O blogu

Żywienie zwierząt

Wpisy w tym blogu

 

Opłacalności produkcji trzody chlewnej w Polsce a spadek pogłowia

Artykuł opublikowany w dwumiesięczniku „Trouw i MY”, w numerze 4 (22)/2012 Opłacalności produkcji trzody chlewnej w Polsce a spadek pogłowia Damian Knecht Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Trzoda chlewna należy do ważnych zwierząt gospodarskich utrzymywanych w kraju. Potwierdza to nie tylko liczebność pogłowia w minionym dziesięcioleciu, ale i produkcja wieprzowiny, oraz struktura spożycia mięsa w Polsce. Od 2006 do 2011 roku obserwuj

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Szczególna opieka nad krowami po wycieleniu

Artykuł opublikowany w 3(21)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Szczególna opieka nad krowami po wycieleniu dr hab. inż. Maciej Adamski Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu W okresie okołoporodowym w organizmie krowy zachodzą bardzo intensywne zmiany zaburzające równowagę hormonalną i metaboliczną. Podłożem tych zmian jest ciąża, poród i rozpoczynająca się laktacja. W tym okresie niezbędne jest specjalne postępowanie ze zwierzętami, zwłaszcza żywieniowe, w celu pokrycia zmie

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Profilaktyka swoista i nieswoista niektórych chorób biegunkowych świń

Artykuł opublikowany w 1(19)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Profilaktyka swoista i nieswoista niektórych chorób biegunkowych świń lek. wet. Krzysztof Sieradzki MBA specjalista chorób trzody chlewnej specjalista prewencji weterynaryjnej i higieny pasz w Ełku Warunki, w jakich utrzymywane są zwierzęta, to jeden z kluczowych czynników w profilaktyce różnych chorób świń. Temperatura w kojcach, wilgotność, zagęszczenie, dostęp do paszy i wody, przeciągi – mogą mieć w

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Choroby układu oddechowego ptaków (cz. 2)

Artykuł opublikowany w 3(21)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Choroby układu oddechowego ptaków (cz. 2) Dr Mariusz Urbanowski Specjalista chorób drobiu Choroby wirusowe Najważniejsze choroby wirusowe związane są z górnymi drogami oddechowymi: zakaźne zapalenie oskrzeli, pomór rzekomy, syndrom dużej głowy (SHS) i zakaźne zapalenie nosa i tchawicy indyków wywołane przez pneumowirus z rodzaju Paramyxowirus. Rzekomy pomór drobiu jest chorobą wirusową, którą wywołuje wirus rzek

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Choroby układu oddechowego ptaków (część 1)

Artykuł opublikowany w 2(20)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Choroby układu oddechowego ptaków (część 1) dr Mariusz Urbanowski specjalista chorób drobiu W nowoczesnej produkcji drobiarskiej prawidłowa ochrona zdrowia ptaków odgrywa kluczową rolę w osiąganiu dobrych wyników ekonomicznych. Bardzo często na współczesnych fermach drobiarskich pojedynczy czynnik nie wywołuje chorób układu oddechowego, ale raczej występują zakażenia wywołane przez wiele czynników chorobotwórc

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Odchów cieląt i jałówek – porady, praktyka

Artykuł opublikowany w 2(20)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Odchów cieląt i jałówek – porady, praktyka dr hab. inż. Maciej Adamski Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Prawidłowy odchów cieląt i jałówek, niezależnie od przyjętego systemu wychowu, decyduje o późniejszym ich użytkowaniu. Okres okołoporodowy i okres wczesnej laktacji, tj. pierwszych 30 dni po porodzie, jest szczególnie krytyczny dla bydła mlecznego. Analiza ekonomiczna dowodzi, że większość ko

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Aktualne zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa mikrobiologicznego

Artykuł opublikowany w 1(13)/2011 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Aktualne zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa mikrobiologicznego mieszanek paszowych dla drobiu prof. n. wet. Krzysztof Kwiatek, specjalista higieny żywności Zakład Higieny Pasz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy lek. wet. Ryszard Majdański, specjalista chorób drobiu i ptaków ozdobnych, specjalista higieny żywności Przychodnia Weterynaryjna, Radomyśl Wi

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

STOP upadkom cieląt! (cz. 2)

Artykuł opublikowany w 11/2010 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Paweł Górka Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie W pierwszej części artykułu poświęconego ograniczeniom upadków cieląt ras mlecznych pisaliśmy o ogromnym znaczeniu postępowaniu z młodymi zwierzętami zaraz po urodzeniu, a także o roli siary w pierwszych godzinach życia cieląt. W drugiej części artykułu omawiamy kolejne, równie ważne czynniki, które decydują o zdrowotności, a co za t

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

STOP upadkom cieląt!

Artykuł opublikowany w 10/2010 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Paweł Górka Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Odsetek upadków cieląt ras mlecznych nie powinien przekraczać 5%. Niestety, w wielu gospodarstwach jest on większy. Fakt ten wynika z coraz większej specjalizacji produkcji i związanego z tym ciągłego powiększania stad krów. Najważniejsze – wypracować schemat! O upadkach cieląt decydują także stale rosnące koszty siły roboczej, co n

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Przygotowanie kurnika a sukces hodowlany we współczesnym chowie kurcząt brojlerów.

Artykuł opublikowany w 1(13)/2011 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” lek. wet. Piotr Florczyk lek. wet. Małgorzata Gałkowska lek. wet. Łukasz Grześkiewicz lek. wet. Bartłomiej Hajdas Gabinet Weterynaryjny Henryk W. Grześkiewicz Jednym z najważniejszych, a często bagatelizowanych, czynników warunkujących sukces hodowlany jest odpowiednie przygotowanie kurników do zasiedlenia. Postęp hodowlany Współczesny chów kurcząt brojlerów znacznie odbiega standardami od modelu stosowane

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Alfabet niezbędnych składników – bydło

Artykuł opublikowany w 08/2010 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” dr hab. Piotr Micek Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Niedostatek dobrych pasz objętościowych na przednówku lub znaczne pogorszenie się ich jakości może spowodować problemy nie tylko z dostarczeniem odpowiedniej ilości białka i energii, ale również substancji biologicznie czynnych. Uwaga, zagrożenie! Niedobory tych ostatnich w dawkach pokarmowych krów mlecznych powodują zmniejszenie produkcji oraz upośledzenie ich systemu o

TrouwNutrition

TrouwNutrition

 

Opłacalność produkcji świń

Artykuł opublikowany w 4(16)/2011 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY” Opłacalność produkcji świń dr Marian Kamyczek Instytut Zootechniki PIB – Zakład Doświadczalny Pawłowice W ostatnich latach europejscy producenci trzody chlewnej zmagają się z problemem niskiej opłacalności. Główną przyczyną takiego stanu jest wzrost cen surowców paszowych (w tym zbóż), który spowodował zachwianie opłacalności. Jednocześnie nie postępował za tym proporcjonalny wzrost cen na żywiec wieprzowy

TrouwNutrition

TrouwNutrition

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj