Kukurydza z kiszonki ważne pytanie!
 

Kukurydza z kiszonki ważne pytanie!

  • 3254 wyświetleń

Witam jestem jeszcze młodym niedoswiadczonym rolnikiem i mam pytanie czy kiszonka na zdjęciu nadaje się do spożycia? Tak upłynął okres fermentacji. Koszona była 30 sierpnia odkryta 24 października zapach ma przyjemny owocowy. Martwią mnie te sine plamy. O czym to może świadczyć? Co byście mi doradzili? Tylko prosze bez docinek każdy kiedyś zaczynał



Informacje o zdjęciu Kukurydza z kiszonki ważne pytanie!


Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • marwasz199117
  • 106 933

Na początku przeważnie tak kuku wygląda,dalej będzie napewno dobra i tu też jest dobra tyle że kolor brązowy

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • KlakacZ
  • 16 288

Z początku taka ciemno brązowa, te sine plamy octem pachną ale zostały wywalone na gnój, dalej jak odkryłem trochę jest już normalna żółta ale to tak z 1,5 m od początku i widzę tego z 15 cm bo nie chcę dalej odkrywać jej. Na dniach powinno się okazać. Dzięki :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • gotchisc
  • 56 719

jak.do byków wal wszystko byle by zagrzane nie było jak do krów pamiętaj żeby najlepsza im dać ;-)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

brązowa kiszonka może świadczyć o obecności jakiegoś grzyba, którego nazwy nie pamiętam. Teoretycznie może on się namnażać, jeśli przerwa w ubijaniu lub od skończenia do przykrycia pryzmy mija więcej niż 24 h. Grzyb ten nie jest jakiś mocno szkodliwy. - Tak mówił jakiś profesorek na szkoleniu. U mnie kiedyś w połowie wysokości pryzmy była warstwa (ok. 5 cm.) brązowej QQ, a przerwaliśmy kosić na nie więcej niż 12 h. 

Z własnej obserwacji wiem, że kolor folii ma też znaczenie. Rok temu przed falą upałów (kilka dni było u nas ponad 35 st) robiłem sianokiszonkę. Baloty owijałem białą folią. Jedną przedziurawiłem na górnym kancie i załatałem folią naprawczą koloru czarnego. Balot stał tą łatą w kierunku południowym. po jakimś czasie gdy go otworzyłem okazało się, że cały balot był pięknie ukiśnięty, na oliwkowy kolor oprócz miejsca bezpośrednio pod tą łatą, gdzie kiszonka wyglądała jakby najpierw zgniła, a później wyschła i była brązowo-czarna i tak do głębokości ok 5 cm.To miejsce miało idealnie taki sam, prostokątny kształt i rozmiar jak ta czarna łatka. 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • damianzetor9540
  • 2705 13749

@up

Nie znasz sytuacji pewnie, a zgrywasz cwaniaka gdzie tylko się da. U mnie koszona 7 września i ma 40% suchej masy. Optymalnie jakbym ją skosił na przełomie sierpień/wrzesień ale czekałem za sieczkarnią. Niektórzy połową września kosili na ziarno i miała po 25% wilgotności także tego. 

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj