i są do nich 4 kalamitki przy schodkach, jak będą wymieniać tą na samym dole to jak nie zapomnę zrobić zdjęcia to wstawię jak to wygląda 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Tego się nie ostrzy a jeśli już to listkową tarczą. Co roku tak trzeba wymieniać tę tuleję?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
Gość konteno

Napisano

  • Gość konteno

a nie dałoby sie tego naostrzyć ta samą maszynką co noże do pras?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • slawek74
  • 12083 22045

zwykłą kątówką po przypalasz tylko noże i będą się szybciej tępić . ja ostrzę szlifierka z regulacją obrotów aby nie rozhartować ostrza .

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • withanight
  • 1108 3203

Nie wiem jak długo by musiał trzymać szlifierke w jednym miejscu żeby stal rozhartowac, nie przesadzajmy.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • slawek74
  • 12083 22045

wystarcz przytrzymać szlifierkę w jednym miejscu i już jest fioletowe co odrazu zmienia właściwości stali na gorsze . chyba kolego mało wieszo ostrzeniu noży .

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Marcin5885
  • 88 871

większość osób które znam tak to robi czy to w paszowozie czy w rotorze czy kosiarce, nie ma tu nad czy polemizować nic i się nie dzieje. Kiedyś zawiozłem tulejkę to tokarza i była zahartowana (sworzeń z tłoka) i powiedział żeby to przetoczyć to najpierw musi rozhartować w piecu kilka godzin. Wiec rozhartować coś to nie taka prosta sprawa

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

W przypadku telejki zastosował wyżarzanie rekrystalizujące. Tutaj w przypadku ostrzenia nie chodzi o rozhartowanie całego noża, bo to niemożliwe, tylko o samą krawędź tnącą. Ja coś ma 1-2 mm grubości przy samej krawędzi to łatwo przegrzać.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Prawie anonimowy
  • Pigmei
  • 1868 3236

Jak masz czas i taki swożeń to wrzuć go do pieca, rozgrzej do temperatury ponad 800o i powoli ostudź, będzie miękki jak ten odpuszczany kilka godzin ;) Jak ostrzyć to tak by nawet miejscowo nie  przegrzać i będzie ok, w przypadku braku wprawy ciągłe polewanie chłodziwem wskazane.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • PATr
  • 409 4263

W przypadku telejki zastosował wyżarzanie rekrystalizujące. Tutaj w przypadku ostrzenia nie chodzi o rozhartowanie całego noża, bo to niemożliwe, tylko o samą krawędź tnącą. Ja coś ma 1-2 mm grubości przy samej krawędzi to łatwo przegrzać.

W ostrzeniu noży jest jedna i podstawa zasada, tarcza ma się kręcić w stronę środka noża tak aby ciepło nie szło do krawędzi tylko w środek noża, efekt brak jakichkolwiek przypalen, u siebie kiedyś też mi się przypalały w paszowozie, jak kupiłem przyczepę do trawy gdzie jest 41 noży to gość który ostrzy noże na fabrycznej profesjonalnej szlifierce powiedział mi w czym jest problem i teraz nic mi się nie przypala

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Nowicjusz
  • łukasz123
  • 0 7

Można by było z panem się skontaktować w sprawie ślimaków bo u mnie też jest z tym problem a paszowóz ma 2 miesiące 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj