Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Sondaż bezpieczeństwa – środowisko, agrotechnika, ochrona roślin

agrofoto

756 wyświetleń

blog-0064527001430395358.jpg

Od 2011 roku Bayer CropScience w ramach kampanii „Grunt to bezpieczeństwo” prowadzi działania edukacyjne z zakresu prawidłowego stosowania środków ochrony: dobór środków ochrony osobistej, stosowanie oryginalnych produktów, jakość plonów – zachowanie dopuszczalnych poziomów pozostałości, bioróżnorodność… Bayer CropScience chce poznać wpływ działań jakie prowadzi, na rolnika, na jego świadomość i praktyczne stosowanie zasad bezpieczeństwa.

Dlatego pod koniec 2014 roku, Bayer CropScience i agencja badawcza Kleffmann & Partner przeprowadzili wśród rolników i sadowników „Sondaż bezpieczeństwa – środowisko, agrotechnika, ochrona roślin”.

 

DSC_(1072).JPG

dr Michał Gazdecki, Kleffmann Group

 

Badanie objęło 400 respondentów profesjonalnie zajmujących się produkcją roślinną (300 rolników i 100 sadowników), a ich gospodarstwa miały zróżnicowane powierzchnie i lokalizacje na terenie Polski. Uczestnicy badania dzielili się swoim podejściem do bezpieczeństwa w 6 kluczowych tematach:

· Zrównoważone rolnictwo i ochrona roślin w tym zmianowanie, bilans gleby i ewidencja zabiegów.

· Świadomość oraz zarządzenie odpornością agrofagów na herbicydy, fungicydy i insektycydy.

· Stosowanie środków ochrony osobistej.

· Świadomość pozostałości po środkach ochrony w sadownictwie, kontrole oraz okres karencji.

· Postępowanie z opryskiwaczami oraz zużytymi opakowaniami po środkach ochrony.

· Problem ochrony pszczół oraz identyfikacja form kontaktu z pszczelarzami.

Wyniki badania są niezwykle istotne dla Bayer CropScience w kontekście podejmowanych działań tzw. product stewardship, czyli bezpieczeństwa stosowania produktu. Badanie diagnozuje zapotrzebowanie na wiedzę i umiejętności użytkowników środków ochrony roślin w obszarach kluczowych dla bezpieczeństwa: użytkownika, uprawy, środowiska i konsumenta.

 

DSC_(1087).JPG

dr Michał Krysiak, Bayer CropScience

 

DSC_(1131).JPG

Iwona Krych – Stec – Bayer CropScience

 

Kluczowe wnioski wynikające z badania:

· Wśród rolników występuje wysoka świadomość dobrych praktyk agrotechnicznych, głównie konieczności zmianowania, racjonalizacji nawożenia, czy wykorzystania resztek pożniwnych. Odstępstwa od najlepszych praktyk uprawy wynikają najczęściej z czynników rynkowych, czyli np. uzależnianie zmianowania od koniunktury na płody rolne.

· Rolnicy i sadownicy są zwolennikami stosowania środków ochrony roślin ale są też świadomi trudności związanych z ich użyciem. Prawie 90% respondentów twierdzi, że spotkała się ze zjawiskiem odporności agrofagów na środki ochrony roślin, znacznie mniejsza część jednak prawidłowo podaje kluczowe cechy zjawiska i zna najlepsze sposoby obrony przed odpornością.

· Rolnicy i sadownicy dużą uwagę przywiązują do właściwego stosowania produktów chemicznych – przestrzegania terminów zabiegów, okresów karencji i prewencji. Deklaratywnie ważnym tematem dla polskich rolników jest ochrona pszczół i innych owadów zapylających co potwierdza bliska współpraca z pszczelarzami: co drugi rolnik uprawiający rzepak i co drugi sadownik deklarują, że kontaktuje się i współpracuje pszczelarzami).

 

DSC_(1135).JPG

DSC_(1137).JPG

grupowe, od lewej: Dorota Kasza – Bayer CropScience, Renata Bielecka – KRUS Biuro Prewencji i Rehabilitacji, dr Michał Krysiak – Bayer CropScience, Zbigniew Rapacki - KRUS Biuro Prewencji i Rehabilitacji, Iwona Krych – Stec – Bayer CropScience, dr Michał Gazdecku – Kleffmann Group.

 

Wyniki „Sondażu” posłużą w opracowaniu strategii działań w ramach „Grunt to bezpieczeństwo”. Potwierdzają one słuszność przewodniego tematu na rok 2015: „Bioróżnorodność: ochrona owadów pożytecznych, w tym zapylających”.

Bayer CropScience postrzega bioróżnorodność nie tylko od strony biologicznej, jako rozmaitość organizmów żywych na Ziemi. Bioróżnorodność w rozumieniu ekonomicznym to również zasób niezbędny do produkcji żywności o wysokiej jakości i akceptowalnej cenie. Beneficjentem bioróżnorodności w takim ujęciu jest nie tylko konsument, ale także rolnik – producent żywności oraz przemysł nasienny i agrochemiczny.

 

 

Źródło: materiały prasowe Bayer



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×