News

Autorzy tego bloga

Syngenta na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa: prawie 5 mln przeszkolonych rolników

blog-0491276001427980632.jpg

Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia bezpieczeństwa zapewniając profesjonalne szkolenia milionom rolników na całym świecie. W ciągu jednego roku firma przeszkoliła już 4,7 mln osób, głównie właścicieli niewielkich gospodarstw.

 

Szkolenia, które prowadzi Syngenta, realizują jedno z sześciu zobowiązań ogłoszonych przez firmę w ramach inicjatywy The Good Growth Plan w 2013 roku. Syngenta zadeklarowała wówczas przeszkolenie do 2020 roku 20 milionów rolników w zakresie bezpieczeństwa pracy w rolnictwie i właściwego stosowania środków ochrony roślin. Podczas pierwszych dwunastu miesięcy wdrażania inicjatywy Syngenta dotarła z programem szkoleniowym do 4,7 mln rolników, z których 74 proc. to właściciele niewielkich gospodarstw. Firma przeszkoliła także kilka tysięcy rolników z Polski w ramach projektu Rolnictwo Odpowiedzialne.

Rolnictwo jest drugim największym pracodawcą na świecie, dlatego ochrona zdrowia osób zatrudnionych w tym sektorze dotyczy setek milionów ludzi. Szkolenia, które prowadzi Syngenta, budują świadomość na temat potencjalnych zagrożeń i ułatwiają rolnikom uniknąć sytuacji niebezpiecznych dla zdrowia podczas pracy na roli. Edukacja rolników pozwala także chronić środowisko naturalne, czyli owady zapylające oraz rzeki i strumienie w pobliżu pól. Bezpiecznie stosowanie środków ochrony roślin oznacza również, że żywność wyprodukowana przez rolników jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów.

 

„Nowe technologie zmieniły oblicze rolnictwa, ale korzystanie z nich wymaga wiedzy, doświadczenia i umiejętności. Dlatego szkolimy rolników, jak stosować nowoczesne środki, by chronić zdrowie ludzi, dbać o środowisko naturalne i zapewnić bezpieczeństwo żywności dostarczanej przez gospodarstwa”, mówi Izabela Wawerek, dyrektor ds. korporacyjnych w Syngenta Polska i koordynator programu Rolnictwo Odpowiedzialne, który firma prowadzi w Polsce.

 

 

Źródło: informacja prasowa Syngenta

agrofoto

525 wyświetleń


×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.