News

Autorzy tego bloga

Nowa metoda walki z barszczem Sosnowskiego jest skuteczna!

blog-0737530001437133249.jpg

W walce z barszczem Sosnowskiego stosowane są zarówno metody mechaniczne, jak i chemiczne. Roślina jest niestety bardzo wytrzymała, w związku z czym zabiegi trzeba wielokrotnie powtarzać. Nowym pomysłem, opracowanym przez naukowców Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, jest wycinanie roślin

i wstrzykiwanie preparatów chemicznych bezpośrednio do wnętrza szyjki korzeniowej rośliny.

 

Barszcz Sosnowskiego jest bardzo niebezpieczną rośliną – ma właściwości parzące i alergizujące. Kontakt z nim wywołuje bardzo silne reakcje skórne, a nawet oparzenia drugiego i trzeciego stopnia. Ponadto zdarza się, że u dzieci oparzonych barszczem wyleczone wcześniej oparzenia odnawiały się po kontakcie ze słońcem.

 

Szacuje się, że roślina ta porasta około 8 tysięcy ha naszego kraju, w samej Małopolsce pokrywa około 250 ha. W pełni kwitnienia barszcz dochodzi nawet do 4–4,5 metrów wysokości. Rośnie najczęściej na obszarach z dostępem do wody, nad rzekami i potokami. Walka z chwastem jest niestety niezwykle trudna w związku z jego wysokim współczynnikiem rozmnażania i odpornością na większość herbicydów.

 

W ramach projektu „Środowisko bez barszczu Sosnowskiego”, nad którym pieczę sprawuje Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, barszcz Sosnowskiego jest zwalczany na 134 ha gruntów województwa małopolskiego. Dzięki nowej metodzie udało się tam zmniejszyć jego populację o 35–40%. Projekt ma potrwać do wiosny 2016 roku.

 

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość monika_adag_88

3260 wyświetleń

Zaloguj się, aby obserwować  

×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.