Co daje zaprawianie nasion?
Zaprawianie nasion jest czasami jedynym sposobem zwalczania niektórych chorób grzybowych przenoszonych w i na nasionach. Zabieg ten może być niezwykle skuteczny w zwalczaniu wczesnosezonowych szkodników i chorób, nawet przy użyciu znacznie mniejszych dawek niż w przypadku alternatywnych środków ochrony roślin stosowanych nalistnie lub doglebowo.
Do pierwszych odnotowanych w historii zapraw nasiennych należały stosowane w starożytnym Egipcie i Rzymie: sok z cebuli i wyciąg z cyprysa. Nowe sposoby pojawiły się dopiero w połowie XVII wieku, kiedy zaczęto używać zapraw z wody morskiej. Produkty na bazie miedzi opracowano ponad 100 lat później. Wraz z nimi w zaprawach rozpoczęto stosowanie arszeniku (wykorzystywano go w latach 1740–1808) oraz rtęci (którą posługiwano się od 1915 aż do 1982 roku).
Obecnie niemal wszystkie produkty do zaprawiania nasion wytwarzane są na bazie wody i stosowane w bardzo niewielkich dawkach, co wymaga używania do tego zabiegu coraz precyzyjniejszych maszyn. Co ważne zaprawianie materiału siewnego zapewnia nie tylko lepszą zdrowotność roślin i wzrost plonów, ale także jednolity termin wschodów.
4 komentarze
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się