News

Program „Cultivate”- najlepsze, zrównoważone praktyki rolnicze

image.png

P

rzez długi czas w Polsce nie istniał żaden krajowy system zapewnienia jakości, ani program na poziomie gospodarstwa rolnego, promujący zrównoważone praktyki rolnicze. Dało to OSI możliwość stworzenia nowego programu, który funkcjonowałby w całym łańcuchu dostaw, w celu promowania bardziej zrównoważonych praktyk w polskich gospodarstwach. W lipcu ubiegłego roku OSI POLAND FOODWORKS wprowadziło „Cultivate” - program oparty na najlepszych praktykach i kryteriach zrównoważonego rozwoju.

 

„Cultivate” jest następcą programu „SFS”, obecnego w OSI POLAND FOODWORKS od 2004 roku. Jego pierwotną funkcją było utrzymanie wysokich standardów dobrostanu zwierząt. Nowy program obejmuje cele w zakresie zrównoważonego rozwoju i wykorzystuje je jako wytyczne, pomagając rolnikom poprawić ich wyniki we własnych gospodarstwach. Celem „Cultivate” jest nie tylko działanie jako standard, ale także holistyczne kierowanie praktykami zarządzania gospodarstwem i dążenie do osiągnięcia wspólnych priorytetów zrównoważonego rozwoju.

Program oraz jego kryteria koncentrują się na czterech kluczowych celach w zakresie zrównoważonego rozwoju: zdrowiu i dobrostanie zwierząt, lekach dla zwierząt oraz środowisku i zarządzaniu gospodarstwem. W praktyce „Cultivate” ma angażować rolników we wdrażanie, monitorowanie
i dokonywanie pomiarów w gospodarstwie, na podstawie tych czterech założeń.

 

JAK TO SIĘ WSZYSTKO ZACZĘŁO?

W 2018 r. Grupa OSI przeprowadziła przegląd programu SFS oraz ocenę polskiego łańcucha dostaw. Przy udziale konsumentów zidentyfikowano kwestie, które wymagały jak najszybszej weryfikacji oraz udoskonalenia. Działania te umożliwiły ocenę najlepszych globalnych praktyk zrównoważonego rozwoju i fundamentów Europejskiego Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonego Rozwoju Wołowiny (ERBS) oraz dostosowanie podstaw programowych do całej branży w Polsce. Tak powstał program „Cultivate”.

 

STAŃ SIĘ MISTRZEM W ZAKRESIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU DZIĘKI „CULTIVATE”

Obecnie około 6 000 rolników otrzymuje dodatkowe dopłaty do bydła dzięki uczestnictwie w programie „Cultivate”. Wynik jest imponujący, biorąc pod uwagę kryteria, jakie należy spełnić. Po pierwsze, rolnicy muszą przejść audyt programu, którym zarządza niezależna strona trzecia lub dostawca OSI. Audytorzy odwiedzają każde gospodarstwo w celu kontroli hodowcy, dokonywanej na podstawie specjalnego arkusza, stworzonego na potrzeby „Cultivate”. Jeśli rolnik przejdzie kontrolę pozytywnie zostaje włączony do systemu.

Nie wszyscy wnioskodawcy przechodzą kontrolę przy pierwszej próbie. Dzięki tworzeniu raportów z przeprowadzanych wizyt hodowca otrzymuje informację, które obszary wymagają poprawy. Doskonalenie praktyk oraz wprowadzanie zmian pozwoli na dołączenie do „Cultivate”, a co za tym idzie, uzyskanie dopłat do sprzedawanego bydła.

 

Z KORZYŚCIĄ DLA WSZYSTKICH

Stosowanie wiodących w branży praktyk zrównoważonego rolnictwa przez hodowców oraz cały łańcuch dostaw przynosi same korzyści. Poprawa dobrostanu zwierząt oraz nowoczesne praktyki lekarskie wpływają na lepszą jakość ich życia i zdrowia. Środowisko zyskuje na lepszym gospodarowaniu wodą, wykorzystaniu nawozów i różnorodności biologicznej w gospodarstwach, które wspólnie zmniejszają ogólny ślad węglowy.

Rolnicy oczywiście również odnoszą korzyści, dzięki przyjęciu bardziej zrównoważonych praktyk rolniczych. Wyniki w całej branży wykazały, że hodowcy bydła zwiększają produktywność, minimalizują nakłady, zmniejszają koszty i zwiększają dochody dzięki wdrażaniu praktyk zrównoważonego rolnictwa.
I wreszcie korzyści konsumenta, który staje się bardziej świadomy i ma pewność, że łańcuch dostaw odpowiedzialny za dostarczanie żywności milionom ludzi jest zgodny z jego wartościami
i oczekiwaniami.

 

PRZYSZŁOŚĆ ZRÓWNOWAŻONEGO ROLNICTWA W POLSCE

Podróż związana z systemem „Cultivate” dopiero się rozpoczyna. To, co rozpoczęło się w 2004 r. jako, przede wszystkim standard dobrostanu zwierząt, rozwinęło się w program obejmujący nie tylko ten aspekt, ale także bezpieczeństwo pracowników, środowisko i rentowność rolników. Dzięki kompleksowemu podejściu do zrównoważonego rolnictwa, cel polegający na upowszechnieniu najlepszych praktyk i osiągnięciu zrównoważonego rozwoju w oczach polskiego rolnika jest możliwy.

Przed nami wiele wyzwań środowiskowych oraz społecznych, dlatego też żądania związane
ze zrównoważonym rozwojem nie powinny nikogo dziwić. Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że dbają o to skąd pochodzi jedzenie oraz jaką drogę przebyło, zanim trafiło na ich talerze. „Cultivate” to szansa na zdobycie zaufania klientów, którym zależy na naszej planecie oraz na współpracy zgodnej z priorytetami zrównoważonego rozwoju.

System „Cultivate” pomaga Polsce oraz jej rolnikom tworzyć historię dotyczącą odpowiedniego traktowania zwierząt, dbania o środowisko oraz kooperacji rolników, w celu ciągłego doskonalenia swoich praktyk. System ten wzmacnia także współpracę pomiędzy świadomymi hodowcami a firmą OSI POLAND FOODWORKS, gdzie dostarczane jest bydło z certyfikowanych gospodarstw.

Chcesz opierać swoją hodowlę na świadomym zrównoważonym rozwoju? Dołącz do „Cultivate”! Zadzwoń pod numer 65 619 43 50.

 

Źródło: materiały firmowe OSI POLAND FOODWORKS

Zaloguj się, aby obserwować  
a_polonia
Zaloguj się, aby obserwować  


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj