News

Autorzy tego bloga

Sondaż bezpieczeństwa – środowisko, agrotechnika, ochrona roślin

blog-0064527001430395358.jpg

Od 2011 roku Bayer CropScience w ramach kampanii „Grunt to bezpieczeństwo” prowadzi działania edukacyjne z zakresu prawidłowego stosowania środków ochrony: dobór środków ochrony osobistej, stosowanie oryginalnych produktów, jakość plonów – zachowanie dopuszczalnych poziomów pozostałości, bioróżnorodność… Bayer CropScience chce poznać wpływ działań jakie prowadzi, na rolnika, na jego świadomość i praktyczne stosowanie zasad bezpieczeństwa.

Dlatego pod koniec 2014 roku, Bayer CropScience i agencja badawcza Kleffmann & Partner przeprowadzili wśród rolników i sadowników „Sondaż bezpieczeństwa – środowisko, agrotechnika, ochrona roślin”.

 

DSC_(1072).JPG

dr Michał Gazdecki, Kleffmann Group

 

Badanie objęło 400 respondentów profesjonalnie zajmujących się produkcją roślinną (300 rolników i 100 sadowników), a ich gospodarstwa miały zróżnicowane powierzchnie i lokalizacje na terenie Polski. Uczestnicy badania dzielili się swoim podejściem do bezpieczeństwa w 6 kluczowych tematach:

· Zrównoważone rolnictwo i ochrona roślin w tym zmianowanie, bilans gleby i ewidencja zabiegów.

· Świadomość oraz zarządzenie odpornością agrofagów na herbicydy, fungicydy i insektycydy.

· Stosowanie środków ochrony osobistej.

· Świadomość pozostałości po środkach ochrony w sadownictwie, kontrole oraz okres karencji.

· Postępowanie z opryskiwaczami oraz zużytymi opakowaniami po środkach ochrony.

· Problem ochrony pszczół oraz identyfikacja form kontaktu z pszczelarzami.

Wyniki badania są niezwykle istotne dla Bayer CropScience w kontekście podejmowanych działań tzw. product stewardship, czyli bezpieczeństwa stosowania produktu. Badanie diagnozuje zapotrzebowanie na wiedzę i umiejętności użytkowników środków ochrony roślin w obszarach kluczowych dla bezpieczeństwa: użytkownika, uprawy, środowiska i konsumenta.

 

DSC_(1087).JPG

dr Michał Krysiak, Bayer CropScience

 

DSC_(1131).JPG

Iwona Krych – Stec – Bayer CropScience

 

Kluczowe wnioski wynikające z badania:

· Wśród rolników występuje wysoka świadomość dobrych praktyk agrotechnicznych, głównie konieczności zmianowania, racjonalizacji nawożenia, czy wykorzystania resztek pożniwnych. Odstępstwa od najlepszych praktyk uprawy wynikają najczęściej z czynników rynkowych, czyli np. uzależnianie zmianowania od koniunktury na płody rolne.

· Rolnicy i sadownicy są zwolennikami stosowania środków ochrony roślin ale są też świadomi trudności związanych z ich użyciem. Prawie 90% respondentów twierdzi, że spotkała się ze zjawiskiem odporności agrofagów na środki ochrony roślin, znacznie mniejsza część jednak prawidłowo podaje kluczowe cechy zjawiska i zna najlepsze sposoby obrony przed odpornością.

· Rolnicy i sadownicy dużą uwagę przywiązują do właściwego stosowania produktów chemicznych – przestrzegania terminów zabiegów, okresów karencji i prewencji. Deklaratywnie ważnym tematem dla polskich rolników jest ochrona pszczół i innych owadów zapylających co potwierdza bliska współpraca z pszczelarzami: co drugi rolnik uprawiający rzepak i co drugi sadownik deklarują, że kontaktuje się i współpracuje pszczelarzami).

 

DSC_(1135).JPG

DSC_(1137).JPG

grupowe, od lewej: Dorota Kasza – Bayer CropScience, Renata Bielecka – KRUS Biuro Prewencji i Rehabilitacji, dr Michał Krysiak – Bayer CropScience, Zbigniew Rapacki - KRUS Biuro Prewencji i Rehabilitacji, Iwona Krych – Stec – Bayer CropScience, dr Michał Gazdecku – Kleffmann Group.

 

Wyniki „Sondażu” posłużą w opracowaniu strategii działań w ramach „Grunt to bezpieczeństwo”. Potwierdzają one słuszność przewodniego tematu na rok 2015: „Bioróżnorodność: ochrona owadów pożytecznych, w tym zapylających”.

Bayer CropScience postrzega bioróżnorodność nie tylko od strony biologicznej, jako rozmaitość organizmów żywych na Ziemi. Bioróżnorodność w rozumieniu ekonomicznym to również zasób niezbędny do produkcji żywności o wysokiej jakości i akceptowalnej cenie. Beneficjentem bioróżnorodności w takim ujęciu jest nie tylko konsument, ale także rolnik – producent żywności oraz przemysł nasienny i agrochemiczny.

 

 

Źródło: materiały prasowe Bayer

agrofoto

820 wyświetleń


×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.