Skocz do zawartości
News

Dodatki żywieniowe w zapobieganiu subklinicznej ketozie.

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

2183 wyświetleń

Autor: Mariusz Ostrowski z firmy Agro-Progress


Wiadomo, że jedną z podstawowych przyczyn występowania subklinicznej ketozy jest niedobór energii występujący w ostatnich 7-14 dniach przed wycieleniem oraz w pierwszych tygodniach laktacji. To powoduje zmniejszenie poziomu glukozy w osoczu krwi co z kolei uruchamia rezerwy tłuszczowe organizmu, a to z kolei może powodować zarówno nadmierną syntezę związków ketonowych (od których pochodzi nazwa ketoza) jak i stłuszczenie wątroby.
Wszelkie dodatki, które ograniczają w/w niepożądane skutki będą się przyczyniały do zapobiegania subklinicznej ketozie. Omówimy kilka z nich.

Glikol propylenowy
Stosowanie tego produktu zwiększa syntezę glukozy w wątrobie i podwyższenie jej koncentracji w surowicy krwi ( a wiec mniejsze uruchamianie rezerw tłuszczowych)
W ostatnich dwóch tygodniach przed wycieleniem należy podawać ( w formie wlewek) 200g/dzień . W okresie laktacji podajemy ok. 300 g/dzień przez pierwszych 7-14 dni. Ostatnio obserwuję udane praktyki stosowania w niektórych przypadkach większych dawek glikolu - 400-500 g dziennie przez 7 dni po wycieleniu.
Dodatki zawierające żywe kultury drożdzy
Stosowanie żywych drożdży ma szereg pozytywnych skutków. Zwiększa się koncentracja bakterii celulolitycznych w żwaczu co wpływa na lepsze trawienie włókna, szybszy wypływ treści ze żwacza i zwiększone pobranie suchej masy. Skutkiem tego zwiększamy ilość dostarczonej krowie energii co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia ketozy. Dodatkowo żywe drożdże stabilizują pH żwacza i są skutecznym dodatkiem zapobiegającym subklinicznej kwasicy.
Na rynku jest wiele produktów zawierających żywe kultury drożdży. Przed wybraniem konkretnych należy szczególną uwagę zwrócić na rodzaj zastosowanego szczepu (szczepy tylko 4 firm mają rejestracje unijną) , ilość CFU w 1 kg oraz oczywiście cenę. Dodatki drożdżowe produkowane przez nasza firmę AGRO PROGRESS o wspólnej nazwie ProSacc zawierają bardzo wysokie koncentracje drożdży 500 – 1000X10^9 CFU/kg szczepu francuskiego NCYC Sc 47.
Niacyna
Niacyna ( kwas nikotynowy, witamina PP) wpływa na ograniczenie w wątrobie konwersji niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych do związków ketonowych a więc w bezpośredni sposób zapobiega ketozie. Ważna jest jednak ilość podanej niacyny dziennie. Zaleca się dawkę 6000mg-12000mg i taka dawka ma rzeczywiście istotne znaczenie w zapobieganiu ketozy. W praktyce ze względu na wysoki koszt niacyny , w większości produktów dostępnych na rynku ilość podanej niacyny jest znacznie mniejsza.
Cholina
Podwyższona koncentracja niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych w okresie niedoborów energetycznych ma (oprócz powstawania dużych ilości związków ketonowych) jeszcze jeden bardzo poważny negatywny skutek – następuje stłuszczenie wątroby (lipidoza) co wpływa na zmniejszenie jej czynności. Najlepszym dodatkiem zapobiegającym lipidozie jest cholina chroniona. Prawidłowa dawka dzienna to 10000-15000mg. Podobnie jak niacyna, cholina chroniona jest dodatkiem bardzo drogim i na rynku jest bardzo niewiele produktów, które w sugerowanej dawce dziennej zapewniają taki poziom choliny chronionej
Będąc świadomymi problemów związanych z subkliniczną ketozą firma AGRO PROGRESS opracowała nowy produkt o nazwie AntyKetoz, w którym zastosowano bardzo wysokie poziomy niacyny, choliny chronionej, żywych kultur drożdży, a także specjalnych dodatków ziołowych chroniących wątrobę.
Proponowana dawka 300g/szt/dzień została tak skonstruowana, żeby zapewnić największe wymienione w tym wykładzie poziomy składników. Koszt oczywiście nie jest mały ale korzyści z zastosowania znacznie je przewyższają.

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.