Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Światowy Index Bezpieczeństwa Żywności - aktualizacja

agrofoto

606 wyświetleń

logo_DuPpont.jpg



Światowy Index Bezpieczeństwa Żywności dodaje


nowy kwartalny współczynnik związany z cenami żywności.


Nowe narzędzie badające przystępność cenową i zmiany
w bezpieczeństwie żywności w 105 krajach. Punktacja dla Polski spadła.



DuPont ogłosił aktualizację Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności, która pokazuje wpływ zmian w światowych cenach żywności na bazie poziomu cen żywności w poszczególnych krajach, gdzie wahania są najbardziej odczuwalne. Ogólna punktacja Polski w rankingu nieco spadła ze względu na wzrost cen żywności (z 72,3 do 71,9 pkt.), ale kraj nadal utrzymuje się na 24 pozycji wśród 105 krajów analizowanych w Indeksie.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo.
W ramach pierwszej aktualizacji Indeksu, dodano kolejny wskaźnik badający poziom cen żywności na świecie oraz jego wahania. Dzięki jego wprowadzeniu odnotowano obniżenie ogólnego poziomu bezpieczeństwa żywności na świecie w okresie między czerwcem a wrześniem 2012 roku.
89 na 105 uwzględnionych w Indeksie krajów doświadczyło spadku poziomu bezpieczeństwa żywności wliczając w to Polskę. Dodanie czynnika cenowego wpłynęło na ogólną punktację poszczególnych krajów i ich pozycje w Indeksie. W kategorii „osiągalność cenowa” Polska ma mniejszą punktację, niż w czerwcu br. (spadek z 74,8 do 73,8 pkt.). Wpłynął na to wzrost cen żywności w ciągu ostatnich miesięcy, który spowodował zmniejszenie jej dostępności.
Najwięcej, bo aż 5 punktów w kategorii osiągalność cenowa, straciły Węgry. Z analizy zmian poziomu cen żywności oraz tempa rozwoju gospodarczego wynika, że Węgry i Rosja to jedne z krajów, które w największym stopniu odczuły zmiany cen żywności. Jedyne kraje, jakie zyskały w punktacji w tej kategorii to Japonia (+ 0,9 pkt.), Szwajcaria (+ 0,3 pkt.), Wybrzeże Kości Słoniowej (+ 0,3 pkt.), Kambodża (+ 0,3 pkt.) oraz Norwegia (+ 0,2 pkt.).
Nowy współczynnik nawiązujący do poziomu i fluktuacji cen żywności pomoże nam lepiej zrozumieć przyczyny światowego i polskiego spadku bezpieczeństwa żywności – powiedział Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska. – Pozwala on badać wpływ zmian cen żywności na umiejętności danego kraju w jej pozyskiwaniu. Na ceny żywności wpływa wiele czynników, od rosnącego popytu na rynkach wschodzących, do nagłych zmian pogody. Konsekwencje tegorocznej suszy na świecie są daleko idące. Wysokie i niestabilne ceny mogą wpłynąć na bezpieczeństwo żywności, poprzez ograniczenie siły nabywczej konsumentów i ilość spożywanych kalorii. Wiedza, gdzie destabilizacja była największa, pomaga skoncentrować nasze wspólne wysiłki tam, gdzie potrzeby są największe.
Bank Światowy szacuje, że światowe skoki cen żywności w 2008 przyczyniły się do tego, że obecnie 44 mln ludzi na świecie żyje poniżej granicy ubóstwa, głównie w krajach o niskim poziomie dochodu. W Stanach Zjednoczonych prawie 15 procent gospodarstw domowych doświadczyła braku bezpieczeństwa żywnościowego w 2011, a przed ostatnimi, tegorocznymi skokami cen aż 11 procent z nich.

