claas4 99 Napisano Sierpień 21, 2013 Zaawansowany 99 763 Ładne byczki 5 leci Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
barrybond 2 Napisano Sierpień 21, 2013 Zaawansowany 2 161 Ładne sztuki. Powiedz mi ile trzeba dać za cielna jalówke? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 21, 2013 Nowicjusz 11 22 Rozpiętość cenowa jest dosyć duża. Cielną można dostać już za około 2 tyś, ale sztuki z dobrym pochodzeniem, to już kwestia 3,5-4 tysięcy. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
lukasz222 2883 Napisano Sierpień 21, 2013 Zaawansowany 2883 3488 I tak są tańsze od np. Limousine a skąd jesteś jeśli mozna wiedzieć? I jak duże masz stadko? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 21, 2013 Nowicjusz 11 22 Okolice Szczecina :-). W tej chwili w granicach 70 sztuk razem z młodzieżą. Są zdecydowanie tańsze i w zakupie i w utrzymaniu. Chodzą przez cały rok na pastwisku bez budynków, wiat itp. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
lukasz222 2883 Napisano Sierpień 21, 2013 Zaawansowany 2883 3488 Uuu to daleko w moim powiecie również jest hodowla Highlandów na dużą skalę, sam jestem zainteresowany tą rasą, jednak podchodze do tego bardziej hobbystycznie fajne zwierzaki choć nie wyglądają czasami, a z utrzymaniem to muszę się zgodzić, jest to chyba najtańsze i najpraktyczniejsze w utrzymaniu bydło. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 21, 2013 Nowicjusz 11 22 Są przede wszystkim bardzo wdzięczne, ale też charakterne ;-). Często spotykam gdzieś pojedyńcze sztuki trzymane dosłownie przy domu, pod oknem, w ramach ciekawostki przyrodnicznej . Hobbistycznie jak najbardziej fajna sprawa. Rewelacyjnie wykorzystują każdą dosłownie paszę, przez większość roku żywią się praktycznie same, jedynie zimą trzeba im sypnąć kiszonki, ewentualnie trochę śruty. Są też świetnym rozwiązaniem jako żywe kosiarki . Wpuszczamy je na bardzo zarośnięte działki, z ponad 2 metrową trzciną i drobnymi krzakami. Póżniej zostaje z tego tylko trochę sitowia do dokoszenia. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
barrybond 2 Napisano Sierpień 22, 2013 Zaawansowany 2 161 To za 2 tys mozna kupić czysto rasową jałówke? Czy raczej jakies krzyzowki. Co pozniej z nimi robisz? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 22, 2013 Nowicjusz 11 22 Powiedzmy, że będą czyste rasowo, ale ponieważ ta rasa jest jeszcze dość mało popularna, to 90% materiału genetycznego w Polsce opiera się na dwóch niemieckich hodowcach. Bardzo często zdarza się przy prześledzeniu papierów jałówek, które potencjalnie chciałabym kupić, że w drugim lub trzecim pokoleniu są spokrewnione z tymi, które mam w swoim stadzie, oraz niestety z buhajami. Dodatkowo w Niemczech bardzo często zdarzają się mieszanki Highlanda z Limousine. W tej chwili najlepszy materiał zarodowy mają Szwedzi, Norwegia i Dania, a ze względu na wysoką cenę ich zwierząt bardzo małe jest niebezpieczeństwo pokrewieństwa w stadzie . W tej chwili cały czas rozbudowuję stado. Od przyszłego roku byczki sprzedajemy na salami , a panienki zostają w na dożywociu z nami Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Luksa96 33 Napisano Sierpień 22, 2013 Zaawansowany 33 659 Dużo masz pastwisk na takie stado? Kto będzie odbierał te byczki? Masz 2 byki zarodowe (czerwony i czarny) ? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 22, 2013 Nowicjusz 11 22 Ja mam dość sporo, ale ogranicza mnie mocno DJP, bo wszystkie nasze łąki leżą w Naturze 2000. Popyt na to mięso, to głównie Warszawa i Niemcy, ewentualnie sklepy lub hurtownie eko. Byki są dwa Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Luksa96 33 Napisano Sierpień 22, 2013 Zaawansowany 33 659 I nie ma problemu ze zbytem takich byczków? Jałówki też biorą czy bardziej do hodowli zostawiasz/sprzedajesz ? Od ilu matek zaczyna się jakaś dodatnia ekonomia? Krowy też mogą być czarne, czy tylko byki takie są? Mógłbyś wstawić zdjęcie tego czarnego buhaja? