WITAMINY MIKROKAPSUŁKOWANE - NOWA TECHNOLOGIA W PRODUKTACH FIRMY WIPASZ

Firma WIPASZ wprowadziła nanotechnologię w produktach dla bydła. Jest to innowacja w postaci mikrokapsułkowanych witamin w mieszankach dla krów mlecznych. Dzięki kapsułkom składniki odżywcze i witaminy uwalniają się stopniowo oraz bezpiecznie przechodzą przez żwacz. Pamiętajmy, że użycie witamin, nawet w odpowiedniej dawce może nie być wystarczające!

Oprócz zwiększonego zapotrzebowania na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach u krów w okresie okołoporodowym, również inne czynniki muszą być brane pod uwagę aby pokryć pełne wymagania zwierząt. U przeżuwaczy, pobrane witaminy A, D3 i E są metabolizowane (zużywane) w żwaczu przez mikroflorę. Szacuje się, że tylko około 30 do 40 proc. pobranej witaminy E jest wchłaniane (NRC 2001). Degradacja witamin w żwaczu zależy od aktywności mikroorganizmów. Bakterie amylolityczne są bardziej aktywne w degradacji niż bakterie trawiące włókno.

mikrokapsulkowane witaminy.jpg


W celu pokrycia metabolicznych potrzeb krów najlepiej używać chronione witaminy. Dlatego też WIPASZ wprowadził innowacyjną zasadę w żywieniu – mikrokapsułkowane witaminy w mieszankach dla krów mlecznych. Aby zapobiec utracie witamin w żwaczu, witaminy te powleczone są lipidową matrycą ochronną w celu zwiększenia ilości witamin dostępnych w jelitach. Jeśli sposób ochrony witamin jest dobry należy zmniejszyć ilość witamin nie chronionych przy zachowaniu odpowiedniej ilości witamin dostępnych w jelitach. Mikrokapsułkowanie to proces, który pozwala na umieszczenie substancji lub składników odżywczych w innych substancjach w celu ich ochrony i izolacji od otoczenia, aby te przeszły nienaruszone do jelita i zostały bezpośrednio przez nie wchłonięte.

Reasumując, poziom witaminy A i E zmniejsza się fizjologicznie w okresie okołoporodowym. W konsekwencji osłabia się odporność krowy na infekcje. Natomiast istotna dla kontroli poziomu wapnia i fosforu we krwi, witamina D3 stymuluje wzrost i mineralizację kości, niezbędna dla prawidłowego wydzielania insuliny. Warto też pamiętać, że odpowiednia suplementacja witamin i minerałów w okresie zasuszenia i po porodzie to inwestycja w dobrą płodność i oszczędność pieniędzy.
Więcej informacji na: www.wipasz.pl/aktualności

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto
Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj