Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

WITAMINY MIKROKAPSUŁKOWANE - NOWA TECHNOLOGIA W PRODUKTACH FIRMY WIPASZ

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

1201 wyświetleń

Firma WIPASZ wprowadziła nanotechnologię w produktach dla bydła. Jest to innowacja w postaci mikrokapsułkowanych witamin w mieszankach dla krów mlecznych. Dzięki kapsułkom składniki odżywcze i witaminy uwalniają się stopniowo oraz bezpiecznie przechodzą przez żwacz. Pamiętajmy, że użycie witamin, nawet w odpowiedniej dawce może nie być wystarczające!

Oprócz zwiększonego zapotrzebowania na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach u krów w okresie okołoporodowym, również inne czynniki muszą być brane pod uwagę aby pokryć pełne wymagania zwierząt. U przeżuwaczy, pobrane witaminy A, D3 i E są metabolizowane (zużywane) w żwaczu przez mikroflorę. Szacuje się, że tylko około 30 do 40 proc. pobranej witaminy E jest wchłaniane (NRC 2001). Degradacja witamin w żwaczu zależy od aktywności mikroorganizmów. Bakterie amylolityczne są bardziej aktywne w degradacji niż bakterie trawiące włókno.

mikrokapsulkowane witaminy.jpg


W celu pokrycia metabolicznych potrzeb krów najlepiej używać chronione witaminy. Dlatego też WIPASZ wprowadził innowacyjną zasadę w żywieniu – mikrokapsułkowane witaminy w mieszankach dla krów mlecznych. Aby zapobiec utracie witamin w żwaczu, witaminy te powleczone są lipidową matrycą ochronną w celu zwiększenia ilości witamin dostępnych w jelitach. Jeśli sposób ochrony witamin jest dobry należy zmniejszyć ilość witamin nie chronionych przy zachowaniu odpowiedniej ilości witamin dostępnych w jelitach. Mikrokapsułkowanie to proces, który pozwala na umieszczenie substancji lub składników odżywczych w innych substancjach w celu ich ochrony i izolacji od otoczenia, aby te przeszły nienaruszone do jelita i zostały bezpośrednio przez nie wchłonięte.

Reasumując, poziom witaminy A i E zmniejsza się fizjologicznie w okresie okołoporodowym. W konsekwencji osłabia się odporność krowy na infekcje. Natomiast istotna dla kontroli poziomu wapnia i fosforu we krwi, witamina D3 stymuluje wzrost i mineralizację kości, niezbędna dla prawidłowego wydzielania insuliny. Warto też pamiętać, że odpowiednia suplementacja witamin i minerałów w okresie zasuszenia i po porodzie to inwestycja w dobrą płodność i oszczędność pieniędzy.
Więcej informacji na: www.wipasz.pl/aktualności

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×