Co zrobić, aby zapewnić jak najlepsze warunki przechowywania kiszonki w silosie?
Na południu Polski trwa zbiór traw z pierwszego pokosu. Sezon kiszonkarski można uznać za rozpoczęty. O jakości kiszonek decyduje jednak nie tylko jakość zebranego materiału, na którą wpływa m.in. faza rozwojowa, w jakiej znajdują się roślinny w momencie cięcia.
Aby proces kiszenia, czyli konserwacji pasz objętościowych, przebiegał prawidłowo, należy m.in. zadbać o właściwy sposób przechowywania. Zapewnienie kontrolowanych warunków beztlenowych dla fermentacji bakteryjnej pozwala na obniżenie pH i uzyskanie najwyższej wartości pokarmowej zakiszanego materiału.
Zaloguj się, aby obserwować
Obserwujący
0
1 komentarz
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się