Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Bayer CropScience otwiera nowe laboratoria hodowlane dla upraw warzywniczych

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

1048 wyświetleń

logo_bayer.gif



Bayer CropScience świętuje rozbudowę swojego centrum badawczo-rozwojowego w Leudal (Holandia). Dzięki inwestycji o wartości 12 milionów euro, istniejący budynek prawie trzykrotnie zwiększył swoją wielkość – obecnie oferuje powierzchnię 6400 metrów kwadratowych i jest wyposażony w najnowocześniejsze laboratoria do badań nad technologiami produkcji nasion, biologii komórki i hodowlą molekularną.


Podczas ceremonii otwarcia, Marijn Dekkers, Prezes Zarządu firmy Bayer, podkreślił ważność ogrodnictwa i zdrowej żywności. „Naszym celem jest zapewnienie rolnikom na całym świecie rozwiązań gwarantujących wydajną produkcję, a konsumentom zdrowych i smacznych warzyw" – podkreślił Dekkers. „Nasiona warzyw Bayer, sprzedawane na świecie pod marką Nunhems są ważnym elementem naszej strategii. Chcemy utrzymać naszą pozycję rynkową opartą na innowacji" – dodała Sandra E. Peterson, Prezes Bayer CropScience.
„Nasza praca skupia się na skutecznym wykorzystaniu istniejących przyrodniczych zasobów genetycznych i oferowaniu ciekawych rozwiązań dla upraw" – wyjaśnia Johan Peleman, Szef Działu Prac Badawczo-Rozwojowych w nasiennictwie warzyw. „W ramach naszych zintegrowanych programów hodowlanych, wykwalifikowani hodowcy ściśle współpracują z naukowcami w celu wprowadzenia innowacyjnych cech użytkowych do odmian komercyjnych".
Oprócz obiektu w Leudal, Bayer CropScience posiada drugi warzywniczy ośrodek badawczy w Davis (Kalifornia, USA). Oba centra działają w ścisłej współpracy z 26 stacjami hodowlanymi warzyw na całym świecie, a także dwoma centrami serwisowymi znajdującymi w USA (Brookes, stan Oregon) i Indiach (Bangalore).
Działalność Bayer CropScience związana z nasiennictwem warzyw prowadzona jest pod marką Nunhems. Asortyment Nunhems obejmuje około 2 500 odmian 28 gatunków warzyw, w tym marchwi, ogórków, porów, sałaty, melonów, cebuli, papryki, pomidorów i arbuzów, dzięki którym firma zatrudniająca ponad 1 700 pracow­ników, jest obecna we wszystkich najważniejszych obszarach produkcji warzyw na całym świecie.

Zdjęcia pochodzą z Bayer CropScience Polska:

Laboratorium 1 - Aagie van Breee (po lewej) and Renée Dekkers badają kultury tkankowe ogórka w laboratorium Bayer CropScience w Holandii.

Laboratorium1.jpg



Laboratorium 2 - Nowe laboratoria badawcze Bayer CropScience w Leudal, Holandia, wyraźnie kontrastują ze starszymi budynkami firmy.

Laboratorium2.jpg

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×