Skocz do zawartości

Bakteryjny rak pomidora

Bakterioza pierścieniowa ziemniaka i bakteryjny rak pomidora wywołane są tym samym gatunkiem bakterii Clavibacter michiganensis, tyle że podgatunki patogenów są różne i w przypadku ziemniaka jest to C. m. subsp. sepedonicus, a w przypadku pomidora C. m. subsp. michiganensis. Na przekroju pomidora silnie porażonego bakteriozą widoczne są zbrunatniałe wiązki przewodzące, pierścieniowo - podobnie jak to ma miejsce u ziemniaka.... ale o pewność co do sprawcy bakteriozy tak na oko, to raczej trudno, bo objawy bakterioz w postaci 1-2 milimetrowych wypukłych plamek na owocach pomidorów, są praktycznie identyczne jak w przypadku innej bakteriozy - bakteryjnej cętkowatości pomidora - wywołanej przez Pseudomonas syringae. Kiedyś o tym wspomniałam przy okazji bakteriozy papryki http://www.agrofoto....watość-papryki/ i tak w miarę drążąc temat, też nie jestem pewna, czy aby sprawcą choroby na tamtej papryczce też nie był jakiś podgatunek Clavibacter michiganensis....(?)



Informacje o zdjęciu Bakteryjny rak pomidora

Zrobione z SAMSUNG GT-S5610

  • 3,4 mm
  • 1/33
  • f f/2.7
  • ISO 100
Wyświetl informacje EXIF o wszystkich zdjęciach

0 komentarzy

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×