Skocz do zawartości

BOGDAN Blog

Czynniki wpływające na zniżkę plonowania roślin i wzrost kosztów uprawy cz1

BOGDAN

989 wyświetleń

W produkcji rolnej jest wiele czynników wpływających na zniżkę plonowania roślin i wzrost kosztów uprawy.
Większość z nich związana jest ze spadkiem jakości gleby.

Do najważniejszych należy zaliczyć:
- spadek aktywności mikrobiologicznej gleby.
- spadek zawartości materii organicznej (próchnicy) w glebie,
- zwiększanie zwięzłości i zbrylanie się gleb ciężkich oraz rozpylanie lekkich,
- zmniejszenie retencji wodnej,
- wzrost zakwaszenia,
- ograniczenie dostępności składników pokarmowych.

Czynniki te powodują:
1. Spowolnienie rozkładu resztek pożniwnych i zaleganie słomy w glebie

1_2_zd1.jpg

Zwiększenie występowania chorób i strat w plonowaniu roślin
1_2_zd2.jpg

2. Pogorszenie struktury gleby:

- trudności w uprawie
- wzrost kosztów uprawy

1_2_zd3.jpg

- pogorszenie wschodów i rozwoju roślin

1_2_zd4.jpg

1_2_zd5.jpg

3. Zaburzenie gospodarki wodnej:

- zaleganie wody po opadach deszczu
1_2_zd6.jpg


4. Spadek pojemności wodnej:
- niedobór wody w okresach bezdeszczowych
- zwiększenie strat

1_2_zd7.jpg


Negatywny wpływ tych czynników szczególnie uwidacznia się w niekorzystnych warunkach pogodowych,
oraz pod wpływem błędów agrotechnicznych.
Jedną z głównych przyczyn spadku jakości gleby jest zmniejszająca się od lat zawartości materii organicznej w glebie.

1_2_tab1.jpg

Spadek, który jest wyraźnie obserwowany wynika głównie z intensyfikacji produkcji rolnej i staje się coraz bardziej uciążliwy.
W praktyce rolnej do rozkładu słomy i odbudowy zawartości materii organicznej w glebie przyjęło się stosowanie
dodatkowych dawek azotu.
Trzyletnie badania przeprowadzone w Katedrze Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska UP w Poznaniu wykazują,
że zwiększanie dawek nawożenia azotem nie wpływa na wzrost zawartości materii organicznej.


1_2_tab2.jpg

Ubytek materii organicznej spowodowany jest przede wszystkim zachwianiem równowagi życia mikrobiologicznego w glebie.
Niedobór odpowiednich mikroorganizmów uniemożliwia przetworzenie resztek pożniwnych w materię organiczną.



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×