Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

DuPont i produkcja żywności w Polsce / Sprostanie wyzwaniom wynikającym z rosnącej populacji ludzi na całym świecie i jej potrzeb

Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

1129 wyświetleń

logo_DuPpont.jpg


DuPont i produkcja żywności w Polsce


/


Sprostanie wyzwaniom wynikającym z rosnącej populacji ludzi na całym świecie i jej potrzeb




W ciągu ostatnich 10 lat eksport żywności z Polski wzrósł aż sześciokrotnie. Tylko w 2010 roku udział niskoprzetworzonej żywności w polskim eksporcie wyniósł 59%, a zupełnie nieprzetworzonej 17%, co daje jeszcze większy potencjał wzrostu przychodów z eksportu żywności w przyszłości.

Za 40 lat świat będzie musiał zwiększyć produkcję żywności o ponad 50% pomimo zmniejszającego się areału pól uprawnych. Wynika to ze wzrostu światowej populacji, która będzie zwiększała się o 150 000 osób dziennie przez następne 40 lat i w 2050 roku osiągnie 9 miliardów. W związku z tak niepokojącymi danymi należy opracować najbardziej efektywne rozwiązania, by produkowana żywność była jak najbardziej wartościowa.

Polska może stać się jednym z kluczowych producentów żywności w Europie i istotnym dostawcą coraz bardziej przetworzonej żywności na świecie. DuPont posiada rozwiązania pomagające zwiększyć:

  • produkcję nieprzetworzonych produktów rolnych,
  • poziom składników odżywczych w produktach rolnych i hodowlanych,
  • wartość odżywczą żywności na etapie jej przetwarzania.



W Polsce stosuje się już nasiona kukurydzy i rzepaku Pioneer, o wysokim potencjale plonotwórczym. W efekcie nasiona rzepaku są lepszej jakości i mają zwiększoną zawartość oleju. W dalszej kolejności DuPont będzie opracowywać rośliny do wykorzystania jako surowiec energetyczny.

Ponad to, od 2005 roku w Polsce funkcjonuje system SPEC czyli System Prognozowania Epidemii Chorób, który swoim zasięgiem obejmuje większość regionów intensywnej uprawy rzepaku i jest to w swojej klasie największy system sygnalizacji na świecie, chroniący polskie uprawy.

- System wspierania decyzji SPEC pomaga mi właściwie rozplanować prace związane z wykonywaniem zabiegów jesiennych w rzepaku ozimym. Dzięki systemowi sms informującemu o poziomie ryzyka infekcji jestem w stanie przygotować się do zabiegów i wykonać je w optymalnym terminie. Myślę, że dzięki temu uzyskuję coraz lepszą skuteczność zabiegów, unikam wykonywania zabiegów niepotrzebnych, dostosowuję środki do zmieniającej się sytuacji w polu i fazy rozwojowej rośliny chronionej – mówi Michał Kamiński, kierownik gospodarstwa o powierzchni 1860 hektarów, z czego 430 hektarów to uprawa rzepaku.

Na polskim rynku, wśród dostawców białek i lecytyn sojowych, wykorzystywanych w przetwórstwie żywności dominuje Solae ™ z ponad 50% udziałem rynku. Aktualnie firma rozwija zastosowania bazujące na strukturyzowanym białku SUPRO MAX®. Ten opatentowany produkt, stwarza duże możliwości poprawy jakości oraz obniżenia kosztów m.in. dań gotowych oraz żywności dla wegetarian.

Z myślą o producentach deserów mrożonych, przetworów owocowych, przemysłu mleczarskiego i piekarniczego, powstaje szeroka gama produktów firmy Danisco. Należą do nich: kultury bakterii, enzymy, dodatki do żywności zastępujące cukier czy dany rodzaj tłuszczu oraz pektyny i wiele innych. DuPont przejął firmę Danisco w ubiegłym roku i teraz poprzez swoją część o nazwie Odżywianie i Zdrowie jest jedną z dwóch największych firm tego typu w Polsce z ponad 30% udziałem w rynku krajowym.
Aby uzyskać dodatkowe informacje na temat firmy DuPont i jej zaangażowania w innowacyjność, odwiedź www.dupont.com.

Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×