Skocz do zawartości
News

News

Autorzy tego bloga

Smaczne i zdrowe – nasze produkty zbożowe

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

677 wyświetleń

IMG_4009.jpg



Pod patronatem Agencji Rynku Rolnego, 13 listopada, odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych pod hasłem „Smaczne i zdrowe – nasze produkty zbożowe”.

W spotkaniu uczestniczyli: p.o. prezesa Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemar Broś, członek zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych i przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych Piotr Doligalski, dyrektor Departamentu Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Anita Szczykutowicz, dr inż. Ewa Sicińska z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, Marek Gąsiorowski z organizacji Slow Food Polska.

Prezes Lucjan Zwolak powiedział zebranym dziennikarzom iż, Polska oferuje coraz więcej wyjątkowych i niepowtarzalnych produktów zbożowych. Aby zachować konkurencyjność na światowych rynkach, polskie produkty zbożowe spełniają także szereg norm jakościowych i posiadają certyfikaty wymagane przez rynki docelowe oraz są dostosowywane do lokalnych wymogów i preferencji konsumenckich.

Poruszył także tematykę wpływu Funduszy Promocji, którymi od momentu powstania w 2009 r. administruje ARR, na kształtowanie konsumpcji w Polsce. Prezes podkreślił, iż w bieżącym roku realizowanych jest osiem kampanii informacyjno-promocyjnych współfinansowanych z Funduszy Promocji, m.in. w sektorze mleczarskim, mięsnych czy owocowo-warzywnym. Jedną z nich jest akcja „Makarony Europy” prowadzona przez Polską Izbę Makaronu, na którą przeznaczono ponad 2 mln zł z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W krajach rozwiniętych gospodarczo spożycie produktów zbożowych maleje. Takie same tendencje występują również w Polsce, jednak spożycie produktów zbożowych w naszym kraju jest wciąż większe niż w innych krajach UE. Maleje zwłaszcza spożycie pieczywa i mąki. Mniejsze są zmiany spożycia innych produktów zbożowych. W przeliczeniu na 1 mieszkańca stabilne jest spożycie makaronów, a spożycie wyrobów ciastkarskich wzrosło. Aktualnie spożycie produktów zbożowych wynosi 6,5 kg miesięcznie na osobę (w wadze produktu).

Rośnie eksport produktów zbożowych, gdyż walory smakowe i dietetyczne polskich przetworów zbożowych są doceniane na rynkach zagranicznych. W 2011 r. eksport produktów wysokoprzetworzonych był 2,5 razy większy niż w 2004 r. i wyniósł blisko 386 tys. ton. Rósł zwłaszcza wywóz pieczywa i wyrobów cukierniczych. W 2011 r. wyeksportowano 267 tys. ton tych produktów, 2-krotnie więcej niż w 2004 r. Eksport ziarna preparowanego (otrzymywanego przez spęcznienie lub prażenie) był 4-krotnie większy niż w 2004 r. i wyniósł 91 tys. ton. W tym czasie makaronów wywieziono blisko 28 tys. ton, tj. ponad 3-krotnie więcej. Polski przemysł piekarski zaopatruje przede wszystkim rynek UE. Największym odbiorcą pieczywa są Niemcy, Czechy i Węgry, a płatków zbożowych i ziarna preparowanego Wielka Brytania, Niemcy, Turcja oraz Rosja. Makarony sprzedaje się głównie do Wielkiej Brytanii i Czech.

Zwiększa się także eksport produktów do dalszego przetwórstwa. W 2011 r. wywieziono blisko 312 tys. ton tych produktów, 4-krotnie więcej niż w 2004 r. Najwięcej wywozi się mąki. W 2011 r. eksport tego produktu wyniósł prawie 90 tys. ton, 12-krotnie więcej niż w roku akcesji Polski do UE. Głównym odbiorcą mąki są Niemcy i Litwa. Zwiększa się także sprzedaż kasz i grysików. W 2011 r. wyeksportowano 24 tys. ton tych produktów, 10-krotnie więcej niż w 2004 r. Są one eksportowane przede wszystkim do Niemiec i na Białoruś, z uwagi na podobne upodobania konsumentów. Doskonała jakość zbóż pozwala na uzyskanie słodu o znakomitych właściwościach, cenionych na świecie. W 2011 r. eksport słodu wyniósł 57 tys. ton wobec 35 tys. ton w pierwszych latach członkostwa Polski w UE. Tradycyjnie słód sprzedaje się do Niemiec i Wielkiej Brytanii, a w ostatnich latach do Malezji i Kambodży.