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 24, 2013 Nowicjusz 11 22 Nie jest to na pewno towar, który weźmie każdy odbiorca, tak jak np. limousine. Mięso jest raczej dla koneserów - bardzo smaczne, marmurkowe, z lekkim posmakiem dziczyzny , ale też dość drogie. W tej chwili w Posce nie ma generalnie koniunktury na wołowinę wysokiej jakości, ani kultury jej jedzenia. Tylko w większych miastach typu Warszawa, Wrocław, Kraków powoli robi się moda na coś więcej, niż zwyczajna wołowina, i wynika to ze snobizmu głównie ;-). Rynek nie jest łatwy, i nie łatwo jest znaleźć dobrego odbiorcę. Oczywiście zawsze można sprzedawać Highlandy po regularnej cenie 10 czy 15 zł za kg,ale tutaj należy pamiętać,że to nie jest raosa przystosowana do intensywnego opasu i produkcji taśmowej. Ciężko też w ich przypadku określić jakiś konkretny punkt, od którego cała zabawa zaczyna się opłacać. Opłaca się na pewno wtedy, kiedy mamy duży areał łąk do wypasu, a jedynie zimą je dokarmiamy. Nie wymagają budynków gospodarczych, więc koszty utrzymania przez większą część roku są praktycznie zerowe. Mając 20 matek i zakładając, że każda co roku będzie się wycielać, a połowa z cielaków będzie męska, mamy 10 buhajków na sprzedaż. Sprzedając je po roku mamy 10 szt, po 250 kg. Wydajność rzeźna to około 60% czyli 1500 kg mięsa. Schody zaczynają sie tutaj, bo wszystko zależy od ceny, jaką się uda uzyskać. Nie jest to oszałamiający zysk, ale trzeba pamiętać o minimalnych nakładach. Do tej pory po czarnym byku czarne i popielate rodzą się tylko buhajki, ale w Szkocji spotyka się czarne krowy . Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
barrybond 2 Napisano Sierpień 25, 2013 Zaawansowany 2 161 A ile według ciebie siana powinienem im dostarczyc rocznie, tak aby wykarmic 2 mamki plus byczka? Planuje przeznczyc 0,5ha pastwiska na nie. Ewentualnie moge dogrodzic dwa kawałki ktore maja w sumie około 1ha, ale wolałbym tego uniknąc. Ile mniej wiecej moze wazyc odsadek w wieku 6 miesiecy tak abym mógł go ubic w gospodarstwie. Pozdrawiam Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
contromoderno 11 Napisano Sierpień 25, 2013 Nowicjusz 11 22 Pytanie, co będziesz dawał poza sianem :-) 6 miesięczny będzie miał 150-170 kg Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
agrowiktor 35 Napisano Styczeń 1, 2016 Zaawansowany 35 228 Zaczyna mi się podobać taka hodowla Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
extrabyk 5592 Napisano Październik 24, 2016 Zaawansowany 5592 8394 Jest jeden problem z tą hodowla w Polsce. Dość ciężko znaleźć stałego i stabilnego odbiorcę, który doceni walory tego mięsa i to w jaki sposób jest to bydło hodowane w znającym się na rzeczy gospodarstwie. Każdy naprawdę dobry kucharz znający się na wołowinie wie, że wołowina ma największą wartość kulinarną w wieku powyżej 36 miesięcy (zwłaszcza w rasach ekstensywnych). W naszym kraju natomiast ciężko jest sprzedać bydło powyżej 24 miesięcy a jak już to za niższą cenę czyli kolejny paradoks...za lepszy towar płacą mniej... Jeśli ktoś zabije i zje byczka rasy Highland w wieku 6 miesięcy i takiego samego byczka jakiejkolwiek innej rasy to nie poczuje różnicy w smaku. Po 36 miesiącach popularny w Polsce Limuzen będzie nadal smakował tak jak roczniak czyli nijak a 36 miesięczny byk ras ekstensywnych czyli między innymi Highland to będzie niebo w gębie. Wielka szkoda,że nadal o spożyciu wołowiny w naszym kraju decyduje moda a nie autentyczne gusta konsumentów. Tak długo będzie to regułą do puki do naszych sklepów trafiać będzie wołowina ze starych krów i za młodych byków a to co najlepsze selekcjonerzy zakładów mięsnych wysyłać będą za dużą kasę za granicę. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
DionizyZlotopolski 105 Napisano Październik 24, 2016 Zaawansowany 105 588 Piękne zwierzaki Mam nadzieje ze i ja będę miał małe stadko Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się