INFOGRAFIKA_jpg.jpg




Interaktywne narzędzie, które dokładnie przedstawia problem bezpieczeństwa i cen żywności na świecie, jest dostępne na www.foodsecurityindex.eiu.com.
Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności oraz współczynnik fluktuacji cen żywności zostały opracowane przez EIU przy wykorzystaniu wiedzy i rad wiodących międzynarodowych ekspertów w dziedzinie rolnictwa i polityki żywnościowej. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności odnosi się do czynników braku bezpieczeństwa żywnościowego w 105 krajach i wskazuje na dziedziny wymagające poprawy i reformy. Interaktywne narzędzie jest dostępne online na www.foodsecurityindex.eiu.com i ma następujące funkcje:

  • unikalna funkcja, która rejestruje wpływ zmian cen żywności na zdolności każdego państwa w otrzymywaniu żywności
  • analiza głównych wyników Indeksu,
  • opis 25 globalnych wskaźników służących do pomiaru poszczególnych aspektów związanych z przystępnością cenową, dostępnością, powszechnością, wartością odżywczą i bezpieczeństwem żywności,
  • interaktywna mapa przedstawiającą ogólne wyniki i szczegółowe kategorie wyników;
  • współczynniki korygujące umożliwiające planowanie scenariuszy,
  • możliwość porównywania różnych krajów jednocześnie i tworzenia rankingów według poszczególnych wskaźników.
  • szczegółowe informacje dotyczące każdego kraju pozwalają w ramach bezpieczeństwa żywności drążyć problemy dotykające poszczególnych gospodarek.


To narzędzie zwiększa szanse na stworzenie trwałej, naukowo potwierdzonej innowacji, która jest skoncentrowana na konkretnych wyzwaniach, międzynarodowej współpracy i rozwiązaniach w celu dostosowania tej wiedzy do potrzeb ludzi i miejsc, które są najbardziej zagrożone powiedział James C. Borel, Vice President w DuPont.

Najważniejsze wnioski dotyczące fluktuacji cen:

  • Ogólny poziom bezpieczeństwa żywności obniżył się nieznacznie w okresie między czerwcem a wrześniem 2012 roku. Spadku poziomu bezpieczeństwa żywności doświadczyło wówczas 89 na 105 uwzględnionych w Indeksie krajów. Ogólny średni poziom dostępności cenowej spadł o 1,8 punktu, z 53,2 do 50,5 na skutek wzrostu cen żywności od czerwca do września. Punktacja Indeksu zawiera się w skali od 0 do 100, gdzie 100 oznacza najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności.
  • RPA, Dominikana, Gwatemala i Botswana odnotowały największe spadki w dostępności cenowej pośród grupy najbardziej niedożywionych państw. Przynajmniej 20% populacji w każdym z tych krajów cierpi z powodu niedożywienia, co wskazuje ich większą podatność na wahania poziomu cen żywności.
  • Jak wynika z analizy zmian poziomu cen żywności oraz tempa rozwoju gospodarczego Węgry, Brazylia, Argentyna oraz Rosja to kraje, które w największym stopniu odczuły zmiany w przystępności cenowej żywności. Niskie tempo wzrostu gospodarczego na Węgrzech, w Brazylii i Argentynie w 2012 roku, spowodowało spadek poziomu dochodów społeczeństw lokalnych oraz obniżenie ogólnego poziomu bezpieczeństwa żywności i jej dostępności cenowej w tych państwach. Co więcej, krajowa inflacja cen żywności w Rosji i Argentynie była wyższa niż średnia światowa.
  • Peru jest jedynym krajem, który osiągnął lepszy wynik badanego wskaźnika niż średnia pozostałych państw Indeksu. Było to możliwe dzięki dobrym prognozom wzrostu gospodarczego kraju (na poziomie 6,13% w 2012 roku).
  • Izrael zastąpił Koreę Południową pośród pierwszej dwudziestki państw z najlepszymi wynikami w rankingu. Chociaż wzrost poziomu dochodów w Korei Południowej jest dwukrotnie większy niż w Izraelu, to wzrost cen żywności jest niższy w Izraelu.


Więcej informacji na temat zaangażowania DuPont w wysiłki mające na celu poprawę bezpieczeństwa żywności na poziomie lokalnym, w sposób zrównoważony i w ramach współpracy można znaleźć na stronie internetowej foodsecurity.dupont.com lub na Twitterze pod hasłem #foodsecurity.



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×