Jak plonowała kukurydza na kiszonkę Pioneer w sezonie 2021 w Polsce?

Odmiana kukurydzy Pioneer® P9911 została liderem w zakresie ilości suchej masy z hektara, natomiast P8904 zwycięzcą w kategorii zawartość skrobi - znamy wyniki tegorocznych doświadczeń polowych Corteva Agriscience, partnera programu Krowie na Zdrowie. Jak co roku firma sprawdziła jak plonują odmiany kukurydzy na kiszonkę marki Pioneer®. Przetestowano łącznie 19 odmian na 92 poletkach doświadczalnych w 17 lokalizacjach w Polsce.

Krowie-na-zdrowie (1).png

 

P9911, P9241 i P9590 to najwyżej plonujące odmiany kiszonkowe Pioneer® w Polsce

Liderami zestawienia zostały odmiany P9911, P9241 i P9590 z lokalizacji Pawłowice, które osiągnęły plon suchej masy na poziomie 30 767, 30 410 i 30 190 kilogramów na hektar. W pierwszej dziesiątce znalazły się także:
·       P8240 – 29 342 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
·       P8500 – 28 660 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
·       P8888 – 28 611 kg suchej masy/ ha (Zaręby Choromany)
·       P9363 – 26 975 kg suchej masy/ ha (Cieszymowo)
·       P8888 – 25 680 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
·       P0725 – 25 426 kg suchej masy/ ha (Zaręby Choromany)
·       P0725 – 25 009 kg suchej masy/ ha (Sulmów).
 

P8904, P9241, P888 to odmiany Pioneer® o najwyższej zawartości skrobi w Polsce

Odmiany kukurydzy o najwyższej zawartości skrobi to: P8904 i P9241 z lokalizacji Pawłowice, które zawierają odpowiednio 44,7% oraz 40,8% skrobi oraz P8888 z Turewa, gdzie zawartość skrobi wynosiła 40,57%. Na pozycjach od 4 do 10 uplasowały się:
·       P9911 39,7% (Pawłowice)
·       P8500 38,8% (Otylin)
·       P9241 38,62 (Pierzchno)
·       P8683 38,1% (Zaborze)
·       P8500 38,1% (Żołędnica)
·       P9911 37,86% (Turew)
·       P8240 – 37,4% (Pawłowice)

Doświadczenia przeprowadzono w 17 lokalizacjach na terenie całej Polski, w województwie pomorskim, zachodniopomorskim, kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim, mazowieckim, łódzkim, śląskim i wielkopolskim.

Testowane odmiany: DS1897B,  P0725, P7515, P7948, P8240, P8244, P8329, P8358, P8500, P8683, P8888, P8904, P9074, P9127, P9241, P9363, P9590, P9911, P9911

Badano plon suchej masy z hektara, % zawartość suchej masy w plonie oraz ilość skrobi.

„Od jakości podstawowej paszy objętościowej zależy wydajność i zdrowotność zwierząt, a to bezpośrednio przekłada się na wyniki finansowe gospodarstwa. Im bardziej energetyczna kiszonka z kukurydzy tym mniejsze nakłady na suplementację energii,” – komentuje Hanna Nowak, specjalistka ds. żywienia zwierząt w Corteva Agriscience. „Pamiętajmy o tym podczas wyboru odmiany na kiszonkę. O poszczególnych odmianach najlepiej jest rozmawiać bezpośrednio z przedstawicielem swojego terenu, który zna specyficzne potrzeby regionu i potrafi doradzić we właściwym doborze odmian. Każda z lokalizacji miała inny przebieg pogody i inne warunki glebowe. Odmiany mają zakodowany genetycznie wysoki plon, ale ich potencjał ujawnia się w ściśle określonych warunkach.

Mapa plonowania kukurydzy kiszonkowej znajduje się na stronie https://www.e-pole.pl/mapa-plonowania-kukurydzy-kiszonkowej-w-polsce-w-roku-2021

 

Źródło: informacja prasowa programu Krowie na Zdrowie 

Zaloguj się, aby obserwować  
a_polonia
Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj