Skocz do zawartości

News

  • wpisów
    3119
  • komentarzy
    244
  • wyświetleń
    1760843

Współtwórcy bloga

Argos do zapobiegania kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania


image.png
 

 

UPL Polska informuje o wydaniu 02 kwietnia 2021 przez MRiRW zezwolenia na wprowadzenie do obrotu środka ochrony roślin Argos. Zezwolenie jest ważne do 30 kwietnia 2025 r.

 

Argos to regulator wzrostu i rozwoju roślin zawierający w swoim składzie naturalny olejek pomarańczowy i stosowany do zapobiegania kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania.
Po wycofaniu substancji aktywnej chloroprofam, środki biologiczne będą jedyną dostępną alternatywą dla producentów ziemniaków.

Zalety produktu:
- środek w 100% biologiczny,
- brak okresu karencji, ziemniaki mogą być dostarczane zaraz po aplikacji środka,
- ochrona plonu nawet do kilku tygodni.

Stosowanie środka:
- przeznaczony do stosowania przy użyciu wytwornic aerozolu w przechowalniach z wymuszoną wentylacją,
- na ziemniaka przeznaczonego do konsumpcji, na paszę i do przetwarzania przemysłowego,
- maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 100 ml/1000 kg bulw ziemniaka.


Termin stosowania:  
- pierwszy zabieg wykonać w momencie zaobserwowania pierwszych kiełków na przechowywanych bulwach,
- następne zabiegi wykonywać w co najmniej 3-tygodniowych odstępach,
- maksymalna liczba zabiegów podczas przechowywania danej partii bulw w sezonie przechowalniczym: 9,
- odstęp między zabiegami: co najmniej 21 dni. 

Sposób stosowania środka: stosować technikę zamgławiania na zimno lub na gorąco.
W przypadku zamgławiania na gorąco używać wyłącznie wytwornic pozwalających kontrolować temperaturę aplikacji. Przed rozpoczęciem zamgławiania należy szczelnie zamknąć przechowalnię. Zamknąć zewnętrzne wloty wentylacyjne.
Wytwornicę należy umieścić na zewnątrz przechowalni, a dyszę należy wprowadzić do pomieszczenia przez mały otwór w ścianie. W celu równomiernego rozprowadzenia i osiadania par środka na bulwach ziemniaka, drzwi i otwory wentylacyjne powinny pozostać zamknięte przez minimum 24 godziny, a przechowalnia w tym czasie powinna być delikatnie wentylowana tylko wewnętrznie (w zamkniętym obiegu powietrza).

 

Źródło: informacja prasowa UPL Polska

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v