Prezes Zwolak znany jest jako miłośnik domowego wypieku chleba. Podczas ubiegłorocznej konferencji podzielił się z gośćmi swoim przepisem na tradycyjny chleb razowy, który sam piecze. Na tegorocznych uczestników konferencji czekała szczególna niespodzianka – Panowie - Lucjan Zwolak i Waldemar Broś, zaserwowali smaczne i zdrowe przekąski – chleb pełnoziarnisty z masłem, twarożkiem i dżemem z babcinej spiżarni.

Jedzenie było od zawsze ważnym elementem kultury i tradycji człowieka. Spożywanie posiłków to nie tylko zaspokojenie głodu, ale przede wszystkim możliwość spotkania z bliskimi, wspólnego biesiadowania i delektowania się smakiem. „Produktem, który pierwszy przychodzi na myśl gdy mówimy o produktach zbożowych jest „chleb”. Dopiero po nim przypominamy sobie pozostałe rodzaje pieczywa. Chleb jest od wieków podstawą pożywienia i symbolem dobrobytu” – powiedział Marek Gąsiorowski ze Slow Food Polska. Dodał jednocześnie, że my, konsumenci powinniśmy oceniać jakość pieczywa i produktów zbożowych kierując się podejściem organizacji Slow Food do rolnictwa i produkcji żywności. „To podejście określone jest przez trzy zasady – good – czyli świeża i smaczna sezonowa dieta, clean – produkcja żywności nie szkodząca środowisku, dobrostanowi zwierząt i naszemu zdrowiu, fair – etyczne podejście do konsumenta, pracownika i konkurenta”


Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych prowadzi liczne działania, mające na celu przeciwdziałanie spadkowi spożycia pieczywa w Polsce. W 2011 r. statystyczny Polak zjadł
53,9 kg – to o 4% mniej niż w roku poprzednim i aż o 43 kg mniej niż w roku 1993. Co gorsze, Polacy spożywają również niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału, na przykład chleba razowego czy graham. Produkcja tych wyrobów w naszym kraju nie przekracza 4% - dla porównania w Niemczech stanowi około 20% ogólnej produkcji, w Szwecji i Norwegii – 15%.

Piotr Doligalski z PZPRZ podkreślił, iż od 2009 r. Związek przeprowadził liczne akcje popularyzując produkty z pełnego ziarna. Do działań należy zaliczyć: uczestnictwo w targach i spotkaniach branżowych, współpracę z mediami, szkolenia dla piekarzy, specjalne wydawnictwa tematyczne.

Już 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie wpływają na poprawę zdrowia i samopoczucia - poinformowała podczas spotkania dr inż. Ewa Sicińska z Katedry Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty pełnoziarniste zawierają o 80% więcej błonnika i o ok. 75% więcej innych prozdrowotnych składników (m.in. witamin i minerałów) w porównaniu do zwykłego pieczywa. Spożywanie pełnych ziaren zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nowotworów, schorzeń przewodu pokarmowego. Co ważne stała i świadoma konsumpcja produktów z mąki pełnego przemiału pomaga zwalczać otyłość – jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych.

Dyrektor Departamentu Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Anita Szczykutowicz przybliżyła dziennikarzom na czym polegają i czemu służą działania informacyjno-promocyjne resortu prowadzone w kraju i na świecie. Podkreśliła również, iż najbardziej rozpoznawalnym znakiem jakości żywności w Polsce jest symbol ministerialnego Programu Poznaj Dobrą Żywność.

Konferencja Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych to już trzecie spotkanie z cyklu, finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Jak co roku patronem medialnym spotkania była redakcja Nowej Wsi Europejskiej. Chleb pełnoziarnisty dostarczyła Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska, a grójeckie jabłka bracia Maliccy z firmy Benfix. Pokaz mąki różnego rodzaju goście konferencji mogli obejrzeć dzięki Młynom Szczepanki.

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.